Як выглядаюць лічынкі блох і дзе іх шукаць у доме

Ліпеня 2019

Відэа: Eli the eel: A mysterious migration - James Prosek (Ліпеня 2019).

Anonim

Blitve, kao i mnoge druge vrste insekata, u svom razvoju prolaze kompletnu transformaciju. Zapravo, zovu se: insekti s punim ciklusom transformacije. To znači da se iz jaja koje ženka buha postavlja pokazuju ličinke koje su vrlo različite od odraslih buha, kako u izgledu tako iu životnom stilu.

Ovakav razvoj pruža određene prednosti za insekte buha ličinke i odrasli ne natječu jedni s drugima za izvorima hrane i staništa, te, odnosno, na svakom stupnju razvoja parazita ima bolje šanse za preživljavanje.

Ali za one koji pokušavaju da se bore protiv buha, na primjer, u stan ili kuću, ovaj tip razvoj parazita stvara neke poteškoće: u nekim slučajevima, uništiti ličinke potrebu s dodatnim sredstvima i aktivnostima. Ali prije svega trebaju biti u stanju otkriti, kako bi znali koja mjesta za rukovanje insekticidima.

Što izgleda larva buha?

Ličinke buha izgledaju kao sićušni bijeli crvi bijele boje s prozirnim tijelom. Čak i pažljivo gledajući, oni ne mogu vidjeti šape - jednostavno to ne čine. Ali tijelo larve je prekriveno rijetkim dlakama, jasno vidljivim pod povećalom ili mikroskopom.

na povećanje nekoliko puta slikama - buha ličinke

U njezinu tijelu jasno vidljiva jednjak pun indigestible hrane - razne organske ostatke.

Maksimalna duljina larve buha koja se može pojaviti u stambenim područjima iznosi 4-5 mm, a uobičajena duljina iznosi 2-3 mm. Oni su jednostavno zbunjeni s larvama muha koje žive u sličnim mjestima, ali crv je više mobilnih i nije tako transparentan pokrivač.

Larva buha ima prilično veliku glavu i 13 segmenata. Evolucijski, prva tri segmenta poslužila su za vezanje nogu, ali postupno su udovi atrofirali kao nepotrebni. Larve buhe su dobro razvijene čeljusti skoblyasche grizenje tip, dopuštajući im da jedu dovoljno krme.

Ovdje na slici prikazuje jaja i buha ličinke

Zanimljivo je

Najmanji buha ličinke, samo izlazi iz jajeta, su u kruni malog jajeta zuba - tvrdi izdanak, pomažući im da probije ljusku jajeta i koji se pojavljuju na svjetlost. Na prvom mulju zub nestaje zajedno s kititinskom membranom tijela.

Bez obzira na koju parazitski buha - o mačkama, psima, ili štakora (mačka, pas i štakora buhe) ličinke kukaca izgledaju gotovo identično. Dakle, otkrivanje ličinke buha kod mačaka na krevetu ili na mjesto odmora, nikada ne možete biti sigurni što to znači pripadati. I ne postoji posebna potreba za tim - stil života svih ovih vrsta je sličan, a potrebno ih je boriti istim metodama.

U foto - buha ličinke u velikom broju u ćeliji u glodavaca:

Život i prehranu parazita budućih

Općenito govoreći, buha ličinke nisu parazitski. Njihova se hrana temelji na različitim propadaju organske tvari iz biljnih ostataka, kako izmetom odraslih buha, koji su ostali undigested žrtvu u krvi. Ličinke sami ne ugristi ni životinje ni čovjeka.

Napomena

Ličinke buha iz mačaka i pasa ne žive na vunu. Ako kućni ljubimac ima parazitske vermiforme, to nisu ličinke buha.

Razvoj ličinke nastavlja se, ovisno o dostupnosti hrane i temperaturama, od 9 dana do nekoliko mjeseci.

pod optimalnim uvjetima - temperatura od oko 23 ° C i vlažnosti od 60% Ličinke razvija oko tri tjedna. Tijekom tog vremena tri puta muljaju, stalno rastu i hrane se. U posljednjoj fazi larva se zapliće tankom svilenom bocom i pretvara se u pupa.

Pri previsokim temperaturama ličinke buha suše - kod niske vlage to se događa već na 34-36 ° C. Pri visokoj vlažnosti zraka (do 90%) ta se temperatura povećava maloljetnik normalno.

