Дзіўныя віды бурозубок: звычайная, малюсенькая, гіганцкая і іншыя

Лістапада 2018

Відэа: История самовара и удивительные люди. Часть 5 (Лістапада 2018).

Anonim

Бурозубка з'яўляецца адным з відаў землярыек. Яе вельмі часта блытаюць з мышшу, але землеройка бурозубка, у адрозненне ад дадзенага грызуна, мае вузкую і выцягнутую мыску. Гэта жывёла не з'яўляецца шкоднасным, а нават дапамагае чалавеку праводзіць барацьбу з насякомымі. Існуе шмат відаў такіх жывёл, сярод якіх можа быць названая бурозубка звычайная. Пра яе і іншых распаўсюджаных разнавіднасцях землярыек вы даведаецеся прама цяпер.

Знешні выгляд

Навукоўцы налічылі прыкладна 130 відаў бурозубок. Аб'ядноўвае іх наяўнасць характэрнай выцягнутай морды і доўгага хваста. Памер цела дарослай асобіны здольны скласці 5 - 10 см, а хваста - ад 3, 5 да 7, 5 см. Важыць такі звярок ад 2, 5 грамаў і да 15 максімальна. Цела яго пакрыта поўсцю цёмнага афарбоўкі. Большая частка відаў атрымала ад прыроды дробную шубку буравата-шэрага цвета.Также звярок валодае светлым брушкам. Жывёла атрымала сваю назву дзякуючы афарбаваным у буравата-чырвоны колер верхавінам зубоў. Па меры сталеючы адценне зубоў сціраецца да больш светлага, і бурозубка можа ў гэты час быць названая белозубка. Зубная формула бурозубки: разцы 3/2, іклы 1/0, предкоренные 3/1, карэнныя 3/3.

Яшчэ звярок мае ад прыроды чорныя маленькія вочы і не можа пахваліцца добрым зрокам. Шукаць ежу яму дапамагае моцнае нюх альбо адмысловая эхолокация. З-за таго, што гэтыя найстаражытныя сысуны пахнуць мускусам, многія драпежнікі, злавіўшы іх, не хочуць ёсць і адпускаюць.

Віды грызуноў

Вядома больш за сотню відаў грызуноў, якія належаць да сямейства бурозубок. Каб умець адрозніваць іх, спынімся на некаторых больш дэталёва.

Звычайная

Такая бурозубка найбольш распаўсюджана і на тэрыторыі нашай краіны. Даўжыня яе цела складае 6 - 9 см. Валодае цёмнай шэрсткай, невялікімі вачамі і вушамі. Аддае перавагу сяліцца ў лісцяных лясах і там, дзе растуць розныя тыпы дрэў.

Актыўную дзейнасць развівае ў начны час. Есць некаторыя віды насякомых, лічынкі, жаб, дажджавых чарвякоў, насенне. Здольная красці яйкі матылі-монашенки і парнага шаўкапрада. Калі галодная, ці не пагрэбуе і падлай. Штогод самка прыносіць 3 кодлы. У кожным прыплодзе бывае да 10 малых. Працягласць жыцця звычайнага выгляду не перавышае 1, 5 гадоў.

Бурозубка бамбакрошка (амерыканская)

Малая бурозубка, радзімай якой прынята лічыць Паўночную Амерыку, атрымала назву Sorex hoyi ад прозвішча амерыканскага ўрача-натураліста Піліпа Хоя. Яшчэ таксама рэальна ўбачыць у ЗША і Канадзе, дзе выбірае для пражывання лесу з дрэвамі лісцяных і іглічных парод. Даўжыня дарослай асобіны не перавышае 5 см. Важыць карлікавая мыш не больш за 2, 5 грамаў.

Яе шэрстка афарбаваная ў чырвона-карычневы або шэра-карычневы колер. У зімовы перыяд меху ўласціва асвятляе.

Актыўны такой грызун цэлыя суткі і ўвесь год.

