Як адбываецца размнажэнне лясных кляшчоў

Лютага 2019

Відэа: что будет если не есть мясо? как избавиться от вздутия живота, кишечника? как вылечить дисбактериоз? (Лютага 2019).

Anonim

krpelja (obitelj Ixodidae) - mala skupina pauka. Ova obitelj je jedna od najčešće proučenih, jer uključuje najveće parazite kližera ljudi i domaćih životinja. Obitelj u svijetu broji više od 600 vrsta, s oko 60 u suvremenoj Rusiji.

Svi iksodidovi su privremeni paraziti . Vrijeme oni se zovu jer su na tijelu domaćina nije doživotno, ali samo tijekom snage (snaga krvi je ključno za proces reprodukcije grinja, kao dodatna hrana nije tipično za njih).

Povećani interes u tim obiteljima je uzrokovana prvenstveno zbog činjenice da njeni predstavnici nose opasne bolesti kao što su encefalitis, tifusa, tularemije. Iz epidemiološkog gledišta, najzanimljiviji su tajga krpelja (lat. Ixodes persulcatus) i pas krpelja (lat. Ixodes ricinus), koji su široko rasprostranjeni u Rusiji i nositelji krpeljnog meningoencefalitisa.

O tome kako se reproducira ova krpelja, nastavit ćemo i razgovarati ….

Reprodukcija masa i distribucija krpelja

Unatoč činjenici da je pas i tajga krpelj prilično uobičajene u našem području, kako bi se u skladu s njima ne može svugdje. Žive u listopadnim i crnogoričnim šumama s bujnom travnatom i grmlju vegetacije.Štoviše, što je to vruća regija, to su vlažnija područja kojima grinje preferiraju i obrnuto.

Uobičajena staništa krpelja su dobro osvijetljena, sunčana vlažna rubova šuma, staze i travnjaci parkova, vegetacija u blizini vodenih tijela. Ako kvačica pronalazi povoljne uvjete za život, počinje se aktivno razmnožavati.

Aktivni krpelji brojeva opisani su za krpelje kada je veliko, povoljno područje koncentrirano velik broj odraslih i njihovih ličinki. Nije potrebno objasniti da kada osoba udari takve biotope, kontakt s grinjima gotovo je neizbježan.

Središta za masovno razmnožavanje grinja na sjeveru Rusije nastaju na granicama različitih prirodnih staništa (cross-country), dok je sječa šuma paraziti migrirati na pašnjaku, gdje je aktivno hraniti na domaćim životinjama. U prirodi, množenje novčića je suzdržana zbog niske gustoće žrtava, na pašnjacima vlasnika je više nego dovoljno.

masa reprodukcija fenomen je opasno po tome da kada dođete do određene gustoće naseljenosti, postoji masa preseljenje parazita na susjednim područjima, gdje se tijekom vremena pojavljuju se broj izbije. Ako sastav ove populacije se sastoji od steznih-nosača bilo bolesti, kao što je encefalitis, bolesti premješten zajedno sa svojim „majstora” sve dalje i dalje. To može ugroziti veliku učestalost među ljudima, pa čak i epidemiju.

Odaberite mjesto sa značajnim vjerojatnost takvog izbijanja je moguće, ali to je vrlo teško predvidjeti, jer je reprodukcija grinja utječe mnogo čimbenika (vidi. Ispod), uključujući i vremenskim uvjetima koji su vrlo različite u različitim godinama.

Značajke životnog ciklusa

Životni ciklus je cijelo razdoblje razvoja i života organizma - u ovom slučaju od jaja do odrasle osobe. Životni ciklus krvarenja encefalitisa je prilično složen, karakteriziran promjenom domaćina i traje više od godinu dana. Sastoji se od jaja, larve, nimfe i odrasle (imago).

Započnimo opis života i reprodukcije krpelja sa sastanka spolova. Muškarac i žena obično se nalaze u prirodi, mnogo rjeđe - na organizmu domaćina. Potonji su manje tipični, budući da su šanse parazitiranja 2 novčića na jednom organizmu relativno male.

