Як адбываецца размнажэнне блох

March 2019

Відэа: Фрик-Шоу [Ирина Ермакова] (March 2019).

Anonim

Od borbe protiv buha u stanu ili kućnog ljubimca, važno je shvatiti da su buhe brzo reproducirati, učinkovito i istovremeno vrlo skroman u okoliš. Oni su insekti s potpunom transformacijom. To znači da jaja dolaze iz buha ličinke se jako razlikuje od odraslih kukaca kako izgleda i njihov način života, način prehrane i ponašanja.

Ova vrsta razvoja kukaca ima neke evolucijske prednosti: zahvaljujući činjenici da ličinke i odrasli se hrane druge hrane i žive u različitim mjestima, oni ne natječu za hranu jedni s drugima i zato imaju bolje šanse za preživljavanje.

Savjet

isti tip razmnožavanja buha kao osebujne leptiri, kornjaši, komarci, muhe, ose i mravi. Svi znaju koliko se gusjenica razlikuje od leptira. Otprilike velika razlika je od odrasle buhe iz njegove larve.

Ostale vrste razvoja pokazuju žohari, skakavci, kukci i vretenca. Njihove ličinke, nazvane nimfe, prilično su slične odraslim insekata, au mnogim slučajevima žive s njima i jedu istu hranu. Ovaj razvoj ima svoje prednosti u pogledu pristupa velikom broju hrane - isti žohara u prašumi zbog snage svih pojedinaca s istom hranom u isto vrijeme može „apsorbirati” veliku količinu propadaju organskih tvari.

Proces reprodukcije buha skoro je skriven od vlasnika domaćih životinja, a za osobu bez posebnih znanja i pokušaja da ga se promatra neprimjetno prolazi. Međutim, brojne nijanse koje prate ovako množenje parazita vrlo su zanimljive da o njima detaljnije razgovaraju.

Važno!

Bilo bi pogrešno reći da se buhe reproduciraju u mačkama ili psima. Reprodukcija buha uopće nije vezana za životinje domaćina ili čak na ljude. Svi ti paraziti trebaju od sisavaca krv. Nakon što jedu, nastavljaju svoju obitelj na mirnijim i skrovitim mjestima.

Dakle, buhe ne žive na mačkama, psima i drugim životinjama: paraziti privremeno skoknu na njih za hranu.

Malo biologije: od jaja do odraslog parazita

Žena buha spaja nakon vrlo kratkog vremena nakon što je napustio pupa. Mating se može dogoditi i na samoj životinji iu svojoj rupi, na smeću, na nekom osamljenom mjestu gdje će se dva različita spola naći jedni drugima. Nakon toga, ženka treba hraniti barem jednom s vlasnikom krvi, tako da se jaja u njenom tijelu počinju razvijati.

Blitve kod mačaka i pasa se razmnožavaju blizu mjesta gdje se životinje odmaraju, blizu svojeg wc-a. Ponekad ženske buhe leže i jaja na krzno, a nakon toga jaja se raspadaju na različitim mjestima prostorije na podu.

Zanimljivo

Buha može izgladnjivati ​​bez hranjenja nekoliko mjeseci. Međutim, tijekom takvog štrajka glađu, ženka neće odgoditi jaja.

Jaja dozrijevaju u tijelu buha u serijama - 4-5 komada (do 15) nakon svakog hranjenja. Nakon toga, buha, bilo gdje, bez obzira na to gdje se nalazi, čak i na krznu životinja, doslovno puca jaja iz svog tijela tako da letaju dovoljno daleko.Ovo je neka vrsta jamstva da će larve živjeti daleko jedna od druge i da se neće natjecati za hranu, kao i jamstvo da će barem neki od njih moći naći sklonište i hranu općenito.

jaja jaja imaju malu veličinu - do 0, 5 mm u promjeru, bijeli, gotovo nevidljivi na neodjeljeno oko, čak i na tamnoj površini. Razvijaju se najmanje dva dana (na povišenoj temperaturi), iu normalnim uvjetima - oko dva tjedna.

Zanimljivo

Optimalni uvjeti za razvoj buha parazitiranja na domaćim životinjama - temperatura je oko 23-25 ​​° C i vlažnost od oko 60%. Kada se temperatura spusti, može doći do smanjenja vlage, a obrnuto, kada se zagrijavaju, lako prenose višak vlage.

Naprotiv, na visokim temperaturama i suhom zraku, jaja i ličinke se suše, au hladnom, vlažnom zraku umiru od hipotermije. Pri visokoj vlažnosti i visokoj temperaturi, buhe se množe po najvišoj stopi. U ovom slučaju, u prosjeku su veće.

Teški uvjeti - zamrzavanje, suša - obično se doživljavaju pupa buha. U ovom slučaju, cijeli ciklus uzgoja buha može se protezati nekoliko mjeseci, a ponekad i do jedne i pol godine.

