Колькі вошы здольныя жыць без чалавека

Ліпеня 2019

Відэа: Алесь Дзянісаў: Партызан / Ales Dzianisaw: Partyzan (Ліпеня 2019).

Anonim

Uši su dužni i vrlo usko specijalizirani ljudski paraziti. Apsolutno nisu prilagođene životu izvan tijela ili na drugim životinjama. Samo u iznimnim slučajevima, uši mogu živjeti i nekako umnožiti u dlačica nekih majmuna, ali ovdje se osjećaju puno lošije od ljudske kose.

Na istom pitanju o tome koliko živih uši bez čovjeka možete dati jednostavan odgovor - koliko god možete podnijeti bez hrane. I pitanje gladi za uši treba jako, jako loše - obično uš ne može brzo za više od 2 dana, a tek kad se temperatura spustila na 10-12 ° C može rastegnuti bez hrane i do 10 dana.

Savjet

stidne uši čak i manje izdržljiv - gladni za to uz normalnu 28-30 ° C, to može biti više od 8-9 sati, a nakon tog perioda će nestati ako se dobiva na ljudsko tijelo. No, u uši, osobito stidne, mogu preživjeti dva dana, pa se često prenose od osobe do osobe na mjestima javnog kupanja.

Koliko živih uši, toliko su stalno hranjene. Uši se jedu 4 puta dnevno, stidne - svaka 3-4 sata.

Iz gore navedenih razmatranja lako je shvatiti da dugo živjeti izvan glave i općenito - izvan živog bića - uši ne mogu.

Zanimljivo je

Često postavljana pitanja poput njihovih roditelja „kako živih gnjida” ili „koliko je živa gnjida bez osobe” nije sasvim točno. Gnjide nisu nezavisni insekti, već samo jajašca, svaki u svojoj ljusci. Stoga, oni ne žive, ali se razvijaju.Bez čovjeka zadržavaju sposobnost razvijanja dovoljno dugo - do nekoliko dana.

Specifičnost prehrane uši i njihova ovisnost o domaćinu

Jedina hrana svih vrsta uši koje se pojavljuju kod ljudi je krv koju paraziti usisavaju, probijajući kožu između kose. Pogrešno je pretpostaviti da se uši hrane same dlake: neki to misle zato što se uši često nalaze čvrsto prianjajući na vlasi.

Ovaj trik je učinio samo kukac kako ne bi padao iz glave tijekom ljudskih pokreta, kada se češlja ili pranje kose. Da bi se hranio parazit, morao bi se spustiti na kožu, probiti ga svojim školjkama i sisati krv.

Svaka vrsta, pa čak i svaka podvrsta uši morfološki vrlo dobro prilagođena njihovom staništu. Veličina i oblik segmenata na šape za hvatanje vlasi, oblik tijela, pa čak i općenite konture trbuha insekta, jest živjeti na osobi, pa čak i na određenom dijelu njegova tijela.

Na primjer, neki uši žive od glave - uši se prilagođavaju životu na odjeći i puzeći na tijelo osobe kad odjeće odjeću. Stidni uši nalaze se isključivo na stidne dlake i ispod pazuha. Samo u djece, pubični uši mogu zaraziti kosu na glavi.

Uši se žive ne samo na glavi, već također mogu puzati po bradi muškaraca pa čak i trepavicama. Iako općenito veličina usana odraslih ne dopušta da se udobno parazitiraju na premaloj kosi.

Općenito, čak i kod čovjeka, uši žive dugo. Ako kukac ne pada iz glave i ne otrovi posebni šampon ili kerozin, u stadiju odrasle osobe živi najviše 40-46 dana, nimfa se razvija još 15-20 dana.Općenito, uši žive na glavi oko dva mjeseca, a na stidnici - oko šest tjedana.

Ali uši ne mogu ići na životinje. U laboratorijskim pokusima, oni se hrane na tijelu majmuna, ali u prirodi gotovo nikada ne javljaju u primata. Stoga, ti paraziti ne mogu postojati izvan osobe. Jedine iznimke su uši koje žive u ljudskom tijelu, ali jedu svi isti …

Zanimljivo je

njegove nemogućnosti da izdrže uši glađu su vrlo različite od drugih parazita. Na primjer, bed bugovi mogu umrijeti mjesecima, i novčića - čak i do nekoliko godina. Buha u sobi može brzo do 4 mjeseca, a na niskim temperaturama - do 1, 5 godina. Uši u tom smislu iznenađujuće insekata, ali za uzvrat su dobili mogućnost da gladuje o evoluciji visoko prilagođena životu u ljudskom tijelu - gotovo nitko ektoparazit kao visoka specijalizacija ne posjeduje.