Сілкуецца чарвякамі, казуркамі, а таксама бесхрыбтовымі. Яго ворагамі ў натуральных умовах з'яўляюцца змеі, птушкі, а сярод свойскай жывёлы - каты. Да размнажэння прадстаўніцы выгляду прыступаюць ў першыя месяцы лета. Цяжарнасць доўжыцца 18 дзён. За год бурозубка дробка здольная даць 1 прыплод, у якім бывае 3 - 8 малых.

Малюсенькая

Малюсенькая бурозубка сустракаецца на тэрыторыі, размешчанай ад краін Скандынавіі да самага Далёкага Усходу, таксама і на востраве Сахалін. Пражывае яна і ў Расіі. У паўночных рэгіёнах звярок селіцца да мяжы, якая злучае лесатундра з тундрай. Ён ёсць на старонках Чырвонай кнігі Мурманскай вобласці. Малюсенькая бурозубка мае даўжыню цела каля да 5 см. Маса дарослай асобіны не перавышае 4 грама. Мае даволі шырокую галаву з характэрным хабатком.

У такога віду грызуноў найбольш кароткі хвост, калі параўноўваць з іншымі прадстаўнікамі сямейства землярыек. Шэрстка афарбаваная ў буры альбо цёмна-карычневы, жывот мыш мае светла-шэры. Пражывае ў лясах, дзе растуць розныя дрэвы. Селіцца каля балот, у тундры, стэпах і паўпустынях. Ўжывае ў ежу насякомых, іх лічынак, павукоў да 80 раз у дзень! За год дае некалькі пазначыўшы, у кожным з якіх нараджаецца да 8 малых.

Малая

Можна сустрэць такую ​​мыш невялікага памеру, але з доўгім хвастом у Расіі і на тэрыторыі многіх краін Еўропы. Яна вырастае да 6 см, важыць пры гэтым не больш за 5 грам. Афарбоўка футра бывае ад бурага да рудага, жывот нашмат святлей, хабаток з'яўляецца досыць доўгім. Пражывае ў сырых месцах, лясах, але не асабліва зацененых. Есць насякомых, чарвякоў, павукоў. Актыўная круглыя ​​суткі. Размнажаецца 3 летнія месяцы. Прыносіць некалькі пазначыўшы, у кожным бывае 4 - 12 дзіцянятаў.

Сярэдняя

сярэдняя бурозубка можа трапіць на вочы чалавеку на тэрыторыі ад усходняй Еўропы да Манголіі, Карэі, Далёкага Усходу. Сярэдняя бурозубка мае даўжыню цела не больш за 7, 5 гл і вага каля 7, 5 см. Верх цела афарбаваны ў буры колер, здольны пераходзіць у рыжы. Ўжывае ў ежу насякомых, лічынак, павукоў, земляных чарвякоў, жукоў. Зімой для яе важна знаходзіць насенне лістоўніцы. Сярэдняя бурозубка размнажаецца ў цёплы час, у кожным прыплод можа з'явіцца 2 - 11 малых.

Гіганцкая

Гіганцкая бурозубка сустракаецца выключна ў Прыморскім краі. Яе можна знайсці на старонках Чырвонай Кнігі Расіі. Даўжыня цела гэтага самага буйнога грызуна ў сямействе дасягае 7 - 10 см, важыць такі звярок каля 14 грамаў.

Поўсць мае характэрны шэра-буры афарбоўка, на мордачцы ёсць доўгія вусы. Гіганцкая бурозубка сілкуецца ў асноўным дажджавымі чарвякамі, якія складаюць 95% яе рацыёну. Яшчэ любіць есьці невялікіх грызуноў, а таксама ўжывае ў ежу змей, жаб, плён культур. За год прыносіць 1 нашчадства. Дадзеных аб колькасці дзіцянятаў няма. Мыш здольная дажыць да 1, 5 гадоў.

