Яд шэршняў: наколькі ён небяспечны для чалавека і з чаго складаецца

Чэрвень 2019

Відэа: Эрика Лундмоен - Яд (Чэрвень 2019).

Anonim

Otrovni hornet je jedan od najsnažnijih insekata općenito. Međutim, snaga otrova i posljedice njegova ulaska u ljudsko tijelo ovise u velikoj mjeri o vrstama horneta.

Sa potpunom sigurnošću može se reći da je svaki hornet otrovan, budući da ima ubod povezan s žlijezdom koja proizvodi čitav niz toksina. I svaka specifična vrsta ima svoj specifični otrov.

Na primjer, ugriza uobičajene europske Hornet, koji se često susreću vrtlari, pčelara i poljoprivrednih radnika, razlikuje malo od boli i posljedice med pčelinji ubod ili konvencionalnim papira ose.

U isto vrijeme, azijski div stršljen ubod je vrlo bolan i može rezultirati težim slučajevima, smrt.

Zanimljivo je

Prema posebno razvijenog sustava uzhalivaniya procjene snage, koju je razvio američki istraživač Justin Schmidt, veliki stršljen ubode dobio oznaku 4, zajedno s glavnim cestovnim ubodi osa. Više nego njihova ugriza samo južnoamerička mravljackica - na ljestvici Schmidta, njegov ugriz izvlači 4+.

Unatoč činjenici da je Hornet je otrovan, njegova otrov kada je lov on koristi rijetko provode nepotrebno dragocjeni lijek taj insekt ne sviđa, a za ubojstvo različitih člankonožaca hrane koristi snažne čeljusti. Iznimka je velika i čvrsta plijen - u ovom slučaju jedna vespa može primijeniti otrov.

Općenito, hornet preferira dopustiti njegov toksin u djelovanje samo za samoobranu ili gnijezdo obranu.Međutim, ako se tako dogodilo da je netko ušao u osobni prostor Hornet, treba biti spreman na svaki ishod.

Opasnost stršljen otrov: Ljudsko tijelo je reakcija na nju

Sada, pogledajmo o tome da otrovne Hornetsi na ljudski organizam. Hornet otrov je opasno prvenstveno na činjenicu da sadrži mnoge litičke komponente, što je dovelo do raspada stanica u mjestu ugriza. To objašnjava trenutnu pojavu edema i upale. Ponekad otrov ulaska u tkivo može uzrokovati stvaranje apscesa.

Ako je osoba doživjela brojne ugrize, a ne samo oštećene stanice kože, ali i stijenke krvnih žila, što dovodi do lokalnog krvarenja. U nekim slučajevima, to uzrokuje oštećenja unutarnjih organa, a ako vrijeme ne vidi liječnika, možete pričekati razvoj oštećenja nekrotičnog tkiva.

Pregled

„Taj dan, samo sam radio na svom vrtu i sjeo na humak trave ispod stabla. Ispostavilo se, pčela-vrabac je sjedio tamo (lokalni naziv za div azijskog Hornet). To me ubola u stražnjicu, ali činilo mi se, ako sam sjedio na užarenim noktiju. Loše se sjetiti da sam tada osjetio. Otrčao sam kući, ali to je bilo oko pola kilometra, a svaki korak odzvanjao u struku jaku bol. Nisam imao vremena samo prijeći rijeku i pao je već na putu. Mislim da za mene postoji i Samo sam došla u bolnicu, imala sam oticanje, popušila sam se nazad, ja uvijek dignute analgetik i antipiretik. Bol je sve još toliko jaka da nisam mogla ležati na bilo koji način, osim u želucu. "

S Young Thaybin

Pored navedenih učinaka, veliki stršljen otrov uzrokuje glavobolje, povećan broj otkucaja srca, povećanje tjelesne temperature.Ti se simptomi često povećavaju alergijskom reakcijom, što dovodi do teških slučajeva anafilaktičkog šoka. Druga vrsta reakcije tijela na otrov horneta može biti kratkoća daha, što se javlja uslijed povećanja limfnih žila.

Važno je napomenuti da čak i bez komplikacija, stršljen otrov je opisano gore ima najjači utjecaj na živčane završetke, što uzrokuje ubola otrovnih insekata ljudska akutna bol. U nekim slučajevima, to sama može dovesti do šokne države.

Unatoč patnji uzrokovane osobi, hornet za jedan ugriz injektira u ranu vrlo malo otrova - ne više od 0, 5 mg, a zatim izvadi ubod. Ove strasti i ostale oštrice razlikuju se od pčela koje ostavljaju oružje u neprijateljskom tijelu zajedno s dijelom crijeva i tako se onesposobljuju do smrti.

Otrovni stršljenovi mogu mnogo puta ubijati žrtve i neprijatelje, ali pčela, kada se ubode, ostavlja više otrova u rani. Nije iznenađujuće da je obični europski hornet i gotovo pola puta manja pčela otprilike jednaka.

Pregled

„Sve priče o otrovnim Hornets -. Bajka Pa, oni su veliki, dobro, ubod, ali ne i bolniji od pčela I općenito, oni su vrlo mirnom kukaca Godinu dana sam bio na pčelinjak je radio kao stražar, tako da … pčele onda stvarno jeo svaki dan. I iduće godine pravo na štali kuća izgrađena stršljeni gnijezdu, tako da samo jedan mi je malo za sve vrijeme. ne mogu reći ništa drugačiji od ugriza pčelinji ubod. "

Ivan, Trofimovo

Malo kemije: što je to otrov?