Larva buha može dulje vrijeme postići - do 3-4 tjedna. Istodobno se ne razvijaju, ne rastu, ali ne padaju u anabiozu. Ličinke razvili takozvani negativni phototaxis - bez obzira gdje su, oni pokušavaju da se u najmanju ruku osvijetljenom mjestu. Premda oči larve buha gotovo nisu razvijene, dobro osjećaju prisutnost svjetlosti i pokušavaju pobjeći iz litog mjesta.

Gdje tražiti larva buha u stanu ili kući?

Larve buha obično ostati tamo gdje imaju neposredan pristup hrani i mogu biti u udobnom klimatskim uvjetima - u smeće, osamljene toplim mjestima, u životinjskim stanicama - u ormaru i ispod klupe. U prirodi - u gnijezda i jazbina sisavaca i ptica.

U apartmana i kuća buha ličinke treba tražiti prije svega u rekreacijskim područjima i održavanje mačaka, pasa i ostalih kućnih ljubimaca, smeće gomila u smočnice i ormari, uključujući i zalihe starih trgovine proizvodima.

Na privatnim parcelama u kopnenim i životinjskim područjima, ličinke buha žive izravno u smeću i osušenom smeću. Ispod sloja smeća i smeća u istom kavezu, ličinke buha ponekad roj s tisućama.

Međutim buha ličinke se mogu naći na neočekivanim mjestima - u vaze s cvijećem, kante za smeće, u kutiji u koju želite pohraniti povrće. Važno je shvatiti da se same ovdje ne zasade i trebaju ih tražiti samo kad su pronađene odrasle buhe u stanu.

Fotografija prikazuje buha ličinke pod mikroskopom - lako može povezati svoje veličine debljine mačka kose

Alati i metode za uništavanje ličinki buha

uništiti buha ličinke u prostoriji treba biti iste alate koji se koriste protiv odraslih buha

  • može se kao koncentrati za razrjeđivanje, kao što su, ili dželat Tetriksa Cucaracha, aerosola ili Raptor Combat;
  • kao i mikrokapsulirani agensi kao što su Dana ili Get (potonji je gotovo bez mirisa);
  • pa čak i narodnih lijekova - terpentin, kerozin, ocat.

učinkoviti protiv larvi buha i tradicionalnih tvari kao što su diklorvosa ili malationom, ali za njihovu sigurnost i jednostavnost korištenja su znatno slabije od modernih lijekova.

Prašine su također učinkovite protiv ličinki buha, koji su praktički beskorisni prema odraslima. Međutim, korištenje prahu insekticid je nešto složeniji, jer im je potrebno da se prolije na mjestima larvi, ponekad je teško, a ponekad - kada ličinke od letvica ili ispod poda - ne i nemoguće.

Vrlo je važno da se sama prašina mora nalaziti blizu ličinki, jer djeluje samo kad ga štetnici jedu zajedno s drugom hranom.Dakle, borba s ličinkama je općenito teže nego s odraslim buhama - čak i aerosola u borbi protiv njih moraju biti tretirani na mjesto gdje je jako teško pokupiti i gdje odrasle buhe sebe ne zadovoljavaju.

Nema smisla u deduciranju uzgoja mladih parazita s prirodnim pripravcima koji ih mogu uplašiti. Na primjer, ako ista ili pelin buhač može prestrašiti prostorijama odrasle parazite, ličinke, čak iu atmosferi takvih biljaka je kamo otići, a oni samo se naviknuti na takav zastrašujući.

Ovo je zanimljivo

Uz konstantno uklanjanje buha od strane narodnih zastrašujućih sredstava, oni brzo razvijaju otpor prema njima. Tako, na primjer, dokumentirani slučajevi otpornosti na buhe na kadulja, eukaliptus, timijan - biljke, koji se tradicionalno koriste kao sredstvo za uklanjanje parazita iz prostora. Ova se stabilnost gotovo uvijek razvija na larvarskoj pozornici.

Ličinke buha ne ulaze u sobu same po sebi, mačkama ili psima. Mogu se pojaviti ovdje samo od jaja koje polažu odrasli insekti. Stoga je jedini način da se stan očistite od larve buha, kako bi se spriječilo da paraziti odraslih uši ne ulaze u sobu.

Primjer tepih, doslovno opustošen s ličinkama buha

Video o uzgoju buhe iz jaja ličinki i odraslih