Про тайговага кляшча і небяспека яго укусаў для чалавека

March 2019

Відэа: Мультик Дружба - это чудо про пони 3/7. Академия Чудо-молний (March 2019).

Anonim

tajga krpelj je jedan od najistaknutijih i najpoznatijih članova obitelji krpelja. Uz veliku distribucijskom području i visokim stupnjem ekološke plastičnosti, ovaj tip je bio u mogućnosti preuzeti vodeću poziciju u sjevernim ekosustava naše zemlje.

Taiga krpelja se distribuira na području koje se proteže od Tihog oceana do europskog dijela bivšeg SSSR-a. Područje protezala od Kamčatke i Kuriles preko južnog dijela sibirski tajga do Lenjingradu regiji. U Aziji, vrsta je pronađena u južnim regijama, naselili oko Altai, dodatno područje je prekinut, a krpelj se nalazi već u šumama Tian Shan.

Glavno stanište parazita je taiga (njene različite varijante) - dakle ime vrste. Međutim, takva velika područje rasprostranjenosti proteže na drugim prirodnim područjima: dom za prikaz širokolisni crnogoričnim i listopadnim šumama, ponekad krpelj se nalazi na području šume. Glavni ograničavajući faktor u rasprostranjenosti vrste je vlažnost koja se postupno smanjuje prema jugu.

Povećani interes znanstvenika ovoj vrsti zbog činjenice da je tajga krpelja je nosač patogena opasnih ljudskih i životinjskih bolesti. Na prvom mjestu je krvariti encefalitis - akutna virusna zarazna bolest koja utječe na živčani sustav.

Štoviše, taiga krpelja ne samo mehanički prenosi uzrok uzročnika encefalitisa, nego i dugo zadržava virus unutar svog organizma, čime održava održivost. Stoga je kontakt s taiganskim grinjima uvijek opasno za ljude.

tajga krpelja i drugih krpelja

prije rasprave o zanimljivosti iz biologije tajga krpelja, korisno je imati predodžbu o vlastitom sustavnom položaju (uzeti u obzir sistematika). Jednostavnim riječima, ovo je položaj vrste u sustavu cijelog živog svijeta.

Zanimljivo je

U binarnom nomenklaturi Linnaeus, svaki naziv vrste sastoji se od dvije riječi: 1 - ime roda, grupa vrsta, a drugi - samo vrste. Vrsta sići u obitelji, obitelji u grupama i narudžbi, oni zauzvrat - u klasama itd Poznavanje općih obilježja pojedinog svojte (klasa obiteljske jedinice), možete odrediti koji se primjenjuje jedan ili drugi oblik.., U skladu s tim, istraživači ne moraju posebno pamtiti opis svake vrste, dovoljno je znati opće karakteristike, što uvelike pojednostavljuje problem studiranja.

Latinski naziv taige mite je Ixodes persulcatus (popularno zvan šuma ili europski). Vrsta je opisala 1930. godine njemački acarologist Schulze. Kopiju je pronašao istraživač na Dalekom Istoku, u dolini Amura.

Aktivno proučavanje ove vrste počelo je od trenutka kada je proučena njezina vodeća uloga u prijenosu uzročnika agensnog encefalitisa. Zatim su korišteni podaci o biologiji i distribuciju tajga krpelja izvanrednu parazitologiju, akademik EN Pavlovsky, kako bi opravdali svoju teoriju prirodne-žarišna prirode vektor nošen (prenosi kroz posljednjem majstor nosača) bolesti kod ljudi.Već osamdesetih godina 20. stoljeća, poznato je više od 3.000 publikacija koje se bave aspektima života taiga grinja.

Ixodes persulcatus pripada obitelji krpelja (Ixodidae), čiji predstavnici su privremene ekzoparazitami ljudi i životinja. Obitelj je uključena u odjeljak ixodida, podrazred Parasitiformes (Parasitiformes) klase Arachnids.

Rod Ixodes je zastupljen u svjetskoj fauni više od 200 vrsta, a na području zemalja bivšeg SSSR-a postoji oko 20 vrsta. U roda sastoji se od nekoliko srodnih vrsta, za koje mnogi znanstvenici su zbunjeni sa tajga krpelja: I. pavlovskiy, I. kashmiricus, I. nipponensis, I. kazakstani. Treba napomenuti da ova okolnost nije mogla utjecati na podatke o raspodjeli i obilju vrste.

