Што важна ведаць пра алергію на ўкусы насякомых

Чэрвень 2019

Відэа: зачем пить воду? как правильно пить воду для здоровья, обеспечить правильное питание и очищение (Чэрвень 2019).

Anonim

Jaka alergija na ubod insekata je problem koji utječe na toliko ljudi. Uvelike komplicira borbu protiv to je da je visoka osjetljivost tijela na ubode obično ostaje cijeli život, te u mnogim slučajevima, alergija mogu biti pogoršani od jednog ugriza na sljedeći.

Često je osoba nasljedna sklonost alergijama. Nepovoljna ekološka situacija, stalno raste izolacija osobe (posebno djece) od strane prirode, kao i neke medicinske uvjete povećati akutnu osjetljivost na različite tvari, čime se povećava rizik od teške alergijske reakcije na ugriz gotovo bilo kukaca.

U napomenu

Otrovi, sline i druge sekrecije insekata smatraju se jake alergene. Ponekad čak i hitinozne vlasi u zraku, dijelovi vanjskih pokrova i izmet insekata mogu izazvati opasnu alergijsku reakciju.

Međutim, većina slučajeva najozbiljnijih alergija opaža se nakon ugriza Hymenoptera insekata. U 7% slučajeva pčele su, nešto manje rjeđe - grčeve, hornetima, bumbarama i tropskim mravima. Mnogo rjeđe tijelo reagira snažno na ugrize komaraca, sredstava, buha, bedbugs i drugih ne-insekata insektima.

Fotografija prikazuje primjer snažno naglašene alergijske reakcije na ubod Hornet

Agresivni učinci otrov Hymenoptera zbog osobitosti njegovih sastavnih dijelova.Na primjer, pčelinjem otrovu sadrži sljedeće sastojke:

 • Melitina - veza je aktivno uništava crvenih krvnih stanica, što uzrokuje akutnu upalu, spazma mišića i povredu tkiva metabolizma, smanjuje zgrušavanje krvi.
 • Apamin - ovaj protein ima značajnu sličnost s neurotoksinima zmija i škorpiona otrova, u velikoj mjeri uzbuđuje strukture živčanog sustava.
 • Hijaluronidaza - pomaže da se otrov širi cijelim tijelom.
 • Fosfolipaza A - povećava upalni proces i stimulira hemolizu crvenih krvnih stanica.
 • Histamin - dilata krvnih žila, izaziva napad upale.

Osim toga, poseban protein koji spada u pčelinjem otrovu, uzrokuje masne stanice u pogođenim tkivima oslobađanje histamina posjedovati, koji je glavni aktivator alergijskih procesa.

osa otrov karakterizira prisutnost kininom materije, koja uzrokuje vazodilataciju, kontrakciju glatkih mišića i izaziva akutnu upalu. I u otrovu različitih vrsta Hornets sadrži acetilkolin, što usporava rad srca, niži krvni tlak, smanjuje bronhijalne muskulature te povećava izlučivanje bronhijalnih žlijezda.

Savjet

U svijetu alergijske reakcije na ubode insekata umiru tri puta više ljudi nego od zmijskog ugriza, a osoba može umrijeti i od jednog ugriza.

Reakcija na ubode insekata sisanja krvi - greške, buha, komaraca, itd. - Zbog prisutnosti u svojim posebnim sline enzima koji uzrokuju alergije (npr tvari sprečavanje brzog savijanje krvi). Osim toga, buha, na primjer, često doslovno ugrize u kožu gotovo s glavom, dodajući ranu dodatne nadražujuće tvari.

Fotografija prikazuje buha ugriza u to vrijeme:

U slini odrasle stjenice sadržane analgetik, s rezultatom da su njihovi ugrizi su gotovo bezbolan i obično naći samo u jutarnjim satima. I u slini krvopije kukaca su ponekad prisutni patogeni vrlo opasne bolesti: malarija, kuga, tularemijom, hepatitis B, antraksa i drugih.

simptomi i oblici alergijskih reakcija na ubode insekata

Čvrstoća alergijskog odgovora organizma ovisi o količini i stupnju agresivnosti davati alergen, a broj njegovih odgovarajućih protutijela cirkuliraju u krvi. Od ugriza do ugriza insekata iste vrste, titar antitijela (tj. Njihova koncentracija) može se povećati. Prema tome, snaga odgovora tijela će se povećati.

