Матка хатняга мурашкі

Ліпеня 2019

Відэа: Как избавиться от насекомых (муравьи, тараканы) (Ліпеня 2019).

Anonim

Cijeli život kolonije domaćih mrava okreće se oko maternice. Ona ne dobiva hranu, ne štiti mravinjak, ne oduzima smeće. Ali to je mravinjak domaćih mrava koji postavlja jaja i osigurava stalno nadopunjavanje obitelji novim članovima.

Iz dobrobiti ovisi sposobnost kolonije da preživi i širi cijelu vrstu. Zbog toga je maternica domaće mrav glavna jedinica ove vrste.

dodaj u listu želja

Znanstveno ime domaćeg mravoga faraona. U budućnosti, ovaj pojam ćemo ponekad koristiti.

Zanimljivo je da je odnos maternice s drugim članovima kolonije u faraonovim mravi nešto drugačiji od onih drugih vrsta. Možda je zbog toga domaći mravi uspio širiti diljem svijeta brže i potpunije od svojih drugih rođaka.

Uterus kuće mrav: fotografije, opis, struktura tijela

Maternica domaćih mrava je dvostruko veća od veličine radnih pojedinaca i doseže duljinu 4-4,5 mm. Boja njezina tijela je tamnosmeđa s dobro označenim crvenim zavojima na stražnjem dijelu trbuha. Na donjoj slici dolje su vidljive mrlje od insekata:

Općenito, kraljica domaćih mrava ne izgleda kao kopija radne osobe. Njezina abdomen je mnogo veća u odnosu na glavno tijelo, a kao cjelina je masivnija i manje pokretljiva.

Najkarakterističnija razlika između maternice i radničkog mrav je povećana prsa (drugi segment tijela iza glave).Kod pojedinaca koji rade, dojka je vrlo mala i ne prelazi veličinu glave.

Uterus, koji je već uspostavio koloniju, nema krila. U mravlju, mlade ženke, spremne za oplodnju, krilate su i teško se razlikuju od muškaraca. Istodobno, njihova lagana duga krila nisu osobito potrebna: mravi faraona ne lete.

Fotografija prikazuje nekoliko krilati žene:

Savjet

svi koji rade pojedinci u početnoj mravinjak - ženke nisu u stanju reproducirati. Stoga, pitanje "što ženka mrav izgleda" teško ima smisla.

U drugim vrstama mrava se zove ženski maternicu od trenutka kada napušta koloniju i osnovao vlastitu. Na domaćem mravinjak odvojiti maternica ne stvara, i to - složenost suzbijanje tih nametnika.

Na slici ispod - kraljica mrava kući okruženoj rad pojedinaca:

Malo biologije: kako živjeti i što jesti maternicu

Većina mrava u mravinjak jednom godišnje iz kukuljice postoji veliki broj stanju rasplodnih ženki i mužjaka koji tijekom tzv. leta. Oplođena ženke tada se nisu vratili u svoje matične kolonije, i puzati kroz susjedstvo i pokušati pronaći mjesto na kojem će moći položiti svoje prve jaja za rast i radna pojedinaca.

Odmah nakon ljeta ženka odgristi krila, uzimajući dodatne hranjive tvari za organizaciju novog naselja.

U kući mravi ovaj proces izgleda drugačije. U njima mužjaci su prisutni u koloniji u maloj količini stalno. Radni mravi ih hrane, ali općenito govore o njima "ne baš s poštovanjem", gotovo vole jednostavne banke sjemena.

Zanimljivo je

U koloniji mrava kući samo 10-15% osoba su u potrazi za hranom i ostaviti mravinjak. Ostali radnici bave se servisiranjem žene i brizi za potomstvo. Dakle, oni insekti koji se ponekad vidi, na primjer, u kuhinji - to je samo mali dio njihovog velikog broja, koja se razvija negdje u blizini kuće …

su mogli uzgajati ženke pojavljuju u koloniji kad dosegne to određenu veličinu. Oni su oplodeni od strane mužjaka i žive i reproduciraju se ovdje. Dakle, nekoliko stotina kraljica može živjeti u koloniji kućnih mrava. Oni ne pokazuju neprijateljstvo jedni prema drugima.