Ovaj je trenutak vrlo važan i zahtijeva posebnu pažnju, budući da sve slične vrste nemaju encefalitis, a njihova raspodjela može biti lokalna priroda. Kako bi se razlikovala taiga kvačica od bilo kojeg drugog ixodida, potrebno je poznavati osobitosti njezine strukture (morfologije). Ovo ćemo dalje raspravljati.

Vanjska struktura tajga krpelja i adaptacije na parazitima

tajga krpelj odnosi na vrstu artropoda, tako da ima tipičnu strukturu svih člankonožaca. Međutim, glavna obilježja svih predstavnika arahnida (i grinja, među ostalima) jest ta da njihovo tijelo nije podijeljeno na mnoge segmente.

Savjet

Svi člankonožaca u početku imali metameričke strukturu, to jest, njihovo tijelo se sastoji od velikog broja identičnih dijelova, koji su nosili na par udova. Tijekom evolucije, broj segmenata se smanjio, odjeli su bili odijeljeni, gdje su segmenti obavljali druge funkcije i prema tome se razlikuju po strukturi.U arahnidima, osobito krpeljima, mnogi segmenti su zajedno rastali, a tijelo je izgubilo svoj osnovni oblik. Ovo je važno s gledišta biologije, budući da bi mnogi segmenti prekriveni tvrdom ljuskom smanjili proširivost pokrova, a iododni grinje nisu mogli apsorbirati potrebnu količinu hrane.

Tijelo taige mite sastoji se od dva dijela: gnathosoma (prednji dio tijela koji je predstavljen usnikom) i idiosom (ostatak tijela). Pomoću usnika koji ima proboscis, krpelj je pričvršćen za domaćina i hrani. Općenito, gnathosoma je prilično složen.

Jednostavno rečeno, krpelj je vrsta elastične vrećice, oblik koji može biti od elipsoida do okruglog. U izgledu, dobro hranjeni i gladni krpelj je bitno različit:

Tijelo gladnog grinja je spljošteno u dorsalnom i ventralnom smjeru, što povećava njegovu manevrvnost između listova ili kosa domaćina. Na vrhu Ixodes persulcatus pokriven je gustim chitinous velovima, koji, unatoč elastičnosti, dobro štititi artropodu od neprijatelja.

Na bilješci

Tijelo ixodid krpelja je stvarno vrlo elastično, što je izuzetno potrebno za njihovu prehranu. Međutim, gotovo je nemoguće škrgutati grinje rukama, ako još nije povezano s tijelom. Ako se ugriza još uvijek provodi, strogo je zabranjeno ubrizgavanje ugrijanog grinja.

Veličina gladnih osoba može prelaziti 10 mm, a krv pijana - 20 mm. Pokrivači se također razlikuju po boji, ovisno o tome kada je parazit hranio. Na primjer, gladna ženka ima smeđu boju, ima sjajni crvenkasti štit. S krvi, tijelo postaje lakše i postaje sivkasto.

Na bilješku

Boja pokrivača je prilično promjenjiva i ovisi ne samo o stupnju zasićenja, nego i o prirodnom okolišu i supstratu gdje je živjela grinja. Stoga ne pokušavajte odrediti vrstu krpelja isključivo u boji, budući da ova karakteristika varira mnogo.

Uređaj za oralni grinje (gnathosome) nalazi se na prednjem kraju tijela, usmjeren naprijed i isprekidan je leđnim dijelom. S tijelom je fleksibilno artikuliran, što osigurava bolju prilagodbu i manevriranje. Korištenje usnika, krpelj je pričvršćen za domaćina i usisava krv.

Gnathosoma se sastoji od nekoliko funkcionalnih odjela, koji uključuju proboscis, stiliating stilts (modificirana chelicera), kao i pedipalps, koji obavljaju taktilnu funkciju.

Na podnožju proboscisa nalazi se kapsula, gdje su dijelovi usnica oralnog aparata zatvoreni. Četiri segmentirane palpi pričvršćene su na strane baze, koje obavljaju taktilnu funkciju. Iz ventralne strane postoji izlazak, takozvani hipostom. Ima oblik izduženog valjka s halom kuka.

Helicercas se nalaze iznad hipostoma i nalaze se u posebnim slučajevima. Kad su ugrizli, rezali su pokrivače domaćina poput noževa. Zatim se ubrizgava s hipostomom, čije kuke su čvrsto fiksirane u tkivima žrtve.

