Якім чынам мурашы знаходзяць дарогу дадому ў мурашнік

Чэрвень 2019

Відэа: SLIVKI SHOW и МУРAВЬИ - [30 дней спустя] (Чэрвень 2019).

Anonim
Način na koji se mravi nalaze na putu kući studiraju i proučavaju tisuće znanstvenika. I ne samo to: u tom svojstvu insekata uključuje mnoge mehanizme koji omogućuju svjež pogled na svijet, ne samo insekte, već o sposobnosti osobe.

Kako se ispostavilo, mravi na putu kući odjednom na nekoliko načina. Oni su radili ovo:

orijentaciju na suncu, iako je većina ljudi na njihovom suncu teško će se moći orijentirati u prostoru

  • skladištenje krajolika i raznih predmeta
  • kemijskim metodama
  • „ugrađeni” pedometar
  • Zemljino magnetsko polje,
  • I koliko oprezni obavijest mirmekologija stručnjaci (znanstvenici koji proučavaju mravi), oni priznaju postojanja drugih mehanizama koji omogućuju mravi nepogrešivo pronaći svoj put kući, ali još nisu proučavali čovjeka. Iako je svaka od gore navedenih metoda vrlo učinkovita u sebi i može pružiti mravima navigaciju bez pogrešaka.

Savjet

Bent za njegovo mjesto stanovanja ili rođenje onoga što znanstvenici nazivaju riječ „navođenje” (od engleskog kuće. - kuća). To posebno dolazi do izražaja u lososa koji su nepogrešivo rijeka, u kojoj se izlegla pržiti s jajima, nakon godina života u oceanskim prostranstvima.

Kemijske oznake na rutama

Mravice se kemijski koriste za orijentaciju. Općenito se karakterizira velika osjetljivost na mirise i tendenciju kemijske komunikacije.Mravi ne objavljuju zvukove, au nekim vrstama radni pojedinci su potpuno slijepi i mirisi za njih ostaju jedini način komunikacije, tražeći hranu i orijentaciju u svemiru.

Za komunikaciju i označavanje mrava koriste različite feromone specifične za svaku vrstu i za svaku specifičnu situaciju.

Uključujući - i za obilježavanje ruta. Ovo je zanimljivo

Mirisi su također korišteni od strane mnogih vlasnika mržnja i mrava i insekata koji se parazitariziraju u mravi. Na primjer, učenje proizvoditi feromone tipične za određenu vrstu mrava, oni se u svoje domove, a tu je i polazni materijal mrava i njihovih jaja ili ličinke su oteli, ili jednostavno žive u udobnim uvjetima za njih.

Za povratak na mravinjaku, svaka mrav ostavlja mikroskopske oznake mirisa dok se kreće. I putovi duž kojih se insekti kreću posebno često gledaju na njih, kao i na osobne autoceste. Jednom "gazi" - poput staze u šumi.

Vrlo važan i topokemijski osjećaj mrava, zahvaljujući kojem mogu odrediti ne samo miris naljepnice, već i njegovu veličinu i smjer. Takve suptilnosti osjećaja mirisa nisu ni pronađene kod pasa: lovački pas koji se spotakne na zečju stazu može biti pogrešan u smjeru kretanja plijena. Mrav, nakon što se susreće sa kemijskom oznakom, znat će točno gdje su prethodne i sljedeće oznake, a također na kojoj strani mamurlina laže i u kojem smjeru je izvor hrane.

Ne smijemo uzeti u obzir tu sposobnost mrava kao crtanje feromona izvornih strelica. Ovo je vizualno tumačenje takvog fenomena, ali radi na istom načelu: količini mirisne tvari i njenog mirisa za insekte i kodiranim sve potrebne informacije.

Savjet

Kako kucati mravi smisla, a „ubiti” miris ceste označava jaku aromu. Jednostavno raspršivanje staza s deodorantom dovoljno je za to. Međutim, zahvaljujući urođenu marljivost mrava vrlo brzo vratiti izvorni put.

Dakle, svaki trag mrava - vrsta ceste s puno smjer znakova, jasno je svaki rad pojedinca.

Fizički objekti su pouzdane referentne točke

Sjećanje na položaj različitih predmeta i elemenata krajolika, pa je jasno da nam karakteristika mrava. Međutim, s obzirom na veličinu samih kukaca, ovaj način orijentacije ima neke značajke.