Nakon pronađenog mužjaka ženka se oplodi. Mehanizam prijenosa sjemena je zanimljiv. Ne pojavljuje se kopulacija ili koinzija. Mužjaci ostavljaju na podlozi posebnu vrećicu s spermatozoama (spermatofora), koja štiti spermu od djelovanja vanjskih čimbenika. Žena puze do kapsule i uhvatite ga posebnim preklopima koji se nalaze u blizini porculanskog pora, poput pinceta. Tako se odvija oplodnja.

Imajte na umu

Mužjaci i ženke ixodidni krpelji lako se razlikuju jedni od drugih čak i laiku. Ako pogledate gore od krpelja, vidjet ćete da je njegovo tijelo prekriven sjajnim gustom kitinoznom štitom, koji obavlja zaštitnu funkciju. U muškaraca, ovaj štit pokriva cijeli leđima, a tijelo se ne može istezati prekomjerno kada se hrani. U ženki, scutellum je manji i pokriva samo polovicu leđa, zbog čega svoje tijelo može rasti nekoliko puta u veličini.

Nakon oplodnje, žene počinju aktivno tražiti plijen za hranu. Grinje karakteriziraju takozvani "gonotrofični sklad", kada je proces hrane usko povezan s sazrijevanjem jaja.Jednostavnim riječima, gotovo sve hranjive tvari izvađene iz krvi idu u razvoj jaja.

Prema tome, svaku ovipositionu prethodi krvotok. Zbog toga ženke su vrlo proždrljive - njihova bogata hrana ključ je uspješnog uzgoja. Mužjaci jedu rjeđe i u mnogo manjim količinama. U nekim vrstama grinja, muškarci uopće ne jedu, a nakon prijenosa sjemenskog materijala umiru.

Zanimljivo

U nekim vrstama ixodida, mužjaci se ne traže za sebe. Tijekom seksualnog procesa, probode pokrivače žene i hrane se sadržajem njezinih crijeva, bez nanošenja značajne štete. To također ima malo utjecaja na oviposition.

Ženke se usisavaju u krvi dovoljno dugo, u prosjeku oko 10 dana. Mekani pokriva omogućuju konzumiranje velikih količina krvi. Dovoljno je hraniti mužjaka i 20 minuta.

Žensko krpelj počinje polagati jaja u tjedan ili mjesec dana nakon što završi jesti (stopa sazrijevanja jaja ovisi o vanjskim čimbenicima). Polaganje traje otprilike mjesec dana, dok grinje postavljaju jaja u malim skupinama, kako se dozrijeva.

Krpelji su vrlo plodni - do 2.000 jaja mogu se naći u svojim kvačila. Broj jaja ovisi o tome koliko je žena dobro hranjena, a faktor anksioznosti igra važnu ulogu. Za ženske krpelje, dodatna prehrana je također karakteristična, kada prvi nije bio dovoljan. Ponekad se grinje hrane izravno tijekom razdoblja polaganja jaja, što, naravno, produljuje.

Kliješta se nalaze na tlu u prirodnom okolišu ili (mnogo rjeđe) - na tijelu domaćina, što povećava šanse za hranjenje budućih ličinki.

Unutar mjesec dana od polaganja, larve izlegu iz jaja. Oni su mali, eksterno slični odraslih krpelja, ali postoji nekoliko razlika. Larve imaju 3 para hodajućih nogu (kao kod kukaca) i nema genitalnog otvaranja.

Nekoliko vremena nakon napuštanja jaja, larve sjede na zidovima, čekajući da se vanjski pokriva otvrdne. Zatim se kreću u potragu za žrtvom.

Skupine ličinki na kandžama poznate su i nakon otvrdnjavanja pokrova - gladni pojedinci se ne rastiru, već čekaju budućnost plijena na površini biljaka ili tla. Zatim domaćin nije pričvršćen ni na jednu larvu već na nekoliko. To slabi imunološki odgovor žrtvinog organizma i potiče bolju zasićenost ličinki.

Ličinke se hrane 2-4 dana, nakon čega su odvojene od domaćina, ili su neko vrijeme na njoj, koristeći se kao sklonište. Zatim ponovno spadaju u prirodno okruženje, gdje se uruću u nimfama.