Zanimljivo je

Stručnjaci vjeruju kada je mali broj mrava u koloniji kraljice posuti jaja s posebnim feromona koje blokiraju seksualni razvoj mrava. Od takvih obrađenih jaja izlegli su radni mravi. Kada kolonija postane prevelika, maternica jednostavno nema dovoljno feromona, a neprerađena jaja se normalno razvijaju. Dakle, priroda osigurala razvoj radne snage na početku mravinjak i mogućnost rasta - kad dosegne određenu veličinu.

Kada se mravi pretvore u jedan melem, neki od njih se presele u obližnja zgodna mjesta. S formira taj novi mrav: između „matici zemlji” i „stupca” je podržan od strane jake veze, maternica može biti premještena iz jednog utora u drugi, mravi komuniciraju hranu.

Na taj način formira se super-suficit u velikom broju autonomnih entiteta. Uništiti je iznimno teško: to učiniti, pronaći sve gnijezdo i ubiti sve kraljice u njima.

Na slici ispod prikazuje PET mrav queen mravi o jajima:

mrav kraljica živi do 12-15 godina, odgađajući za svoj život više od 500 000 jaja.Radni mravi hrane je hranom ili trbuhom.

Velik broj rasplodnih ovaca u koloniji, radnik mravi nisu osobito poštovanje za svaku od njih, čak i onaj koji je osnovao koloniju: nadmašuju kraljice od gnijezda do gnijezda, a može čak i ubiti one koji polaže premalo jaja, To objašnjava visoku učinkovitost reprodukcije domaćih mrava.

Razmnožavanje i naselje kućni mravi: maternica igraju ulogu u životu

Za veći dio, u vrlo pragmatičan i kućanstvo mravinjak maternice djeluje kao neka vrsta jaja transportera. Odnos radnika mrava na njega se mogu usporediti s poljoprivrednika stav prema svojoj kravi: ljubi je briga za nju, ali u slučaju smrti - tu su uvijek neki mladi rezerve, a ne katastrofa će se dogoditi.

Kolonije faraonovih mrava mogu se podijeliti s formiranjem novog naselja. U ovom slučaju, nekoliko kraljica i nekoliko stotina radničkih mrava premještaju se u zasebno, obično već pripremljeno mjesto za novu koloniju.

Predstavnici jedne kolonije ne pokazuju neprijateljstvo prema svojim susjedima. Međutim, takav skup kolonija trebao bi se razlikovati od difuzne mravinjake, raspoređene na ogromnim površinama mravlja.

Zanimljivo je

Najveći istraživao danas faraon mravinjak imali 340.000 zaposlenih pojedinaca. Uobičajena populacija morskog diva iznosi 10-15 tisuća pojedinaca. Dovoljno je minimalno da bi nakon katastrofe kolonija obnovila svoju snagu - nekoliko desetaka mrava.

Danas je fenomen maternice postojanja mravi i njihova podjela na kaste privlači veliki broj znanstvenika iz etolozi proučavaju ponašanje prema evolucionisti.Smatra se da je takva hijerarhija u mravinjak im je omogućilo da postane najnapredniji, velika i otporan na prirodne katastrofe insekti grupa na planeti.

U mravinjak aktivnosti jako puno zajedničkog s aktivnostima racionalno biće, ali u isto vrijeme držati maternice analogiju s nekim organ u ljudskom tijelu ne mogu. Mravinjak - posebna vrsta tijela, a maternica u njemu - uzrok i glavna komponenta reproduktivnog. I položaj maternice specifičnosti domaćih mrava im je omogućilo da postane najčešći tip mrava na planeti.

Anthill unutar izraziti 900 puta pucaju