Slike u nastavku prikazuju strukturu usnika za taiga krpelja:

Napomena

Anestetik se ubrizgava u ranu, tako da nećete osjetiti da vam krpelja usisava. Osim toga, u slini taiga krpelja sadrže antikoagulanse, koji sprječavaju zgrušavanje krvi. Za grinje se normalno može jesti ne stvrdnuta krv, sline iz parazita je mnogo dodijeljeno.Za čovjeka to nije opasno gubitak krvi i činjenica da je, zajedno sa slinom u tijelo pada patogena, što je nositelj tajga krpelja.

Tijelo parazita prekriveno je gustim hitnim smradom. Nerazriješiva ​​tvrda područja zvučnika - prisutna su u svim krpeljima.

Dorsalna štit muškog tijela je čvrsta, pokrivajući cijelo tijelo. Larvica, nimfa i ženka su kratke, pokrivaju samo prednji dio dorzalne (leđne) površine. Abdominalni štih pojavljuje se samo kod muškaraca i oni zauzimaju skoro cijelu trbušnu površinu tijela.

na slici niže prikazuje muški, ženski i nimfa tajga krpelja

na trbušnoj strani pričvršćen na tijelo 4 para nogu, sa strukturom segmentirano. Mnogi specijaliziranih resursa zadovoljava identifikaciju krpelja kukca koji je gaf: kukci uvijek 6 hodanje noge i krpelja - 8

očiju u tajga kliknite ovdje. Traženje Proizvodnja se obavlja pomoću palps na usnih organa, čekinje raspoređene po tijelu (trihobotry) i posebni kemijski osjetilni organi smješteni na svoje noge. A krpelj, bez vizije, oslanjajući se na kemoterapije, termorealiste i mehanoreceptore, dobro se bavi problemom pronalaženja plijena.

Savjet

Za razliku od tajga krpelja od drugih će biti vrlo problematično krvi krpelji koji sišu laici, jer bi morao znati sve detalje o strukturi parazita. Stoga, čovjek na ulici je bolje obratiti pažnju na prirodu područja u kojem grinja zadovoljava grinje i odgovara li stanište parazita. Ako da, tada je u ovoj situaciji najbolje staviti krpeljno tijelo u 70% -tnu otopinu alkohola i pozvati stručnjake.

Životni ciklus

Životni ciklus taiga krpelja prolazi prema načelu zajedničkom svim krpeljima (vidi str.reprodukcija krpelja). Ontogenija traje 3 godine. U tom razdoblju Ixodes persulcatus prolazi kroz 4 faze razvoja: jaja, larve, nimfe i odraslog uzorka (imago). Prijelaz između tih faza je mrtva.

Prehrana je vrlo važna za puni razvoj krpelja. Za razvoj jaja ženka mora biti u potpunosti hranjena. Linije su također samo pojedinci koji ne trebaju hranu.

Za taiga krpelja karakterizira promjena vlasnika. Larve i nimfe hrane se malim glodavcima i pticama, vodeći zemaljski način života. Odrasli pojedinci (imago) vole velike sisavce, osobito - ljude.

Pojedinosti hranjenja taiga krpelja

Hrana je odlučujući čimbenik u razvoju i stanju populacije taiga mite. Parazit leži u čekanju za svoj plijen u tipičnim staništima, osim u slučajevima kada su jaja odmah bila pohranjena na domaćina i ličinke ne trebaju tražiti žrtvu.

Važno je napomenuti da grinje ne aktivno traže domaćinstvo, ali zauzima stav čekati i vidjeti.

Važno je znati

Iksodidni grinje nikada ne padaju na osobu iz drveća i grmlja. Taiga mite - stanovnik iznimno travnatih slojeva. Životinja je pričvršćena na kraj noža, povlačeći prvi par udova prema naprijed. Prvo, to vam omogućuje da brzo pričvrstite vunu ili odjeću budućeg vlasnika. Drugo, organi kemijske senzacije, koji se nalaze na prvom paru ekstremiteta, omogućuju točno određivanje pristupa i smjera pokreta žrtve.

Nakon što stigne na tijelo domaćina, krpelj nije odmah usisan, ali neko vrijeme odabere mjesto za privitak. Često su to teško dostupna mjesta za češljanje, s tanjom kožom i visokim stupnjem opskrbe krvlju.Životinje imaju trbuh, uši, područje oko očiju. U ljudi - uši, ingvinalna regija, aksilarne šupljine.

Nakon što ste prošli prirodi, najprije provjerite svoje tijelo zbog prisutnosti krpelja na tim područjima. Kao što smo već napomenuli, nećete osjetiti zagriz. Kvačica će bezbolno rezati kožu i umetnuti hipostom, okrunjen zuboboljama. Zubi imaju strukturu sličnu ribe udice, tako pokušati prisiliti da izvadi krpelj iz tijela - je besmisleno i opasno.