Djelovanje koje hornetovo otrov vrši objašnjava se njegovim sastavom. Hornet je otrovan zbog kombinacije nekoliko neurotoksina, tvari koje uzbuduju živčane završetke, a također i membranskih otopljivih stanica.Zato je rezultat ugriza dovodi do složenog poraza različitih organskih sustava.

Glavne aktivne komponente otrova trbuha su:

  • fosfolipaza A2 - nezaobilazna komponenta zmijskog otrova, pčela i ispaša. To dovodi do otapanja komponenata staničnih membrana, oslobađanje njihovog sadržaja u međustanični prostor i razvoj upalne reakcije.
  • Orientotoksin je otrov sličnog učinka koji također utječe na stanične membrane.
  • Acetilkolin, koji izravno aktivira živčane završetke i uzrokuje jaku bol.
  • Histamin, koji pojačava učinak boli i uzrokuje imunološki odgovor tijela u obliku alergijske reakcije.
  • Mastoparan je specifični peptid koji se nalazi u velikim količinama u trbušnom otrovu, što uzrokuje oslobađanje histamina iz mastocita pomoću tipa lančane reakcije. Nije iznenađujuće da su ugrizi na hornets toliko alergični i tako lako dovesti do anafilaktičkog šoka.

Nekoliko drugih komponenti uključenih u otrov rogova jačaju lokalnu reakciju tkiva i dovode do brzog širenja općih učinaka toksičnosti. Važno je napomenuti da u nekim slučajevima otrov trbuha može dovesti do zatajenja bubrega.

Najviše otrovnih stršljena

Najviše otrovnih stršljena na svijetu su predstavnici vrsta azijskog gigantnog horneta i njenih različitih podvrsta. Ove oštrice imaju duljinu do 5,5 cm, krilo krila je do 6 cm, a svake godine od svojih ugriza umire nekoliko desetaka ljudi. Nakon što je ubrizgavao divovske azijske hornete, oteklina s upalom brzo se razvija, pojavljuju se mnogobrojni simptomi širenja, anafilaktički šok se često pojavljuje.

Često, kad ogromni otrovni štitnici štite gnijezdo napadajući osobu od strane skupine, njihova žrtva može imati krvarenje unutarnjim organima i brojnim lezijama nekrotičnih tkiva.

Pregled

„Prije dva mjeseca, od naše bolnice da obave pacijente koji ujeden više od dvadeset stršljene. On je došlo do povrede bubrega, postoji ozbiljan opijenost, najviše zagrizao ruka je podignuta do čudovišnih dimenzija, a grlo mu se popeo, a za normalno disanje je umetnuti kateter u dišnim putevima. na prstima bolovima ruci počeo nekrozu, a mali prst je morala biti amputirana. "

Homi Niyashi, Kochi

Moguće je imati na umu određene ovisnost otrovne stršljene ne samo po svojoj veličini, ali i na karakteristikama ponašanja. Tako, na primjer, stršljeni koji žive u ovoj zemlji su mali i ne predstavlja ozbiljnu opasnost. Osim toga, "naši" horneti - insekti su relativno mirni; čak iu potrazi za njima ne vole da napadaju, ubode samo kada ulove ili štite gnijezdo.

Za razliku od europskih, japanski stršljen imaju približno iste veličine, a ima naviku agresivnog napada grupe. Kao rezultat toga, na sastanku s ovim otrovnim Hornets Čini se da su opasniji nego čak i ugrizom određenih vrsta divovskih srodnika.

Je li otrov rogova koristan i može li se kupiti?

Za razliku od takve vrijedne pčele, otrov rogova ne koristi. To ne mora te komponente za koje je štovao kao pčelinjeg otrova, i zato ne eksperimentalno dokazano liječenja koja se temelje na njemu nisu poznati.

Osim toga, izdvajanje otrova horneta mnogo je teže od pčela. Nije iznenađujuće, u zemljama jugoistočne Azije, gdje se i takve egzotične proizvodi se koriste u tradicionalnoj medicini, cijena stršljene otrov nevjerojatno visoka.

Provjeri cijene otrov ovog insekta putem službenih izvora je gotovo nemoguće, jer je tržište „nije njegova” zatvorena.Ako netko od neprijatelja posebno traži pitanje kupnje otrova horneta, najvjerojatnije će dobiti lažnu, čija će cijena biti vrlo različita od stvarnosti.

Općenito, bez obzira na to koliko su otrovni stršljenovi, oni bi se trebali tretirati kao susjedi, s kojima treba računati. Kada ne zauzimaju prebivalište i ne smiju se naseliti pokraj pčelinjaka, ti insekti neće štetiti i neće napadati nikoga s pravilnim ponašanjem.

Ako se ipak nađete u situaciji u kojoj ste bili ugrizeni od strane insekata, vjerojatno horneta, odmah se poziva na medicinsku pomoć.

Korisni videozapis: kako su opasni ugrize grčeva i stršljena

Napadanja stršljena na ljude i kako ih zaštititi