Асаблівасці будовы прусакоў

Ліпеня 2019

Відэа: как правильно дышать? как дышать правильно в новом видео на канале Школа доктора Скачко (Ліпеня 2019).

Anonim

Bubnjevi, postoje različite, ali glavna vrsta samo su dva - crna i crvena žohara. Unatoč vanjskim razlikama, struktura žohara je slična. Duljina tijela je najveći kukac je manje od 5 cm, a najmanji doseći dužinu od 1 cm. Madagaskar žohara može narasti do 10 cm u dužinu.

Svi žohari su vlasnici ravnog tele i glave u obliku srca, ali u nekim vrstama glava je trokutasta. Dvije prilično velike oči nalaze se na površini, ali neke vrste insekata imaju atrofija ili ništa uopće. Mužjaci su uglavnom krilati, a ženke nemaju krila. Po veličini, ženke znatno premašuju mužjake.

Značajke žohara

Ovi kukci spadaju u klasu insekata, u skupinu žohara. Vrsta artropoda, podtipa - traheoida. Značajka crnog žohara s krilima je nesposobnost da napravite neovisni smjerni let. Oni mogu planirati na svojim dobro razvijenim krilima, koje u mužjaka pokrivaju cijeli trbuh. Ali u velikim ženama krila su ili odsutna, ili praktički nerazvijena. Zbog toga, trbuh ostaje otvoren.

Oni hrane, kao i svi polifazi, najrazličitije hrane, jedući kruh, povrće, voće, papir, pa čak i sapun. Crni i crveni žohar mogu privlačiti proizvode koji imaju ugodan i dosta jak miris. Bubnjevi ne mogu bez vode i trebaju toplinu. Još jedna značajka - traženje najsloženijih, tamnih vlažnih uglova, gdje se mogu osjećati ugodno.

Vanjska struktura žohara

Njihove glave su različite vrste i imaju vanjsku razliku. U većini slučajeva glava je velika, ovalna ili pireformna. Usta su znatne veličine, usmjerena unatrag i dolje. Teško je ispitati glavu crnog žohara, jer je pokriveno pronotom. U nekim vrstama, tzv. Jednostavne oči nalaze se na glavi, koje nisu uvijek razvijene.

Što se tiče pojedinaca srednjeg krila, oni imaju velike složene oči, odvojene međukulskim prostorom. Kratki krilni pojedinci imaju manje očiju, često atrofiziraju. Neki pojedinci potpuno su bez oči. Bubnjevi su vrlo tangibly ugriz. Njihova usta su jedan od smrti. Odvojena pozornost zaslužuju antene žohara. Oni su pričvršćeni u antenskoj fossae. Antena prekrivena čekinjama, dugo.

Dijelovi tijela

Dojka crnog i crvenog žohara sastoji se od tri segmenata. Prvi je mnogo veći od ostalih - to je pronotum. Ovaj segment ima oblik konveksnog šesterokuta. Na stranama njezine glatke površine postoje šupljine u kojima elytra laže. Taj je segment često lakši od ostatka tijela insekata, au nekim vrstama čak je i proziran. Pronotum ima vanjsku vezu s malim trokutastim štitom, a ispod bazena nogu su skriveni skleriti dojke.

Noge crnog žohara su pet segmentiranih. Na prva četiri segmenta su jastučići, ali na peti su kandže. Između kandži je pjegica.

Imaju dva para krila. Unatoč činjenici da nisu razvijeni u svim pojedincima, većina krilatih osoba koristi krilna krila.Prvi par membrana nema, ali na njemu postoje cilije. Prvi par krila je elytra. Oni su gusti, kožnati, dlačice na njima su odsutne. Drugi je par zapravo krila, koja su u nekim vrstama atrofirana ili potpuno odsutna. Samo mužjaci mogu letjeti.

Segmentalna vanjska struktura abdomena crvenog žohara jasno je vidljiva čak i na prvi pogled insekta. Trbuh je zadebljan, ističući se protiv opće pozadine. Pogotovo se to vidi kod žena. Broj segmenata doseže 10 ili 11, od kojih je posljednja analna ploča koja pokriva anus.

Ooteca

Ooteca nije ništa drugo osim čahure jaja. Ovalni oblik ima krajeve, a ženke nekih vrsta su odrezane. Ootheka je uvijek vidljiva zbog svoje veličine. Na njemu možete prepoznati ženski crveni žohar. Veličina okeata ovisi o veličini insekata, ali u svakom slučaju to ne može biti puno manja od trbuha. Površina okee je rebrasta, a na mjestu gdje se skupljaju jaja, izrazito je konveksna. Ovo je lakša kapsula, na čijem se kraju nalazi takozvana ružičasta ili bež boje. Može imati zamjetljivo zadebljanje ili biti apsolutno ravnomjerno.

Unutarnja struktura

Organi disanja, opskrbe krvlju i probavu uzrokuju najveći interes za unutarnju strukturu. Ne manje važan i zanimljiv je sustav izlučivanja insekata. Dorsalna krvna žila proteže se cijelim tijelom, stvarajući proširenja u svakom segmentu trbuha. Proširenja s ventilima su srce insekata. Sustav dišnog sustava - tri para trahealnih debla, od kojih se grana od cijelog tijela insekata.

Probavni sustav započinje usnom šupljinom, zatim nazofaringealnim i slinovnicama.Slanom, žohar vlaži hranu prije gutanja. Od malih ždrijela, hrana ulazi u jednjak, od tamo u gušavost, a zatim u mišićav trbuh. Svi proizvodi koji žohar troše su djelomično probavljeni, ulazeći u gušavost, a konačni tretman je u želucu.

Hrana, koja je utrljava u mišićav trbuh, ulazi u srednji crijevo, a od tamo do hindguta i sustava izlučivanja. Središnji živčani sustav sastoji se od ganglija (supra-ždrijela i pod-ždrijela) i abdominalnog neuralnog lanca.

Za razvoj i životne insekte potrebna je toplina, tama i vlaga. Oni stalno jedu i razmnožavaju. Premjestili su ove insekte u potragu za ugodnim mjestima i najprikladnijim staništima, koristeći različite poteze, pukotine. Većina osoba se osjeća super na temperaturi od 20 - 30 ° C, pa su tako udobni u kući neke osobe.