Колькі важыць мурашка і якую масу ён можа падняць

Лютага 2019

Відэа: Our Miss Brooks: House Trailer / Friendship / French Sadie Hawkins Day (Лютага 2019).

Anonim

Gotovo svatko mravi povezane s radom, požrtvovnosti i sposobnost za rad dan i noć za dobrobit kolonije. Čak i ova izreka: "Radite poput stotine mrava". Osim toga, znanstvenici su otkrili da mravi može pohvaliti ne samo zavidnu „workaholism”, ali i zapanjujući fizičke sposobnosti. I znajući koliko mrav trudi, može se samo pitati kako to upravljaju.

Čak iu školama, učenicima je rečeno da mravi mogu podići opterećenje više od vlastite težine 10 puta vlastite težine. No, kako se ispostavilo, i to nije granica - kao i proučavanje mrava saznao više i više impresivne činjenice o njihovim sposobnostima …

Kako je teška mrav i svi mravi u cjelini?

Prosječna težina mravca varira ovisno o vrsti od 1 do 150 miligrama. Obično naši crni i crveni šumski mravi teže oko 5-7 miligrama.

Najlakši mravi - faraon, poznati kućanstvo štetnika, te nekih vrsta tropskih mravi su iste one. Masa mrava iz kasta radnika u tim vrstama je 1-2 miligrama.

A neki od najvećih vrsta mrava - je južnoamerički mrav-metaka i afrička vojska mrava. Bivši mrav radnik teži do 90 miligrama, au drugom maternice tijekom sjedilački život marljivo punoću, a može težiti i do 10 grama!

U ovom trenutku, kao kraljica može položiti do 120.000 jaja svaki dan, što je također jedan od zapisa ne samo insekte, već i među drugim životinjama općenito.Osim toga, i mravinjak i lutalice (siafu) su među najopasnijima na svijetu.

Ispada da jedna kraljica lutajućeg mrava teži čak 200-700 radnika. Iako postoje vrste - na primjer, skakanje mrava - u kojima maternica od radničkih mrava zapravo ima istu veličinu ili težinu. Ali ti mravi imaju mnoge druge prepoznatljive osobine. Na primjer, čak i jednostavni radnički mravi mogu se reproducirati.

Ovo je zanimljivo

Najveći mravi koji žive na Zemlji imali su dužinu tijela do 7 cm u kraljicama. Ako izvadimo njihovu masu, ispada da su takva čudovišta težila oko 20 grama.

Općenito, mravi su toliko rasprostranjeni i toliko su brojni da je njihova ukupna masa na planeti veća od bilo koje druge skupine insekata. Prema znanstvenicima, svi mravi na Zemlji opterećuju jednako kao i svi ljudi - oko milijardu tona. U isto vrijeme za svaku osobu ima oko 10 milijuna mrava.

No, u mravima je zanimljivo čak ni koliko oni teže, već njihovu sposobnost dizanja teških predmeta u usporedbi s težinom njihovih tijela.

Koliko podiže mrav?

Danas se provjerava da u prosjeku mrav povećava svoju težinu 50 puta veću od vlastite - na primjer, sve do 100 mg prenosi se svakim radnim rezačem za ant-list. Znajući koliko trkači mravlja, možete računati na ono što je sposoban, poput mase utega.

Zanimljivo je da su vojnici s mlinčevim lima težak desetke puta više od običnih radnika, a uterus - 700 puta! Naravno, ove vrste vojnika pojavljuju se samo u tim muljevima, čiji broj premašuje 100 tisuća pojedinaca - manje je radnika teško hraniti takvu vojsku.

Načelno, vojnik ove vrste može pružiti još veći rekord, ali nikada to ne čini: njegov zadatak nije nositi opterećenja, već zaštititi "utovarivače".

Savjet

Ako čovjek može dizati utege u istim omjerima, kao mravi, to je lako biti stiješnjen preko glave post do 5 tona. Naime, snaga mravljega premašuje čovjeka za oko 25 puta. Kao što su matematičari obračunavali, potrebno je oko milijun mrava za nošenje odrasle osobe, a oko 10.000 za nošenje šalice piva. Naravno, rezultati takvih mjerenja ovise o vrsti mravlja i kolikoj težini.

