Інкубацыйны перыяд развіцця галаўных вошай

Ліпеня 2019

Відэа: Calling All Cars: Escape / Fire, Fire, Fire / Murder for Insurance (Ліпеня 2019).

Anonim

Uši - paraziti su vrlo usko specijalizirani ne samo u prirodi hrane nego na mjestu njihova postojanja. Mogu živjeti samo na tjemenu osobe i njegovih najbližih rođaka - nekih vrsta majmuna. U skladu s tim, životni ciklus i značajke biologije, uključujući inkubacijsko razdoblje ušiju, uglavnom su prilagođeni i ovise o načinu života osobe.

Napomena

Trebali biste odmah odrediti uvjete. Razdoblje inkubacije bolesti najčešće se podrazumijeva kao vrijeme između infekcije s njom i prvih kliničkih manifestacija. Za zaraziti ljudsko uši, ova definicija ne odgovara - paraziti početi gristi osobu odmah nakon infekcije, ali zbog malog broja pacijenata ne može osjetiti ili ne pridaju važnost individualnog nelagode.

Razdoblje inkubacije ušiju u biologiji je vrijeme razvoja jaja uši. S obzirom da se jaja u jajima nazivaju gnjavice, za entomologa je razdoblje inkubacije ušiju i gnjida u osnovi ista stvar. S obzirom da mnogi čitatelji vide uši kao bolest, opisujući razdoblje inkubacije ušiju, dodatno ćemo je razmotriti u biološkom i, tako kažem, popularnom smislu.

Inkubacija razdoblje za uši: kako brzo počnu dosađivati ​​nakon infekcije

Nakon prvog uboda zaraženih uši pojavljuju u prvim satima nakon što je nanesen na parazita u ljudskom vlasištu - insekti ne mogu živjeti bez hrane za više od nekoliko dana.Međutim, ugrizi jedne ili dvije osobe koji su uspjeli puzati na zdrave osobe nisu osobito osjetljivi i često ne obraćaju pažnju na sebe. Zato što je u ovom trenutku za razgovor o bilo kojoj manifestaciji ušiju rano.

Pravi simptomi ušiju na glavi počinju se osjećati nakon tri do četiri tjedna. Tijekom tog vremena, nimfe prve generacije uspijevaju povući i odrasti, koje već masivno počinju gristi kožu glave osobe.

Uz povoljne uvjete, nakon tri tjedna, druga generacija ušiju pojavljuje se na glavi, a zbog velikog broja već izazivaju ozbiljne svrbež i izraženu nelagodu.

Idite na bilješku

Pedikuloza je kompleks simptoma karakterističnih za osobe s teškom zarazom ušiju. U medicinskoj praksi pedikuloza se smatra bolešću i manifestira se u obliku različitih simptoma uzrokovanih aktivnošću ušiju: svrbež, pustule, pojavu mrlja i alergijskih osipa.

Dakle, u ovom slučaju takav inkubacijski period u ušima može se smatrati jednakom tri tjedna. U tom se razdoblju pojavljuju svi znakovi pedikuloze na glavi: gnjide, iritacije, svrbež i mogućnost zaraze drugim ljudima.

Ovo je zanimljivo

Ovisno o uvjetima života, razdoblje inkubacije u razvoju uši može varirati. Na primjer, u zimskim ili sjevernim širinama, kada je glava muškarca stalno prekrivena šeširom, a prostorija je dovoljno grijana, uši se razvijaju brže - ponekad se puni ciklus njihove reprodukcije odvija u 16 dana. U srednjim geografskim širinama, kada je osoba glava često otvorena, paraziti se obično razvijaju duže.

Reprodukcija ušiju: pojedinosti o gnjidama i nimfama

Uši - insekata s nepotpunom transformacijom.Larva izlijevanja iz njezinog jaja izgleda kao odrasla osoba u izgledu, ali mnogo manja i nesposobna za reprodukciju. Sastoji se od istih stvari koje odrasli insekti hrane - ljudska krv - tri puta mamlja i pretvara se u odrasle insekte.

Napomena

Pojmovi "gnjida" i "uši jaja" ne smiju se zbuniti. Nit je stvaranje jaja i čahura od ljepljive tvari, koja osigurava zadržavanje strukture na kosi. Možeš reći da je ovo vrsta čahure.

Takva larva, koja je općenito slična odraslom insekatu, naziva se nimfa. Stadij nimfe je također karakterističan za druge insekte, na primjer, za žohare, skakavce i bedbugs.