Uši nisu prilagođeni životu bez ljudskog bića!

Izgradite i stil života uši pokazuju da tijekom evolucije su uspjeli u potpunosti prilagoditi život na čovjeka. Noge modificiran tako da oni ne mogu učiniti gotovo ništa osim kuke kose. Rotacijski aparat za uši je prilagođen samo za krvopiju.

No, većina zamjetljiv fitness reproduktivnih organa uši na ljudsko tijelo: ženski polaže jaje u ljusci u izobilju ljepljiva, i to radi, samo se kreće oko kose. Kao rezultat, jaje ostaje pričvršćeno na kosu. Nakon napuštanja jaja, larva odmah pada na kožu i može se hraniti.

Zanimljivo

U prirodi, ljudski uši ne žive.Njihove bliske vrste parazitiraju na primata, ali to je ljudski parazit koji se nalazi isključivo na čovjeku.

Iznad muškarca uši žive samo na odjeći. Tako je formirana posebna vrsta ušiju koja više ne može živjeti na glavi, ali su savršeno prilagođena životu na odjeći (uši). Ovdje leže gnjide, ovdje se spajaju, a za hranu puze do ljudskog tijela. Uši koje žive odjeću imaju malo drugačiju strukturu nogu, što im omogućuje da se čvrsto drže gotovo svih tekstilnih proizvoda.

Zanimljivo je da usnice za uši koje žive izvan ljudskog tijela nisu dugovječne - njihove odrasle osobe žive jednako kao i uši - oko 40 dana. Jednom izvan ljudskog tijela, uši žive do 3-4 dana i umiru od gladi, ako osoba ne stavlja odjeću.

Ovo je zanimljivo

U laboratorijima znanstvenici koriste uši za štakore da hrane uši ili ih jednostavno uzgajaju u majmuna. Ovdje svaki ţivot ţivi bez ĉovjeka koliko ţivi na osobi.

Ali uši koje žive na životinjama nemaju nikakve veze s ljudima. Prema tome, nemoguće je zaraženo kućnim ljubimcima od ovih parazita.

Uši kod pasa

Posebna oči uši na pasa (točnije - grebena). Oni imaju nešto duži štapići za bušenje deblje kože pasu, kao i šape koje su prilagođene da budu pričvršćene za kosu psa. Psi uši ne mogu parazitirati neku osobu, pa čak iu slučajevima kada slučajno padnu na glavu ili tijelo osobe, umrijeti za nekoliko dana.

Ovo je zanimljivo

Uši zubi su obitelji grebena, nešto drugačije od uobičajenih uši.Ali, poput ušiju, razlikuju ih se uska specijalizacija i mogu paraziti samo jednu vrstu životinja.

Mačka je uš i njegova specifičnost

takozvane mačke uši kao pas pripada poretku kliještima i opremljena samo da se paraziti na mačkama. U svim kućanstvima, ti insekti uzrokuju teške svrbež i oštećenja kože, a također mogu nositi jaja opasnih bobina.

Za osobu, mačka uši nisu opasna. Uši koje žive na mačkama ne mogu se ni približiti ljudskoj kosi.

Da li uši žive na jastucima i dekicama?

Naravno, uši ne žive na jastucima i posteljinama. Ako samo zato što ovdje nemaju ništa za shvatiti i nema nigdje staviti gnjide.

U nekim slučajevima, uši može pasti na jastuku s kosom od zaražene osobe i ostati tamo satima, čekajući puzati natrag čovjekove glave. Uši uši mogu se čak i smjestiti u nabore pokrivača i plahti, ali ti insekti ne formiraju trajnu populaciju.

Ali uši se mogu prenositi kroz ručnike, češljeve i trake za kosu. Da biste spriječili infekciju, najprije provjerite proizvode higijene i osobu s kojom se javlja komunikacija.

Zanimljivosti Video: informacije o uši i kako ih borbu

Kako ste dobili zaraženo uši, a to je važno znati o metodama prevencije uši