Naravno, što je manja mrava, manja je težina koju podiže. Međutim, omjer težine dizanja prema masi samog mravlja se smanjuje s povećanjem veličine insekata.

Ovo je zanimljivo

S zajedničkim prijenosom utega, sposobnost mrava je još veća. Tijekom laboratorijskih pokusa, sam mrav razvio snagu na 24.2 erg / s, a dva mraza zajedno su razvili snagu na 63, 2 erg / s. To jest, mrav može podići u suradnji s prijateljem koliko ne podižu i neovisno zajedno.

Zašto su mravi tako jaki?

Moram reći da nisu samo mravi toliko jaki: općenito, svi insekti mogu razviti vrlo visoku moć. Iste buhe vrlo brzo guraju svoje tijelo udaljenosti od 150 puta duljine njihovog tijela. Scarab beetles mogu podići težinu koja je više od 850 puta veća od njihove tjelesne težine. Prije takvih sposobnosti, čak i snaga mravljega ne izgleda tako sjajno.

Razlog za takve fenomenalne sposobnosti mrava i insekata uopće je odavno objašnjen od strane znanstvenika. U životinjskom svijetu, postoji zakon koji smanjuje s geometrijskim dimenzijama tijela živog bića, njegova masa se smanjuje u razmjeru s duljinom tijela u trećem stupnju, te površinom poprečnog presjeka mišića - u odnosu na trgu duljine tijela.

Malo teško, ali to znači da su mravi po jedinici mase mišića 100 puta jači od muškarca. I taj se udio promatra i za ostala bića - rakove, ribu, sisavce. Osim toga, vanjski kostur i malo drugačija struktura mišića doprinose ovim izračunima njihove nadoplate.

Općenito, to ne znači da je najmanji mrav najjači. Doista, sićušni faraonovi mrav povećavaju težinu, više puta težinu koja podiže gigantsku lutalicu. Ali apsolutna težina tereta u slučaju domaćeg štetočina je manja. Stoga je najjači mrav samo najveći.

Ant sposobnosti

Međutim, snaga mrava određuje se ne samo po težini koju mogu podići. Mravi koriste svoje fizičke sposobnosti na druge načine.

Na primjer, mravljački mostovi su vrlo dobro poznati, a organizirani su od strane radnih pojedinaca afričkih nomadskih mrava za nošenje ličinki i maternice kroz vodene prepreke. Nekoliko stotina mrava hvata jedno drugo tijelo toliko čvrsto da sisavac veličine mačke može proći preko mosta koji je načinjen na drugu stranu potoka. Istina, niti jedna životinja ne pokuša to učiniti - ti mravi su iznimno opasni zbog njihovih bolnih ugriza.

I ista mrava za rezanje listova može povući po tlu težinu od 30 puta mase njihovih tijela. Potreba za tim može se pojaviti kada se kukac, zbog nestandardne veličine objekta, ne može podići iznad glave.

Zanimljivo je da su mnoge slične sposobnosti mrava, osobito snalažljivih predstavnika Homo Sapiens, naučili koristiti u svoje svrhe.

Mravi grade most (video)

Mogu li koristiti "silu"?

U središnjoj Africi, snažne čeljusti mrava koriste se za šivanje otvorenih rana na tijelu: dva ruba rane su pritisnuti jedni protiv drugih, a ljutiti mrav se primjenjuje na njih kao stapler. Insekti odmah stišću čeljusti i čvrsto stisnu oba kraja kože. Nekoliko takvih mrava - i šav je spreman. Važno je samo odrezati mravlja glava škarama što je prije moguće: poslije toga se čeljusti neće slomiti.

Ponekad u istoj Africi, domaćini žetve iz grudica ukrasnih sjemenki i malih oraha, koristeći mrave kao sakupljače. Međutim, domaćini u tom smislu su nevjerojatno etički - umjesto da se uzimaju iz mravinjaka, ostavljaju insekte komadića sušenog mesa ili voća. Oni znaju da ako priroda nije opljačkana, ali podjednako podijeljena s njom, ona će se vratiti mnogo puta.

Zanimljiv video: primjer ogromne mravnje