Važno je da svaka faza razvoja uši je relativno kratko, pa su uvjeti života tih kukaca su male, a stopa reprodukcije - dovoljno je velik. U parazitologima je uobičajeno zvati insekt, koji se oslobađa samo od jaja, larve i već ličinke larve - nimfe.

Vrijeme inkubacije množenja i uši

Trajanje uši u svakoj fazi različiti

  1. gnjide sazrijevaju period od 5 do 8 dana, ovisno o temperaturi. Optimalni uvjeti za gnjide, osiguravajući minimalne gubice razdoblja inkubacije - prosječnu vlažnost zraka i temperaturu od oko 31 ° C. Pri temperaturama iznad 40 ° C i ispod 22 ° C, razvoj jaja prestaje, a ličinke se ne otvaraju.

  2. Larva prve dobi razvija se od jednog dana na temperaturu od 30 ° C do deset dana pri temperaturi od 10 ° C.
  3. Nimf prvog doba razvija se 5 dana.
  4. Nimf drugog doba razvija osam dana i pretvara se u odrasle odrasle insekte.
  5. Odrasli insekti počinju množiti nakon prvog obroka nakon muljaža.Obično u roku od 1-2 dana nakon transformacije nimfa u odrasle insekte, ženke i mužjake se spajaju, nakon čega žene leže 3-4 jaja svaki dan.

Na temperaturu utječe koliko dugo uši iz jaja izlegu. Na 25-26 ° C, uši se otvaraju tijekom 7-8 dana, a na 32-33 ° C tijekom 5-6 dana.

Kako brzo uši izlegu, ne ovisi o tome koliko često je glava oprala ili kosa postaje mokra.

Vrijeme općeg reprodukcijskog ciklusa insekata ovisi o tome koliko gnjavaže zrijede. Minimalno vrijeme razvoja od jaja do jaja je 16 dana, maksimalno se može protezati na dva mjeseca.

U umetku

Uši imaju gotovo nikakva razdoblja štrajka glađu. Oni stalno žive na vlasištu, nikad ne napuštaju ljudsko tijelo. Stoga praktički nema takvih čimbenika kao što su prisutnost ili odsutnost hrane u životu ovih parazita.

Maksimalni vijek trajanja odrasle osobe u glavi je 46 dana. Za to vrijeme ženka uspijeva odgoditi do 140 jajašaca.

Što je s drugim vrstama?

Razdoblje inkubacije ušiju drugih vrsta razlikuje se malo od ušiju.

Dakle, u odoru za odjeću koja pripada istoj vrsti, ali prilagođena životu na odjeći, nimfe izlegu nakon 5-8 dana. A prosječno vrijeme razvoja je 3-4 tjedna - poput ušiju.

Napomena

Ponekad izraz "izrezani niti" u načelu je netočan. Uši izlegu nimfe, a ženke polažu gnjide. Stoga, umjesto "ljuštenja čvorova" treba reći "ličinke izlegu iz gnjida".

Razdoblje inkubacije stidnih uši je oko 6 dana, a vrijeme razvoja larve je oko 18 dana. Njihova razlika od ušiju u glavi je da odrasla stidna žaba živi ne više od 30 dana, a jedna žena može postaviti najviše 50 jaja.

U stidnim ušima, larve gnjida ne izlegu na temperaturama ispod 22 ° C.

Načini borbe protiv grla

Uništavanje i gubljenje gnjida je sasvim moguće i čak je potrebno u bilo kojoj fazi njihovog razvoja. To se obično vrši pomoću posebnih šampona s učinkovitim insekticidima - Pedilin, Parasidosis, Nittifor, Pedex, Chigia. Ranije, čak i kerozin je korišten protiv ušiju, ali naravno, značajno je lošiji od suvremenih šampona zbog njegove učinkovitosti i praktičnosti.

Važno je da čak i nakon rezanja glave morate prati kosu šamponom i držati ga ispod plastične vrećice, jer se gnjide i uši mogu zadržati na koži i blizu žarulja kose. I kada koristite šampon koji nema sposobnost ubijanja jajnih jata - trebate ponovno isprati glavu nakon 5-6 dana.

Naravno, uvijek i svugdje morate slijediti pravila higijene: nemojte brisati drugu ručnik, nemojte koristiti tuđe češljeve. Poznato je da uši mogu preživjeti u vodi dva dana, tako da čak i kupanje na javnim mjestima može biti ispunjeno.

Budite oprezni!

Korisni video: o razvoju uši i načinima borbe protiv njih