Што такое ласіныя блыхі і ці могуць яны кусаць чалавека

March 2019

Відэа: Прогулка по солонцам. Лосиные солонцы . 2017 (March 2019).

Anonim

Ovaj je insekt buha los, znanstvenici, Entomolozi, strogo govoreći, ne znam. Među postojećim vrsta buha buha nema los, a ni blizu njih životinje - poput jelena i srna - vlastite vrste buha tamo.

Ali u samim jelena i drugih papkara tajga može zapravo parazit razne krvopije kukaca su nam poznate i buhe i krvopije parazita iz potpuno različitih timova.

Ljudi puzeći i skakanje krvopije parazita koji je lutao velikih životinja tajga, a ponekad se napali i čovjek često naziva Elk buhe. Među njima su:

  • koza buha često naći na srne nego los
  • alakurt, parazitskih uglavnom na ovcama, ali sposobne za napad, a na većim papkara
  • jelena uš - parazitske muhe, nakon kontakta s los vune ili jelena koja gube krila i prolaze do stalnog stanovanja na tijelu domaćina.

Prve dvije vrste insekata su tipične buhe: njihova biologija i izgled slični su mačevima i štakorskim buvama. Jelen uš isti - to je letjeti, ali s obzirom na činjenicu da je većina susretu polako uvlači vune, također je nazvan buha.

Pogledajmo sve ove insekte i saznajte kakvu opasnost mogu predstaviti osobi i kako ih zaštititi.

Alakurt ili buha ovce

Alakurt poznat prije svega pastiri alpske pašnjake Altai i Sajan.Ovaj veliki buha osjeća dobro govore gustu i dugu vuna domaće ovce, ali je bilo parasitologists i divlje srne i gazele.

Ártum je izvanredan prvenstveno po veličini - ženke s razvojem jaja mogu doseći 10-12 mm duljine! Zbog velike veličine i svjetlosnog abdomena, lokalni stanovnici ovu parazit nazivaju "bijelim crvima".

Alacurts mogu živjeti na životinjama u velikim količinama. Posebnost tih buha je da su prisutni u tijelu domaćina kontinuirano, što ih razlikuje od drugih članova momčadi buha.

Ovo je zanimljivo

Većina vrsta buha su parazitne životinje koje imaju stalni krevet ili sklonište. U gnijezdu domaćina paraziti provode većinu vremena i množe se. Takve vrste uključuju štakore, kuniće, mačke, pseće i neke druge buhe.

A ovo su vrste buha, koji su parazitski na kopitare, prisiljeni prilagoditi se stalnim prisustvom u domaćinove tijela - jelena, losova, jelena, gazela i ostalih papkara rijetko vratiti na isto mjesto za spavanje, a time i šanse za buhe nakon odmora za pronalaženje vlasnika u velikoj šumi ili na stepaju pašu nisu velike. Kao rezultat toga, stil života tih vrsta buha postaje sličan životnom načinu uši, stalno nastanjujući svoje domaćinstvo.

U nekim slučajevima, s ozbiljnom infekcijom, alakurt može dovesti do slabljenja životinje, pa čak i smrti. Za osobu, ova buha nije opasna, a slučajevi njegovog napada na ljude nepoznati.

Kravlje buha također može napadati jelene i losove.

Oni također mogu ugristi osobu. Ovi insekti ne razlikuju se mnogo od pas i mačka buha, pa u kontaktu s posebnim naglaskom na ljudski organizam ne privlači.

Krvarenje srca, izgled i način življenja

Krvarenje krvi srna je velika i prilično pokretna letjelica. Također se zove bjeloglavi magarac, bušena buha ili jelenovski uši. Ona ima tipičnu "snažnu tjelesnu građu" i jake noge, duljina njenog tijela je 3-4 mm.

Na fotografiji - buha los tijekom kontinuiranog parazitizam na domaćina:

Cijeli život los buha je podijeljen u dvije faze. Prva je potraga za vlasnikom. Počinje izlijevanjem leta od puparija - vrste pupa u kojoj insekti preživljavaju zimu i razvijaju se tijekom proljeća i ljeta. U središnjoj Rusiji većina mladih jelena Hipoboscidae pojavljuje u kolovozu i rujnu, ali u cjelini, maloljetnici objaviti razdoblje traje od lipnja do studenog.

Mladi letjeti čekaju budućeg vlasnika na granama grma ili u travi.