Nimfije krpelja slične su imago (odrasle osobe), imaju 4 para hodajućih nogu, ovalno tijelo s uskim pokrivačima, ali još uvijek nema genitalnog otvaranja.

Moult u životnom ciklusu tih parazita može se smatrati nekom vrstom diapause, u kojoj se grinje ne hrane i ne kretaju, u njihovom tijelu se odvijaju složeni biokemijski procesi. Čak i nakon što su ixodidi transfuzirani, oni više nisu sposobni za aktivan život jer se promjene u tijelu nastavljaju.

Moult je nužan za sve artropode, jer gusti kitinski ekstraktni kostur sprječava rast i razvoj. To je u ovom malom vremenskom razdoblju, dok se stare pokriva otpadaju, a nove se još nisu očvrsle, a tijelo raste. Sva preostala vremena provode se priprema za taj proces.

vrsta fazama razvoja na kraju omogućuje početi hraniti na veći plijen i držite i druge ekološke niše - to je važan evolucijski mehanizam za spuštanje trofičkog Stazione i intraspecifičko natjecanje, tako da - kako povećati šanse stanovništva na aktivnom reprodukciju.

Odrasli pojedinci ne rastu, njihov izgled ostaje nepromijenjen.

Zanimljivo je

oblik tijela i veličini za odrasle krpelja, kao i kukci su nepromjenjivi i specifičnost, koja se može odrediti tijelo. Dobar primjer je ladybirds, veličina tijela i broj bodova koje ostaju konstantni i koriste se za identifikaciju vrsta.

Ninfe hrane domaćinu oko tjedan dana, nakon čega ih ostavljaju. Nakon nekog vremena ili idu na zimovanje ili se pretvaraju u odraslu osobu. Larve, nimfe i odrasli mogu zimi.

Postoje slučajevi zimovanja krpelja u ušima i drugim dijelovima tijela papkara. No, više krpelja hiberniraju u njihovim prirodnim staništima: biljka s dendritima, u tlu, ispod kamenja i starog drveta, ispod kore odumrlih stabala, u jazbinama sisavaca i ptica gnijezda. Ponekad grinje ostaju u poljoprivrednim gospodarstvima, u gospodarskim zgradama, gdje ih donose domaće životinje.

Općenito, diapause u ixodid krpelji nije obvezatan, tj. Nije obvezatan. Na dovoljno visokim temperaturama, grinje ne mogu pasti u stanje odmora i nastaviti svoj razvoj zimi u zatvorenom prostoru.

Za većinu ixodida, životni ciklus je trogodišnji. Opća shema izgleda ovako:

  • Imago u proljeće (travanj-svibanj) aktivno napadaju kralježnjaka. Ovo razdoblje karakterizira najveća dinamika taiga i očnjaka, tako da prilikom šetnje prirodom morate biti posebno pažljivi.U kasno ljeto, u pravilu, odrasli se ne hrane životinjama. Ličinke se pojavljuju u drugoj polovici ljeta. Bez obzira jesu li puni ili ne, dolazi do povlačenja za zimu;
  • Tijekom druge godine ličinke se razvijaju i ulaze u nimfume. Gladne i dosadne nimfe idu zimi;
  • U trećoj godini, nimfe aktivno se hrane, a krajem ljeta postaju odrasle. Žrtve jeseni imago nisu tražene i odmah padaju u dijabetes.

Sada postaje jasno zašto se opasnost od kontakta s grinjama povećava u proljeće. U područjima sa suhom vrućina ciklusa može odvijati relativno brzo, u roku od 1-2 godina - onda dinamika performansi su visoke, ne samo u proljeće, ali iu jesen.

U laboratorijskim uvjetima, provode se studije o trajanju reprodukcije ixodidnih krpelja općenito. Rezultat su čelični podaci koji variraju u širokom rasponu: od 200 do 2000 dana (stopa reprodukcije u prirodi odgovara sredini tog raspona).

Dakle, životni ciklus novčića karakterizira ne samo za dug život, dijapauza i molts, ali i promjene vlasnika, kao i izmjeni parazitizam s besplatnim-dnevni stil života. Razgovarat ćemo o raznolikosti vlasnika dalje.

