Американсканский прусак: жыццё ў прыродзе і развядзенне

Лютага 2019

Відэа: Американский дракон - АКАДЕМИЯ - Серия 24, Сезон 2 (Лютага 2019).

Anonim

Američki žohar - kukac, koji je uvezen u Ameriku iz tropa Afrike. U Americi se pojavio u vrijeme kada je trgovina morskim lukom bila uspješna. Afrički insekti putovao u brodovima, a kad su postali dosta, oni naselili u Americi. Usput, u Europi, žohari su dovedeni u velikom broju na trgovačke brodove. Dovoljno brzo tropske insekti prilagode promjenjivim klimatskim uvjetima i prilagoditi se novoj sredini. Zapravo, afrički insekti postali su progenitorima "Amerikanaca".

Izgled

Američki žohar ima prilično dugo duguljasto tijelo. Odrasli doseći veličinu od 4 - 5 cm Imago, odrasla kukaca, boja tijela crvenkaste.. Često postoje crvene i smeđe osobe. Odrasli žohar ima osnove zrakoplova. Nema nimfama. S godinama, tijelo postaje vidljiv segmentacija, osobito u području trbuha. Afrikanci su malo tamniji i deblji, ali vrlo slični onima američkoj. Američki žohar može biti tamno, ali nikada potpuno crna. Njezina je boja bliža crvenkasto-smeđoj boji. Crna boja je karakteristična za druge vrste.

Prednosti: Uređaj

  • usta je opremljen hitinski rast. Tako je insekt može lako žvakati kroz tkanine, kože ili kartona.Često, žohari jedu krpe ili kožu, kada nema drugih izvora hrane.
  • Izduženo tijelo. Obično kukci imaju prilično debeli i široki abdomen. U ovoj vrsti deblo je izdužen, segmentacija je jasno vidljiva.
  • Još jedna osobitost: krila. Krila su dobro vidljiva, velika, mreža. U mužjaka odraslih, krila se protežu izvan abdomen. Ipak, insekti ne lete jako dobro. Mogu biti u zraku manje od minute, a obično koriste krila za planiranje, a ne za puni let.
  • Na kraju prtljažnika možete promatrati segmentirane procese, nazivaju se cerci. I oba su mužjaka i ženki. Mužjaci imaju genitalnu ploču koja je vrlo slična Cerci, ali manja.
  • Antene dugo, segmentirane. Ovo je glavni organ dodira. Uz pomoć antene, kukac ne samo da određuje put do hrane, nego također detektira zvukovne vibracije i određuje prirodu površine duž kojega puzaju.
  • Oči se nalaze na svakoj strani. Oni su veliki, slojevito. Zbog specifične strukture i položaja oči, žohar može vidjeti u svim smjerovima.

Zanimljivo je da se ovo žohar smatra najbržim. Procjenjuje se da se u sekundi može izvoditi oko 70 cm.

Reprodukcija i razvoj

Reprodukcija je ne manje zanimljiva. Kockara je sposobna reproducirati asexually, koristeći parthenogenesis. Ako nema mužjaka jedni pored drugih, u tijelu ženke sazrijevaju posebna jaja koja se mogu razviti bez gnojidbe. Zahvaljujući toj osobini, kukac se tako široko proširio. Kako bi se stvorila cijela kolonija, dovoljno je da živi jedna živa.

Reprodukcija se događa tijekom cijele godine i nije vezana za određenu sezonu. Što više hrane i što je bolje okruženje, to je aktivniji proces reprodukcije. Prije parenja, održava se udvaranje. Prvo, ženka oslobađa feromone u zrak, podižući krila. Dakle, privlači mužjake i jasno pokazuje da je spremna za reprodukciju. Muškarac, koji je bio u blizini, hvata feromone i započinje plesni brak. Kruži oko žene, otapa i prekrije krila. Tada se oplodnja odvija.

Žena izvlači kapsulu oplodenim jajašcima 20 do 30 sati, a potom se probavlja u zemlju ili na bilo koji pogodan supstrat. U uvjetima stanova, ženka postavlja jaja na osamljenom mjestu, pričvršćujući ih na površinu pomoću posebne viskozne sekrecije.

Habitat

Američki žohari su široko rasprostranjeni, prvenstveno u zemljama Južne i Sjeverne Amerike. Također ova vrsta se smjestila diljem Afrike, gurajući svoje pretke. Znanstvenici su primijetili da se u ovom trenutku insekti aktivno naseljavaju u Europi. Međutim, u Rusiji vrsta nije ukorijenjena zbog dva razloga. Prvo, velike veličine. U uvjetima dovoljno jake zimske hladnoće, insekti velike veličine umiru. Drugo, brojni su potomci, za koje nema dovoljno hrane u uvjetima srednje i sjeverne Rusije. Iz istog razloga, žohar se rijetko pojavljuje u apartmanima gdje je teško hraniti potomstvo. Ali ako se pojavi u kući gdje ima dovoljno hrane na otvorenom, to će se umnožiti nevjerojatnom brzinom.

Američki žohar u urbanim uvjetima okoliša mogu naći u industrijskim objektima, grijanim u kolektore, u ventilacijskim oknima, na proizvodnju hrane biljkama.Svake se godine ova vrsta približava osobi i uči živjeti u urbanom okruženju, jedući hranu.

Često se ti kukci mogu naći na brodovima, u zrakoplovima. Uglavnom putuju zajedno s prehrambenim proizvodima, pakiranim u karton.

Osobitosti života

Insekti žive zajedno, pokušavaju stvoriti najveću moguću koloniju. U divljini, prosječna kolonija broji oko 10.000 pojedinaca. Ako se žohari naseljavaju u zgradama, odaberite velike, široke zgrade s dobrim grijanje. Povoljna temperatura za brzu reprodukciju je u rasponu od 20-35 ° C. Također, žohari poput visoke vlage.

Još jedan važan uvjet za prosperitet: dostupnost dovoljne količine hrane. Bubnjevi jedu gotovo sve. Oni vole mesne proizvode, ribu, biljke, žitarice i žitarice, mješovite stočne hrane. Ako nema prikladne hrane, mogu jesti sapun, platno, kožu, papir. To je jesti bilo organski.

Za veliku koloniju prisutnost hrane bitno je važna. Ali za male gnijezde u apartmanima dolazi do izražaja vlažnost i prisutnost izvora vode. Ako potpuno izolirati žohare iz vode, oni propadaju najviše u tjedan dana.

Uzgoj

Ljubitelji insekata često uzgajaju američke žohare. To su prilično veliki, ali nepretenciozni insekti i zanimljivi objekt za promatranje. Na primjer, samo ova vrsta brine za potomstvo nakon pojave ličinki iz jaja. U drugim vrstama takvo ponašanje se ne poštuje. Ne manje zanimljivo je parenje plesa muškarca i žene prije parenja. Izvana, žohar izgleda prilično impresivno, što voli ljubitelje insekata.

Ova vrsta se uzgaja za hranu, za guštere i vodozemce. Insekti se vrlo brzo reproduciraju. Jedna kolonija može pružiti cijeli terarij s gušterima.

Jedina stvar koja se treba bojati ljubitelja kukaca je alergija. Feromon, koji emitira ženku tijekom parenja, smatra se moćnim alergenom i može naštetiti osjetljivim ljudima.