Мядовыя мурашы - жывыя карамелькі

Можа 2019

Відэа: SLIVKI SHOW И НОВЫЕ МУPAВЬИ! (Можа 2019).

Anonim

У гарачых пустынных мясцовасцях насяляюць незвычайныя казуркі, брушка якіх нагадваюць бурштынавыя вінаградзіны. Аўстралійскія абарыгены любяць паласавацца імі замест звыклых нам цукерак. Гэтыя казуркі - мядовыя мурашы. Яны назапашваюць салодкі нектар, які атрымліваецца з расліннай ежай, у сваіх брушкам, ператвараючы іх у своеасаблівыя мядовыя бочкі. Менавіта дзякуючы такой асаблівасці казуркі атрымалі сваю назву.

Змест

  • 1 Біялогія мядовых мурашак
    • 1. 1 Знешні выгляд
    • 1. 2 Асаблівасці паводзін
  • 2 Мядовыя бочкі
    • 2. 1 Адкуль бярэцца мёд
    • 2. 2 Як мурашы аддаюць нектар
  • 3 Дакументальны фільм "Горад мурашак": Відэа

Біялогія мядовых мурашак

Усяго ў свеце налічваецца каля 12 тыс. Відаў мурашыных. І толькі 35 з іх надзелены магчымасцю назапашваць пажыўныя рэчывы ў сваіх арганізмах. Усе гэтыя віды мядовых мурашак належаць да пяці родаў:

  • Мирмекоцистус (30 прадстаўнікоў).
  • Кампонотус або мурашы-шашалі (аўстралійскі мядовы мурашка).
  • Мелофорус (чырвоны мядовы мурашка).
  • Плагиолепис.
  • Лептомирмекс.

Жывуць гэтыя казуркі на тэрыторыях з аридным (сухім, гарачым, з высокімі ваганнямі тэмператур) кліматам. Часцей за ўсё сустракаюцца ў пустынях і паўпустынях Аўстраліі, Мексікі і ў заходняй частцы Злучаных Штатаў.

Знешні выгляд

Большасць мядовых мурашак маюць невялікія памеры цела, да 15 мм у даўжыню. Афарбоўка, у залежнасці ад выгляду, можа быць бурштынавым, рудым, чырванаватым або чорным.Матка, самцы і салдаты мала адрозніваюцца ад такіх у іншых відаў мурашак. Істотныя адрозненні маюць толькі "мядовыя бочкі" з разадзьмутымі брушка.

Асаблівасці паводзін

Як і астатнія мурашы, мядовыя таксама жывуць у сем'ях са строгай іерархіяй і размеркаванымі абавязкамі. Адна калонія можа налічваць ад сотні да некалькіх тысяч і нават мільёнаў асобін. У калоніі прысутнічае адна матка, некалькі самцоў і працоўныя мурашкі, частка з якіх выконвае абавязкі жывых сховішчаў ежы.

гнездавання насякомых часцей за ўсё адбываецца на адкрытых тэрыторыях у глебе. Гнязда малапрыкметныя, бо не ўтвараюць выпукласці або насыпы. Знайсці сямейства мурашак можна па адтулінах, якія вядуць у вертыкальныя тунэлі. Яны, у сваю чаргу, на пэўнай глыбіні пераходзяць у сетку падземных хадоў. У гнёздах ёсць некалькі камер, у самых глыбокіх з якіх знаходзяцца харчовыя запасы.

Медоносные мурашы вядуць спакойны лад жыцця. Яны добра абаронены ад ворагаў і неспрыяльных умоў. Каб абараніцца ад інфекцыі, казуркі вылучаюць антыбіётык і змазваюць ім сваё цела.

Гадоў мурашак-меданосаў адбываецца ў сезон дажджоў: на досвітку або ў прыцемках пасля моцных ападкаў. Аплодненая самка будуе новае гняздо, адкладае некалькі сотняў яек і засноўвае новую калонію.

Мядовыя бочкі

Бліжэйшыя сваякі мядовых мурашак сілкуюцца дробнымі казуркамі, падлай, але часцей за ўсё - нектарам і паддзю. Але віды, якія жывуць у пустыннай мясцовасці, не заўсёды могуць знайсці крыніца ежы, таму яны выпрацавалі спосаб выжывання ў неспрыяльныя часы.

Запасы ежы казуркі захоўваюць не проста ў сваіх камерах, а ў арганізмах сваіх суродзічаў - асобнай групы рабочых мурашак."Мядовыя бочкі" здольныя пракарміць не толькі сваіх лічынак, але і ўсю сям'ю, ратуючы яе ад гібелі ў галодныя часы.

Мурашкі-меданосы валодаюць вельмі эластычнымі сценкамі брушка. У спрыяльныя часы, калі ежы звышдастаткова, мурашы ядуць да таго часу, пакуль іх брушка ня раздам ​​да максімуму. Памеры брюшек ў некалькі разоў перавышаюць памеры самага казуркі. Часам з-за сваёй вагі мурашы губляюць здольнасць перамяшчацца і проста чапляюцца лапкамі за столь камеры ў мурашніку і вісяць. У такіх "сховішчах" могуць налічвацца да 2 тыс. Мядовых бочак.

Цікавы факт. Аўстралійскія абарыгены спецыяльна знаходзяць мураваныя гнязда, раскопваюць іх і ядуць "мядовыя бочкі" у якасці дэсерту. Таксама за вонкавае падабенства мядовых мурашак з пладамі вінаграду, яны празвалі іх земляным вінаградам.

Адкуль бярэцца мёд

Насякомые сілкуюцца раслінным сокам з вялікай канцэнтрацыяй вугляводаў, званыя мядовай расой. У пустынях крыніцай такой росы часта служыць акацыя. Часам мурашы самі збіраюць нектар з раслін, а часам карыстаюцца паслугамі тлі.

Дробныя казуркі вылучаюць частка паглынутага нектара, пакідаючы яе на лісці, а мурашы яе потым з'ядаюць. Часам мурашкі не чакаюць, пакуль тля сама выпусціць расу, а пачынаюць яе "даіць", казычучы вусікамі. Бо для падтрымання жыццядзейнасці мурашкі не трэба шмат ежы, вялікая частка салодкага нектара трапляе ў мядовую бочку.

Як мурашы аддаюць нектар

Каб атрымаць нектар, мурашы павінны папрасіць свайго суродзіча выдаць ім порцыю прысмакі. Для гэтага яны стукаюць сваімі антэнамі па "мядовай бочцы" з пэўнай частатой і рытмам. Меданос распазнае код і адкрывае доступ да ежы.

Паток вадкасці рэгулюецца спецыяльным страўнікавым клапанам, які прадстаўлены чатырма створкамі. Даследчыкі заўважылі, што за сваё жыццё кожная "мядовая бочка" абіраецца і напаўняецца не адзін раз.

Дакументальны фільм "Горад мурашак": Відэа