Mravi sjećaju predmete svoje ljestvice: trava trave, pojedinačni kamen, pukotine u tlu. Bilo bi previše neuvjerljivo očekivati ​​da će biti orijentirani na zgrade i rijeke.

  • Sustav osobit slike teritorija mrav aktivno dopunjena nebeskog navigaciju. U laboratorijskim pokusima, utvrđeno je da ako se hrana platforma mravi mravinjak rotirati u odnosu na sunce, bez mijenjanja statusa orijentir, insekti su zbunjeni. Naravno, u naravi takvih situacija ne dogodi, što čini ovaj sustav vrlo robustan: ako oko mravinjak ozbiljno promijeniti krajolik (jasno, na primjer, trava), insekti i dalje orijentirati na suncu.
  • Zanimljivo je da neki mravi aktivno trenirati njihovi pratitelji pronaći svoj put kući i područje s hranom. Osim toga, takav trening ne čini da slijede jedan jednostavan tragač za hranom (član mravinjak, koja je specijalizirana u nabavku hrane) za drugo: ako je „učenik” iza „učitelj” njegovih majstorskih čeka i pomaže pronaći optimalan put.

orijentacija Sunca

Sposobnost mrava se kretali od sunca je vrlo složen i još uvijek aktivno razmatra.

Prvo, mravi mogu uzeti u obzir smjer prema Suncu, čak i uz kratke i male pokrete.

Drugo, ovi insekti su u stanju napraviti ustupke za promjenu svjetla tijekom vremena. Čak i ako mrav izlazi iz mravinjaka u jutarnjim satima, a tek se vratio u podne, on će uzeti u obzir da je u to vrijeme Sunce izlazi iznad horizonta.

Treće, u očima mrava postoje posebne stanice koje uzimaju u obzir smjer sunčeve svjetlosti. Dakle, ne moraju izračunavati: samo njihov mozak prima informacije iz ciljnih stanica i čini potrebnu korekciju.

Reference - Zemljino magnetsko polje

Više definitivno ne zna se da li je orijentacija Zemljino magnetsko polje pomoću svih mrava, ili samo studirao je posebno za tu svrhu list za rezanje mrava. No, kao rezultat pokusa otkrio da krši mirisni maraka, au nedostatku sunca može se mijenjati mrav ponašanje, što neki šum u magnetskom polju na području kretanja kukaca.

Najvjerojatnije, bilo koji od mrava tijela rade na način kompasa, hvatanje smjer sjevera, koji kada je u kombinaciji s drugim usmjeravajući sustavima pomaže insekte da ih pronaći pravi smjer. Uz pomoć, mravi se na putu kući čak i u sumrak, kada se Sunce već skriva iza horizonta.

Mravi pronađu kuću … računajući korake!

I ovo otkriće na polju ponašanja mrava pokazalo najveće iznenađenje za etolozi: mnoge vrste mrava pronaći hranu brojati korake učinio u određenom smjeru.Danas znanstvenici smatraju da mravi broje korake između svakog skretanja.

Ta je sposobnost otkrila istraživačka skupina koja nije provela najtočniji eksperiment: nekoliko mrava iz istog mravinjaka bile su urezane noge, a nekoliko drugih - minijaturne štikle su bile zalijepljene na noge. Skupina "kratkih nogu" mrava završila svoj put do krme, ne dostižući ga, skupina "mravi na štulama" uspješno prolazi kroz stranicu s hranom i počeo tražiti hranu dalje, gdje ne postoji.

U većini vrsta mrava, kada pretražujete cestovnu kuću i općenito prilikom orijentacije u prostoru, ako ne i sve gore, kombiniraju se nekoliko opisanih metoda čime se povećava točnost pronalaženja željene rute. Za mnoge mrave to je osobito važno. Na primjer, predstavnici vrsta koje žive u pustinjama, rizik jednostavno spaljivanja na suncu ili umiranje od dehidracije na površini zemlje s temperaturom od oko 50 ° C, ako se u pravom trenutku ne mogu vratiti u hladnu rupu.

Moguće je da će mravi u budućnosti ljudima dati još nekoliko iznenađenja na području orijentacije u svemiru.

Zanimljiv video: primjer kako mravi povlače bogat dom za plijen