Trajanje moć parazita ovisi o spolu i fazi životnog ciklusa - obično se kreće od jednog sata do nekoliko dana. Međutim, zbog značajnog povećanja veličine tijela krpelja, primijetit ćete to mnogo ranije nego što je konačno hranjen.

Epidemiološka rizik od

ixodids su biološki vektori uzročnika ljudskih i životinjskih bolesti, kao što su virusi, rikecije, Anaplasma, spirohete, itd Međutim, tajga krpelj -. Najvažniji među njima, jer je nositelj proljetno-ljetne krpeljnog meningoencefalitisa - opasan virus, prijenosna, prirodna žarišna bolest koja utječe na živčani sustav.

Pogledajmo što svi ovi izrazi znače u karakterizaciji bolesti. Postoji skupina bolesti nazvanih prirodnim žarištem. To znači da je virus ili bakterija, ili jednostavno (nije važno) je lokaliziran u prirodi u potporu tijela (ognjištem). Propagacija patogena u ovom prirodnom rezervoaru se ne pojavljuje, samo je uzročnik u njemu očuvan. Takve udruge mogu postojati stotinama godina i nikome ne nanose štetu. Ako je, međutim, osjetljiv organizam pojavljuje se u području u kojem je patogen može rasti i razmnožavati se, a onda izbije epidemiju. Čim osjetljivost organizma nestaje iz navedenog područja, ognjište bolesti nestaje, a sami uzročnici ne ide daleko.

Kako je prijenos patogena od donatora do primatelja? Uz pomoć prijevoznika, koji su često artropodi. Takve bolesti uključuju malariju, leishmanijazu, bolest spavanja i druge. Dakle, bolesti koje se prenose ljudima preko takvih nosača nazivaju se transmisivni.

Krvariti encefalitis, čiji virus snosi taiga krpelj, nije iznimka. Vjeruje se da su prirodni rezervoar encefalitis mali glodavci. Krpelji uz krv ulaze u njihova tijela i virus bolesti. Zatim, uz slinu, virus se uvodi u ljudsko tijelo, gdje se počinje množiti. Zatim, osoba se razboljela.

A ovdje u tijelu od krpelja virus množi nije samo njegova „održivosti” održava na potrebnoj razini kako bi tijelo konačnog domaćina.

Jasno je da ne svatko je nositelj tajga krpelja encefalitisa, ali ljudski kontakt s ovim parazitom nosi veliku opasnost.

Savjet

krpeljni meningoencefalitis - vrlo opasna bolest, to karakterizira lezija mozga tvari, neuroloških komplikacija i često dovodi do smrti. Metode specifičnog liječenja encefalitis još nisu razvijene, stoga je prevencija najbolja zaštita. Vaša sigurnost ovisi o vašem oprezu.

Bolesti koju nose tajga krpelja

Medicinska tajga krpelja vrijednost leži u činjenici da osim meningoencefalitisa on pati kao

  • Kemerovo groznice.Groznica je čest u Kemerovo u Sibiru, uzrokovane Reovirus. Prirodni rezervoari su ptice. U početku, bolest može proći bez simptoma, u kasnijim fazama pojavi osip na tijelu u obliku mjehurića punjenje tekućinom, postoje znakovi miokarditis, meningoencefalitis. Opasnost je da se virus novčića ustraje na neodređeno vrijeme u populaciji;
  • Lyme borrelioze (Lajmska bolest) - bolest uzrokovana spirochete. Razdoblje inkubacije traje oko mjesec dana. Prvi znak infekcije je da je ugriz krpelja nakon ekstrakcije natečeni i rumenila, a ne liječiti. To znači da morate poduzeti hitne mjere. Ako bijegu bolesti, može izazvati ozbiljne probleme s kardiovaskularnog sustava, živčanog sustava, kože i zglobova;

  • Tularemija - bakterijska bolest prenose na čovjeka, ne samo kroz ugriza krpelja. Obilježen oštećenjem limfnog sustava. Nositelji uzročnika ove bolesti su mali glodavci.

Na kraju, to je napomenuti da čak i preventivne mjere za izbjegavanje kontakta s krpelja nije uvijek moguće. Zatvorena odjeća i repelenti ne jamče 100% sigurnost. Ako živite u mjestima koja su dio staništa u tajga krpelja, najbolje rješenje je cijepljenje.

Zanimljivosti Video: kako se krpelja (makro)

Što učiniti kada ugriza krpelja