Nakon što je vidio ili scenting plijen insekata polako leti prema njemu (uš - nevažne Flyers) i udaranje vunu čvrsto njezin prianja i nakon nekog vremena resetira krila. Počinje druga faza života parazita - prehrana i reprodukcija.

Bloodsucker karakterizira život u paru - muškarac i žena, koji se susreću na životinji, uvijek su blizu. Dakle, ako na pasu nakon šetnje šumom postoji jedna leta, a onda s velikom vjerojatnošću negdje u vuni može se naći drugi.

Nakon parenja ženka počinje aktivno jesti, a u uterusu jedan po jedan razvija jednu larvu. Hipoboscidae karakteristična za live rođenja - ženska rađa se formira i razvije pupa, koja je pala na tlo, a nastavit će se učvrstiti svoj razvoj tek nakon šest mjeseci - u proljeće.

U životinjskom krznu, muhe su aktivne zimi, nastavljajući odgoditi šikar.U pravilu propadaju proljetni paraziti.

Ispod je fotografija krilati pojedinca Elk buha:

Elk buhe napadaju ljude i životinje samo u popodnevnim satima, kad se može vidjeti žrtvu. Naročito često napadaju lovce kada rukovode ozbiljno kontaminiranim truplom losa ili jelena.

ugriza buha, koji su parazitski na jelena i jelena

zagriz Elk buhe vrlo bolno, pogotovo za čovjeka nenaviknut. Oni koji često idu u šumu i napadaju komarci, ponekad čak ne osjećaju ugrize krvopije.

Zanimljivo je

Ženski uši roditi svakih nekoliko dana koji su se razvili ličinke moraju sisati krv domaćina 15-20 puta na dan, svaki sat i pol. Za jedan zalogaj, kukac sranje od 0, 5-1, 5 mg krvi. Muškarac se hrani manje intenzivno.

Kod nekih životinja snimljenih lovci otkrili 1.000 Elk buhe - svakih sat vremena tako da je vojska parazita siše krv životinje grama, a osim toga, stalno ostaviti svrbež ugriza koji se može inficirati bakterijama i izazvati plikove. Vrlo često krvopije dovode bolesne životinje do pune iscrpljenosti.

Ako govorimo o opasnosti za ljude, valja napomenuti da moose buha napada gotovo isključivo na odrasle. Djeca su manje "zanimljiva" - možda veličina žrtve igra ulogu ovdje.

Prema nekim procjenama, lovci u šumi ponekad su napali do 100 parazita u minuti. U ovom slučaju, letjeti pokušava dobiti pod odjeću ili u kosu. Ukloniti ga s površine kože teško je zbog male veličine i ravnog tijela.

Na mjestu ugriza buha los osoba ima crvenu točku, a kasnije - karakterističan papule. Ponekad se nakon toga javlja svrbež, ali osip i alergijska reakcija se obično ne opaža.

Elk buhe ne mogu tolerirati patogene koji su opasni za ljude.

Važno je napomenuti da su više ljudskih uš ugriza, više on reagira na njihov sljedeći napad.

Kako izbjeći bites bušilima?

Izbjegavanje napada, krvopija u šumi gotovo je nemoguća. Ako je kukac vidio ili osjetio neku osobu, nužno će mu preletjeti. Ali kako bi se osiguralo da parazit ne udari u kožu i ne ugrize - to je sasvim moguće.

Da biste to učinili:

  • nosite odjeću koja pokriva cijelo tijelo;
  • Učvrstite hlače u cipele ili čarape;
  • Koristiti mrežu protiv komaraca;
  • Koristite snažne repelente na temelju DETA. Sadržaj DETA u njima mora biti najmanje 20%, poželjno - do 100%. Osjećaj ove tvari, muhe se ne usuđuju ugristi.

To je korisno ići u šumu s partnerom koji će redovito provjeriti kosu i vrat za prisutnost Elk buha i drugih nametnika. Usput, u šumi je korisno provjeriti jedni druge i na temu sisanja krpelja.

Nakon boravka u šumi - posebno nakon uspješnog lova - treba okupati i oprati tijelo i glavu tar sapunom. Ovo će ukloniti od njega već naseljeni krvotok.

Zanimljivosti Video: baš kao što je to, u stvari, izgleda kao jelen uši ili buha los

Što učiniti ako ste alergični na ubode insekata: stručni savjet