Як выглядаюць блохі і іх лад жыцця

Ліпеня 2019

Відэа: Как бороться с тлей (Ліпеня 2019).

Anonim

Buhe su dugo poznate čovječanstvu i žive uglavnom na tijelima sisavaca. Ali oni također mogu uzrokovati neugodu ljudima. U svakom slučaju, bilo ih je pokušano da se riješe, tražili su učinkovita sredstva. Ali prije korištenja tih ili drugih lijekova, morate saznati kakve su buhe izgledale.

Kakve insekata

Buhe, koji je dugi niz godina pati od mačke i ostale životinje - kukci koji ujedaju naloga. Oni su opet bez krila, tj. Izgubili su krila u procesu stoljetne evolucije i prijelaza na tzv. Ektoparazitizam. ektoparazit - insekt koji živi na površini tijela toplokrvnim bićima i jede se uglavnom na račun svog gospodara .

Postoje mnoge vrste takvih parazita, više od dvije tisuće su opisali znanstvenici. Odjeljak je podijeljen na 200 rodova, koji su grupirani u petnaest obitelji. Najčešći su obični buhe, to je važno u razvoju civilizacije, a uključuje takve vrste što su buhe mačaka, pasa, čovjeka, štakora, zeca pa čak i više.

Vrste

Kao što je gore navedeno, postoji velika raznolikost vrsta koje se smatraju štetočina, ali najčešće od njih - to su buhe pse, mačke, štakori, zečevi i ljudi. Temeljne razlike nisu, a može se hrane krvlju gotovo svi toplokrvnih bića, tako da je to odvajanje može smatrati obustaviti ako je to potrebno.

Izgled

Buhe koje žive na tijelima mačaka, pasa i ljudi koje svatko želi iznijeti prije imat će prilično specifičan i jasno vidljiv izgled zbog posebne strukture tijela i njegovih pojedinačnih dijelova.

Dakle, razmislite o strukturi buha. Najobičnije je da se buha pregledaju pod mikroskopom zbog male veličine. Tijelo je usko i komprimirano bočno, gotovo glatko, ali prekriveno je posebnim kralježnicama i čekinjama. I to je ono što dopušta takvom nametniku lako i nesmetano kretanje kroz tijelo mačke ili druge životinje. Brzo se kreće između pojedinih vlasi i može ih kuka, što vam omogućuje da ne padnete, ali da se čvrsto fiksirate. Trbuh je nešto povećan, sadrži probavne organe, koji nakon hranjenja napuni hranu. Veličina buha nije velika. Duljina različitih predstavnika može varirati od 1 do 4-5 milimetara, a kod žena može doseći i 8 ili 10 milimetara (u razdoblju poboljšane prehrane).

Na glavi, prsima mnogih predstavnika odvojenosti ima ktenidijsko - zupčaste grebene. Iza jednostavnih očiju postoje posebne antene, koje koriste, na primjer, mužjaci za držanje odabranih ženki. Ako nisu potrebni, jednostavno idu na antenske jame. Na prsima su moćne šape, treći i drugi parovi su dugi i jaki, oni se koriste za kretanje s skokovima.

Oralni aparat je piercing - sisanje, ima čeljusti za grickanje kože, kao i proboscis, koji buha popravlja na mačju kožu tijekom hranjenja i sisanje krvi. Na stražnjem dijelu trbuha, ti paraziti imaju poseban senzorni organ zvan abdominalni sensillium ili pijugij.Opskrbljuje se s vlasi i brzo uhvati najmanje kretanje zraka.

Zasebno je potrebno reći o stopama. Koliko noge ima buha? Imaju 3 para nogu. A za skakanje koriste samo posljednja dva para.

Reprodukcija i razvoj

Insekti imaju potpuni ciklus transformacije. Oplođena ženka postavlja jaja nekoliko puta u isto vrijeme. Kako izgledaju jaja? Vrlo su mali, jedva primjetni. Jaja buha su ovalnog oblika i bijele. Nakon 2 tjedna pojavljuje se larva buha iz jaja. Što izgledaju buhe ličinke? Ima izduženi oblik i nema udova. Njezina je boja svijetlo žuta smeđom jezgrom. Na površini postoje osebujne dlake ili antene. Larva pronalazi prikladno mjesto za daljnji razvoj. Nakon tri mola, larva se okružuje s čahurama, gdje se pretvara u odraslu osobu.

Životni stil

Zašto svi rade aktivnu borbu protiv buha? Ovi kukci su ektoparaziti, tj. Žive na tijelu domaćina. Osim toga, oni se hrane krvlju toplokrvnih bića, te širok izbor, kao što su mačke, psi, zečevi, štakori, pa čak i kokoši i golubova. I to je ova vrsta hrane koja uzrokuje veliku nelagodu svima koji se suočavaju sa štetnicima. Činjenica je da je ubod buha vrlo bolan. Zbog toga su vrlo lako otkriti. Na primjer, mačke, psi i druge životinje gotovo odmah reagiraju na pojavu "nepozvanih gostiju" i počnu nervozni i stalno se svrbe.

Bol se javlja tijekom usta, budući da buhe prije nego što ne ubrizgaju anestetike ispod kože, kao i mnogi drugi slični paraziti. A to je prvenstveno zbog činjenice da je sama priroda tih insekata napravio gotovo otporna na svoje gospodare, od kojih je većina je što su psi i mačke.Mnoge životinje imaju zube, ali i dalje ne može nositi s parazita, buha, jer je tijelo spljošteno i prekriveno snažnim hitinski ljuske, tako da bi slomili odrasla osoba je vrlo teško čak i za čovjeka. Stoga ih je povlačenje nije lako, ali ako odaberete najučinkovitiji lijek, moguće je to učiniti.

Značajke

Ovi insekti preferiraju sisavce, jer se hrane krvlju. Iz svih raznolikosti životinjskog svijeta, oni odabiru stacionarne životinje, tj. Imaju trajno stanište. Na primjer, to bi moglo biti ptice, vjeverice, marmots i druge životinje s izoliranim skloništima. U takvim životinjama mogu živjeti tijekom cijele godine.

Što se tiče staništa, buhe se mogu naći apsolutno na svim kontinentima svijeta, uključujući i na Antarktiku. Većina vrsta preferira toplinu, nježnu klimu, umjerenu i suptropsku. Ali čak iu mjestima ozbiljne klime neka vrsta ovih insekata živi.

Otkrili smo da su ti insekti na Zemlji mnogo više nego što mislimo. Žive zajedno s brojnim vrstama sisavaca koji gnijezde na jednom mjestu, pa čak i kod ljudi. Takav stacionarni način života vrlo je privlačan za buhe, jer ne žive trajno na tijelu domaćina. A ako postoji stalni gnijezdo ili jaz, imaju izvor hrane u lice stalno vraćene životinje. Sada znate izgledati kao paraziti poput buha i također moći početi s liječenjem na vrijeme.