Životinje na kojima se šumski novčići reproduciraju

Pas i taiga grinje koriste širok raspon domaćina. I obje topljake i hladnokrvne životinje mogu postati žrtve. To su veliki domaći i divlji artiodaktili, konji, ovce, divlje svinje. Manje životinje: psi, mačke, jazavci, zečevi i drugi.

Sljedeća slika prikazuje primjer parazitizma od velikog broja grinja na tijelu losa:

najveći spektar parazitizam promatrane na malim glodavcima, uključujući u njihovim jazbinama: puhovi, voluharica, drvo miševa.Takva insektivna, kao i jež i krtica, također nisu uklonili pažnju. Od gmazova, parazitizam je opažen u gušterima i zmijama. Omiljeni plijen nimfama su ptice koje vode sjedeći život.

Razvoj krvarenja encefalitisa nastavlja se prema tipu tri-domaćina. To znači da tijekom cijelog životnog ciklusa, krpelj se hrani na tri različite, sustavno, životinje.

Ličinke biraju manje domaćina. Masivno ih se može naći na miševima, vjevericama, ježama. Larve su također karakterizirane hranjenjem gmazova, a ponekad i vodozemaca, koje je nymph već izbjegavao. Nimfije odabiru domaćina veću - primjerice, psa, mačku, različite ptice. Taiga kotač preferira mladunče.

Za bilješku

Nimfije u krpeljima također obavljaju funkciju preseljenja. Za to se koriste različite životinje. Držeći se svoje vune, grinje se mogu kretati na velikim udaljenostima. Oni također migrirati s letećim pticama, tako da se nymfi mogu naći u staništima koji nisu karakteristični za njih. Taj fenomen je dobio ime zoochora.

Čimbenici koji utječu na razmnožavanje novčića

Brzina reprodukcije krpelja snažno je pod utjecajem vanjskih čimbenika.

Ovdje su najvažniji od njih:

  • Temperatura. Jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na intenzitet reprodukcije krpelja je temperatura. Krpelji su prilično hladni, mnogi od njih žive na sjevernim geografskim širinama, ali posebno je opasno da tijekom snježne sezone imaju ozbiljne smrde. Što je stariji krpelj, to je otpornije na učinke niskih temperatura. Na -10 ° C, ličinke, nimfe i odrasle osobe prežive više od 7 dana, ali to nije granica. S teškim mrazovima uključeni su i mehanizmi zaštite ponašanja - grinje se kriju pod snijegom, u skloništima, jazbinama, seoskim gospodarstvima, farme.Akcija visokih temperatura također nepovoljno utječe na grinje - kada se prekriju, metaboliti procesi krši, aktivnost i želja za smanjenjem prehrane. Treba imati na umu da je na površini tijela domaćina temperatura obično veća nego u prirodnom okruženju. Maksimalna temperatura ne prelazi + 50 ° C;

  • Vlaga - igra vrlo važnu regulatornu ulogu u razvoju i reprodukciji krpelja. Krpelji izbjegavaju izravnu sunčevu svjetlost upravo zbog opasnosti od gubitka vlage od strane tijela. Svi artropodi, unatoč gustim kitinoznim pokrovima, vrlo brzo gube vodu iz tijela. Takav snažan vanjski kostur ne štiti ih od dehidracije. Prekomjerni gubitak vlage sprečava sloj lipida (voska). Što je to topliji i sušniji klima u kojoj živi određena skupina, to je razvijeniji sloj. Mekane korice krpelja brzo proći vode, što uvelike utječe na stanje tijela, a time i na buduću uzgoja. U sušnim godinama broj grinja bitno je smanjen, dok su godine s teškim padalina obilježene izbijanja masovne reprodukcije;
  • Antropogeni čimbenik. Ljudi, krši prirodna staništa krpelja, mijenjaju lance hrane i uništavaju uobičajene stanice. Mites moraju migrirati i prilagoditi se novim uvjetima;
  • Hrana. Dobro hranjeni pojedinci uspješnije zimi, postavljaju više jaja. Leljari koji ne trebaju hranu imaju veću vjerojatnost da će se utonuti u nimfume i nimfe na imago. Plodnost izravno ovisi o tome kako se formiraju povoljni uvjeti u određenoj godini na određenom području.