Larve nastaju iz jaja buha, slične bijelim prozirnim crvima. Isprva su vrlo male - oko milimetara duljine - ali kao što rastu tri puta molt i na posljednjoj fazi dosegnu 4-5 mm. U ovom trenutku u svom tijelu se vidi jednjak, ispunjen njihovom glavnom hranom - organskim ostacima, komadićima kože životinja domaćina, izmetu odraslih buha s neprobavljenom krvlju.

Nakon tri ili četiri tjedna (najmanje 7-8 dana), larva se zapliće tankom svilenom čahurama i pretvara se u pupa.U ovom obliku se ne hrani, kreće, diše malo i može doživjeti snažne promjene temperature i vlažnosti, nedostatka izvora hrane.

To je zanimljivo

odraslih buha može kratko izdržati pad temperature zraka oko nje na minus 40 ° C Pupa je također stabilna, ali jaja i ličinke umiru već pri približno nultoj temperaturi iu svjetlu mraza.

U pupalnoj fazi insekti ostaju od 5 dana do godine, ovisno o uvjetima. U tropima i stanovima odrasle buhe ostavljaju pupa vrlo brzo. Tijekom umnažanja insekata u gnijezdima ptica i životinja u umjerenim i visokim geografskim širinama su lutke koje su se pojavile u gnijezdu nakon što je napustio vlasnici će čamiti u ovom obliku do sljedeće godine, kada su stanovnici skloništa će biti opet.

U posebnim znanstvenim videozapisima prikazano je kako se buhe razmnožavaju i kako se razvoj insekata razvija u svim fazama. Buhe u mačkama i psima se reproduciraju na taj način, bez obzira na specifičnu vrstu.

Kako se buhe razmnožavaju - puni ciklus

Koliko brzo se buhe množe?

Općenito, možemo reći da se buhe reproduciraju vrlo brzo. Pod određenim uvjetima, ciklus u kojem su jaja izleže larva molts tri puta, pretvara u kukuljice, iz nje izlazi se odrasle jedinke, drug i stavi novu kvačilo (zove se ciklus „od jajeta do jajeta”) odvija se za 9-10 dana.

Jednostavno rečeno, promjena generacije javlja se u buha malo više od tjedan dana. Ali ovo je prilično rijedak slučaj. Često se u normalnim uvjetima stanovanja pod legla kod mačke (ili u jazbinama lisica i podzemnih vjeverica u prirodi) buhe doživljava ciklus od tri do četiri tjedna.

Općenito gledano, to je u apartmanima ili u stražnjim sobama, gdje se ugodna temperatura održava tijekom cijele godine, buhe najbrže reproduciraju.

Egzotične buhe, egzotična reprodukcija

Različite vrste buha su poznate za određene detalje njihove reprodukcije.

Znači, ženka pijeska buha, obično na plažama Indije i Karibi otoka, ugrize u kožu njezine žrtve i isisan u krvne žile. Nekoliko dana neprekidne prehrane, tijelo joj otekne do veličine graška. Ali ovo nije rezervoar krvi. Ovo je veliki niz jaja koji se razvijaju sve dok kukac ima izvor hrane.

Nekoliko dana kasnije sva jaja su izbačena iz pepela iz rane, a ona ili propada ili napusti žrtvu. Osoba ili životinja na mjestu gdje je buha povezana razvija upalu, žrtva doživljava vrlo tešku bol. Ponekad kao rezultat ponovljenih napada ljudi razvijaju gangrenu.

I buha oblika koja nastanjuje Tien Shan u ovčjim ovcama cvjeta na duljinu od 7 mm u vrijeme postavljanja jaja i izgleda kao prugasti crv. Lokalni pastiri ga nazivaju "sretan crv". Postoje slučajevi smrti ovaca do smrti u ozbiljnoj infekciji s alacurts.

Buhe, mačka i stan: reprodukcija buha u ovim uvjetima

Blitve u stanu se razmnožavaju na mjestima gdje su u najvećoj sigurnosti. Obično se njihove ličinke razvijaju iza rešetkastih ploča, pod namještajem, u smeće, u ormarima, u kojima se nakupljaju ostaci ili prljavština, u smeću na mjestima odmora mačke, pod parketom.

U privatnim kućama, larve buha mogu se razviti odmah ispod kuće na ulici, a buhe dolaze hraniti u kući.

Poznavajući ove značajke buha u njihovom istrebljenju mora biti

  • pažljivo rukovati insekticida podova, tepiha, ležaljke za pse i mačke, podovi, baseboards, police u ormaru;
  • osobito pažljivo mokro čišćenje, a poželjno je ne samo nakon progona buhe, ali i svaki tjedan na sve - zbog smeća iz stana će biti uklonjeni mnogo mlađe generacije parazita;
  • ponoviti tretman u sobi s insekticidom dva tjedna nakon prvog progona - to će ubiti buhe, što će dovesti preživjeli prvi progona kukuljica.

Također je korisno razmotriti u detalje kako to izgleda buha ličinke da ih sretnu u kući ili u blizini vrijeme da poduzme akciju i zaštititi sebe i svoju obitelj od parazita.

Zanimljivosti: pa pogledajte buha ličinke, puzeći životinjskih legla

Usporedba različitih tipova sredstava za buhe o učinkovitosti