Асаблівасці жыццёвага цыкла вошай

Ліпеня 2019

Відэа: Amazing facts about Tata's Armored Vehicle Krestel (Ліпеня 2019).

Anonim

Uši - podred ektoparaziti koji pripadaju puhoedovym uši - podred ektoparaziti koji pripadaju puhoedovym. Oralni organi insekata omogućuju da probiju domaćinu dermiju i usisaju krv. Paraziti nemaju krila, ali pripadaju krilatom podrazredu. Uši su visoko specijalizirani insekti koji žive ili na jednoj ili više sličnih vrsta životinja.

Vrste uši

Postoje 3 glavne vrste ušiju:

  • odjeća;
  • glava;
  • stidne.

Paraziti često utječu na djecu, zato se susreću u kampovima, školskim ustanovama. Grla čvrsto pričvršćena za kosu. Djevojke postaju češće zaražene od dječaka, ali higijena ne utječe na to. Uši se mogu pojaviti čak i zbog kratkotrajnog kontakta s nosačem parazita. Ponekad ih se može naći čak iu onima koji redovito šamponiraju kosu šamponima.

Glavne parazita najčešće utječe na djecu, pa se susreću u logorima, školske objekte

uši naprotiv postoje oni koji vode nehigijenskim života. Gnjide se pribiru na odjeću i sazrijevaju tamo pod utjecajem vrućine ljudskog tijela. Ako ne promijenite odjeću, možete postati nositelj takvih uši.

Pubički paraziti ili ploschitsy (od latinskog Phthirus pubis) - posljednja vrsta. Oko 8% stanovništva je zaraženo ovom vrstom uši. Oralni aparati - piercing-sisanje, ravnodušno tijelo, kukac posjeduje kititinous cuticle.Cijeli životni ciklus prolazi majstoru, iza koje parazit ne može živjeti.

Vi svibanj također biti zainteresirani za članak "Seksualna ili stidne uši: načine infekcije i metode liječenja."

Uši se nalaze u onima koji vode nehigijenski životni stil

Značajke i vrijeme u svakoj fazi razvoja

Razvojni ciklus je dan dolje.

  1. Vlakno se dozrijeva 5-8 dana, ovisno o temperaturi. Povoljni uvjeti za njegov razvoj - temperatura od oko 31 stupnja i prosječna vlažnost zraka. Na temperaturi manjoj od 22 stupnja i više od 40 stupnjeva, jaja prestaju razvijati, a ličinke prestanu otvarati.
  2. Larva uši iz prve dobi razvija 1-10 dana pri temperaturi od 30 do 10 stupnjeva.
  3. Razdoblje razvoja nimfe prve dobi je 5 dana.
  4. Razdoblje razvoja nimfe druge generacije je 8 dana, a nimfa postaje odrasla osoba.

Vlakno se dozrijeva 5-8 dana, sve ovisi o temperaturi

Odrasli se počnu matinga nakon prvog obroka nakon mulja. Za 2 dana nakon transformacije nimfe u odraslu osobu, paraziti su zajedno i položili 3 jaja.

O tome koliko se novih uši pojavljuju, to utječe na temperaturu. Nakon 7 dana insekti će se otvoriti na temperaturi od 25-26 stupnjeva, 5 dana pri temperaturi od 32-33 stupnja. Na razvojni ciklus ne utječe koliko često opereš glavu. Minimalno vrijeme od jaja do jaja je 16 dana, maksimalno - 2 mjeseca.

Period štrajka glađu za parazit praktički je odsutan. Uši se neprestano susreću na kosi i ne ostavljaju tijelo osobe. Maksimalno trajanje postojanja odrasle osobe je 46 dana. Tijekom tog razdoblja ženka se može pojaviti do 140 jaja.

Razvoj lisica prve dobi (video)

Razdoblje inkubacije

Razdoblje inkubacije je vrijeme razvoja jaja. U ušima, jaja se nazivaju gnjida.