Na slici ispod prikazuje žensku napivshayasya krvi novčića:

Savjet

Smatra se da je spaljivanje vegetacije u tipičan uzgajališta i razvoj grinja može značajno smanjiti njihov broj, ali to nije u redu (učinak je obično samo privremeno).No, štetu za biocenozu kao cjelinu bit će značajna. Liječenje takvih područja s akaricidima također ne daje uvijek željeni rezultat.

Može li se krpelji razviti na psu i drugim kućnim ljubimcima?

Kao što je gore navedeno, grinje često koriste kućne ljubimce kao hranu. Psi nisu iznimka - vjerojatno, mnogi od vas su nakon šetnje naišli na grinje ili ušiju pasa.

Što učiniti ako niste primijetili krpelja na vrijeme, a pas je donio u stan? Hoće li parazit reproducirati izravno na psu u sobi?

Dakle, nimfe ili imago bit će na vašem ljubimcu samo tijekom obroka, nakon čega će nestati. Ne primijetiti da će parazit biti težak. Neka opasnost je da jaja mogu biti položi na psa. Ali ovaj se problem može lako riješiti ako se vaš ljubimac pravilno brine - redoviti pregled karakterističnih točaka pričvršćivanja (štit, uši, oči) spasiti će nepotrebne posljedice.

Ako vidite krpelj u svom ljubimcu - nemojte paničariti. Potrebno je pažljivo ukloniti tijelo parazita pincetom, bez pritiskanja, a zatim liječiti ranu. Na kraju postupka temeljito oprati ruke sapunom i vodom. Ako se bojite izdvajanja parazita - uzmite ljubimac veterinarki.

U roku od nekoliko dana nakon uklanjanja krpelja, gledajte psa - ima li crvenilo i apscesi u blizini mjesta privitka. No, obično pasa toliku toleranciju takvog parazitizma bezbolno, a nećete imati značajnu štetu zdravlju vašeg ljubimca.

Reprodukcija krpelja u stanu: vjerojatnost, rizici, prevencija

Prolaz čitavog životnog ciklusa unutar stana izuzetno je nevjerojatan, gotovo nemoguć. Uz ljudsku i domaću životinju, ti predstavnici pčeljica susreću se samo kada je potrebna hrana i tijekom potrage za prikladnim mjestima za zimovanje. Polaganje jaja i molting oni preferiraju u prirodnim uvjetima.

Još uvijek zamislimo moguću varijantu takvog životnog ciklusa u stanu.

Dakle, odrasla grinja, zajedno s vama ili vašim kućnim ljubimcima, ulazi u stan. Također, grinje se mogu pojaviti u kući neovisno, na primjer iz obližnjeg travnjaka u proljeće kroz otvorena vrata.

Da biste položili jaja, ženka mora biti potpuno hranjena. Nakon toga se jaja mogu normalno razviti ako je vlažnost dovoljno visoka. Daljnje komplikacije počinju - iz jaja će izaći larve, koje opet trebaju hranu. Nakon zasićenosti, novčići trebaju otići zimi, a zatim se sve treba ponoviti s nimfom prije nego što se pretvori u odraslu osobu.

Čini se da je, za razliku od buha i stjenice, koji su uspješan u stambenoj četvrti, krpelja, koji ima kompliciranu trogodišnji ciklus s promjenom vlasnika, lišena mogućnosti razvoja u ograničenom prostoru stana ili obiteljske kuće.

Dakle, najvjerojatniji i najopasniji kontakt s grinjama u prirodi, tijekom njihove masovne reprodukcije.

Zaključno, napominjemo da takva teška metoda reprodukcije utječe na stanje populacije ixodidnih krpelja kao cjeline. Stalne promjene u populacijama i domaćinima dovode do velike smrtnosti među jajašcima, ličincima i nimfama. Međutim, u prirodi sve se nadoknađuje. Kao i svi paraziti, grinje su vrlo plodne, a dovoljno maloljetnika preživjelo je odraslim osobama kako bi održali stanovništvo na odgovarajućoj razini.

Zanimljivosti Video: novčića položiti jaja nakon ugriza

Životni ciklus krpelja