Равнозубая

Равнозубая бурозубка валодае аднатонным афарбоўкай шэрсткі і пятым верхнім зубам. Пражывае ў тайговай мясцовасці, на тэрыторыі ад Скандынавіі да Ціхага акіяна, сустракаецца і ў Беларусі. Такі грызун змешчаны ў Чырвоную Кнігу Карэліі і Маскоўскай вобласці прычыны пагрозы знікнення. Вырастае да 9 см, важыць не больш за 6, 5 грамаў. Равнозубая бурозубка сілкуецца казуркамі і лічынкамі, а зімой - насеннем лісцяных культур і елі. Размнажацца пачынае ў канцы вясны, прыносіць некалькі прыплодаў па 2 - 10 малых. Тэрмін жыцця складае да 1, 5 гадоў.

Плоскочерепная (бурая)

Афарбаванне воўны дарослай асобіны вар'іруецца ад цёмнага на спіне да светлай на баках і шэра-белага ў галіне брушка. Сустракаецца на тэрыторыі ад Урала да Ціхага акіяна. Пражывае ў тайзе, тундры, гарах. Рацыён падобны на іншыя віды - насякомыя, лічынкі, дажджавыя чарвякі. Размнажаецца ў цёплы перыяд года. Прыносіць за раз да 8 - 10 малых.

Арктычная (тундряная)

Арктычная бурозубка, яна ж тундряная, мае памер цела 48 - 75 мм, важыць не больш за 9 грам. У паўночных частках арэала сустракаюцца асобіны з двухколернай афарбоўкай, у паўднёвых афарбоўка набліжаецца да аднатонныя. Асяроддзе пражывання тундравыя выгляду ахоплівае Паўночна-Усходнюю Еўропу, Азію на поўдзень да Кітая і Манголіі, Паўночную Амерыку, Расіі аж да Чукоткі. Можа выдатна адчуваць сябе ў арктычнай тундры, лесатундры, раўніннай, горнай тайзе, лесастэпы і стэпы. Сілкуецца дробнымі бесхрыбтовымі, у прыватнасці жукамі. Зрэдку есць дажджавых чарвякоў. Размнажаецца летам. Штогод дае да 4 пазначыўшы па 5 - 11 малых.

Распаўсюджванне і размнажэнне

Як ужо было распісана вышэй па відах, бурозубки насяляюць ў многіх краінах свету. Равнозубые часцей за ўсё сустракаюцца на паўночным усходзе і захадзе вобласці. Яшчэ такіх жывёл можна ўбачыць на рачных берагах. У іглічных лясах сустракаюцца прадстаўніцы сярэдняга выгляду.

Малюсенькія бурозубки пражываюць толькі ў тайговых лясах нашай краіны, а малыя насяляюць у лясах, на пустках і нават у населеных пунктах.

кутора звычайная з'яўляецца нярэдкім жыхаром забалочаных мясцовасцяў на берагах рэк і азёр .

Бурозубки ствараюць гнязда асьвятляльнага тыпу з лістоты і сцеблаў культур. На працягу года ў іх бывае 2 - 3 нашчадкаў, у якіх нараджаецца ад 2 да 10 малых. Актыўна пачынаюць размнажацца летам, цяжарнасць доўжыцца 18 - 28 дзён. З'яўляюцца на свет голымі і сляпымі. Самастойным маладняк становіцца праз 3 - 4 тыдні.

Карысць і шкоду

Бурозубки прыносяць карысць, паколькі, дзякуючы хуткаму абмену рэчываў, здольныя харчавацца да 80 раз у суткі і знішчыць шмат шкодных насякомых. Летам без ежы жывёлы не могуць пражыць даўжэй 11 гадзін. За суткі яны здольныя спажыць колькасць ежы, якое перавышае іх вага ў 6 разоў. За дзень дарослая землеройка з'ядае мінімум 15 грамаў насякомых.

На жаль, шкоду ад жыццядзейнасці мілага звярка пераважае над карысцю. Сваім доўгім хобатам грызун падкапвае грунт, грызе карняплоды, пашкоджвае каранёвую сістэму таматаў і перцаў. Ўжываюць у ежу і насенне раслін. Таму барацьба з імі на ўчастку часцяком становіцца важнай для агароднікаў.