Prvi ugrizi nakon parazitske infekcije proizvode se gotovo odmah. Ali oni se ne osjećaju osobito - osoba možda čak ni ne primjećuje da je bio ugriz. Sadašnji simptomi uši zabilježeni su nakon 3 tjedna. Tijekom tog vremena, nimfe prvog reda se uzgajaju i odrastaju, a početnici aktivno zagristi.

Ako su uvjeti dobri, nakon 2 tjedna postoji druga generacija ušiju. To može uzrokovati ozbiljne neugodnosti. Ispada da je period inkubacije 3 tjedna. Tijekom tog vremena na glavi su označeni:

  • svrbež;
  • vizualiziraju se gnjide;
  • iritacija.

Nimfe prve i druge dobi razvijaju se od 5 do 8 dana

Važno! Razdoblje inkubacije može se razlikovati ovisno o uvjetima ljudskog života. Na sjevernim geografskim širinama ili zimi, kada je stan toplo, a glava je na glavi, razvojni ciklus može biti 16 dana. U srednjoj zemljopisnoj širini, uši se razvijaju sporije.

Razlike između gnjida i nimfe

Uši iz drugih parazita se razlikuju po tome što su kukci s nepotpunom transformacijom. Iz jaja izgleda larva, nalik odrasloj osobi, ali je manja i ne može se reproducirati. Hrana u ovom slučaju je zbog ljudske krvi, nakon čega se larva moults 3 puta i postaje odrasla osoba.

Grli i jaja uši su različiti pojmovi. Nit je vrsta čahure. Oblikovanje jaja dolazi od ljepljive tvari.

Uši slične odraslima su nimfe. Ova faza je također prisutna u drugim parazitima - bube, žohari. Razdoblje inkubacije ne traje dugo. Život zuba je također mali.Brzina reprodukcije, naprotiv, je impresivna. Specijalci definiraju larve nakon muliranja kao nimfe, a kukac koji izlazi iz jaja kao larva.

Razdoblje inkubacije glave i ušiju gotovo je jednako. Nimfama u glavi se izlegu nakon 5 dana. Prosječno vrijeme uzgoja je 3 tjedna. Parazit glave je identičan.

Uši uzrokuju ozbiljne neugodnosti nekoj osobi

Važno! Grli u ušima ne izlegu. Leteći nimfe, gnijezda polaže odrasla osoba. Larve se dobivaju od gnjida. U pubičnim parazitima inkubacija je 6 dana. Larva se razvija za 18 dana. Primjer za odrasle živi samo mjesec dana, ženka može staviti do 50 jaja. Od gnjida u pubičnim parazitima, larve se neće pojaviti ako je temperatura manja od 22 stupnja.

Životni stil insekata

Tijekom cijelog postojanja, ženka može polagati oko 12 jaja. Nakon 30 minuta nakon rođenja larve može samostalno hraniti krv. Nakon trećeg mola, larva postaje neovisna osoba, sposobna za reprodukciju. Prsti su pričvršćeni za kosu po prednjoj strani, a natrag u korijenski dio. Noge parazita imaju kandže ili kuke u obliku polumjeseca.

Insektima nema oka. Na njihovom mjestu su 2 pigmentna mjesta - jednostavne oči. Orijentacija u prostoru parazita dolazi uz pomoć mirisa. Miris insekata je zarobljen antenom. Zahvaljujući osjećaju mirisa, insekti odabiru svog gospodara.

Na našim stranicama možete saznati kako se možete ukloniti od uši s kerozinom.

Uši: uzroci i liječenje (video)

Razmatrani paraziti žive relativno kratko. Postoje tri glavna tipa insekata - glava, stidnica i odjel.Njihovo postojanje i reprodukcija praktički se međusobno ne razlikuju, osim lokalizacije. Glavni paraziti najčešće se nalaze kod djece, odjeće - kod ljudi s nenormalnim načinom života, stidnih - u 8% stanovništva. Reprodukcija i razvoj dolaze kako slijedi: odrasla ženska osoba postavlja gnjide. Od njih se pojavljuju ličinke, formiraju se nimfe, od kojih se dobivaju odrasli pojedinci. Maksimalni vijek trajanja parazita je 46 dana.