Nakon ugriza insekata, alergijska reakcija se ponekad događa trenutačno, a ponekad se pojavljuje samo nekoliko desetaka minuta, povremeno sati. Ako nema alergena na senzibilizaciju, na području oštećenja koža postaje crvena, progutala se, pojavljuje se svrbež. Ovi simptomi, u pravilu, traju kratko vrijeme i potpuno nestali. Ali u prisutnosti senzibilizacije tijelo reagira mnogo snažnije, a ova reakcija lokalnih manifestacija više nije ograničena.

Fotografija alergijske reakcije na pčelinji ubod:

Dakle, simptomi alergije na ubode insekata mogu biti vrlo različite u prirodi i stupnju. Na primjer, simptomi mogu biti:

 • lokalno - spaljivanje boli, oticanje kože, oticanje ili stezanje, ispiranje, svrbež, osip;
 • Generalizirani - urtikarija, konjunktivitis, rinitis, slabost, groznica, groznica, ili bez, vrtoglavica, poteškoće s disanjem, niski krvni tlak, puls brzog punjenja slaba, bol srca, sinkopa.

Postoji svibanj također biti život opasne uvjete poput Quincke je edem i anafilaktički šok.

Fotografija pokazuje primjer Quinckeovog edema:

Osip od uboda insekata može također značajno varirati u intenzitetu, izgledu i lokalizaciji. Može predstavljati blistere, nodule, eritematozne mrlje, eroziju i druge varijacije. U teškim slučajevima postoji hemoragični, bulozni, nekrotični osip.

Kada se češlja kroz oštećenu kožu, infekcija može prodrijeti. U ovom slučaju, elementi kože pretvaraju se u pustule (pustule), a ponekad i u dugotrajne čireve.

Alergije iz uboda insekata mogu biti prikrivene drugim alergijskim reakcijama, jer se osip kože može istovremeno nalaziti. Stoga, u svakom slučaju, morate pokušati saznati što je točno uzrokovalo osip.

Alergija na dijete: koliko je to opasno?

Često djeca reagiraju na izloženost alergenu snažnije i duže od odraslih (iako je u nekim slučajevima situacija suprotna). Mrlje od ugriza insekata u njima može trajati nekoliko dana.

Često uboda insekata svrbi loše: zbog stalne svrbež beba ponekad četkanje kože izvući krv s rizikom da nose infekcije, koja može sadržavati i dodatne zdravstvene opasnosti.

Pregled

„Mi u ljeto prošle godine bila vrlo gadna situacija. Moramo Krim za tjedan dana u Olenevka i tamo Sasha ugrizao nekakav osa. Kaže da je veliki i tanka. Mislio sam da se šalio oko, jer je bio dječak uopće mirno, pa čak i ako je u boli, deranja neće. onda on samo baršunastih od vrišti, ne možemo ga zadržati, imao je dojam da on ima neku vrstu konvulzija.Strašan prizor. Ruka je napuhana odjednom i tako da ga nije mogao savijati. Osip se pojavio, na leđima lice također bacalo. Dijete u isto vrijeme i dalje mahanje i vikanje. Pa, klinika je bila otvorena. Odvojili smo ga neko vrijeme - dvadesetak minuta, vjerojatno prošao, imao je slab, temperatura je porasla. Liječnici su nešto sjeckali, propisali kapaljku, rekli da dijete ima anafilaktički šok, a ako ostanemo, nismo ga mogli uzeti. Kasnije sam shvatio što su ovi oštrike bile. Kažu da su ceste nazvane smeđe i velike, a ugriza je najgore. Mi završiti u Krim su bili prisiljeni ostati tjedan dana više, jer samo pet dana kasnije Sasha iz ambulanti pušten „

Ilona, ​​Voronjež

Ispod fotografije prikazuje primjer jake iritacije od uboda insekata dijete:.

Kada visoke osjetljivosti za Hymenoptera otrovom, nakon što ga je ugrizla dijete može brzo razviti komplicirano reakciju u obliku angioedema i anafilaktički šok ovo vrijeme dijete roditelji uvijek treba imati na umu:. izgled košnica ili drugih kožnih manifestacija izrazio n slijedi ugriz insekata, kao u slučaju uobičajenih simptoma alergije je hitna potreba da posjetite liječnika. self-lijekove u ovom slučaju to je bolje ne raditi, jer su mnogi lijekovi ograničeni za upotrebu kod djece.

izloženi teškim oblikom alergije?

Urtikarija, nastao nakon uboda insekata - to nije najgora opcija alergija mnogo opasni simptomi trovanja, oštar pad krvnog tlaka, gušenje i kolapsa. - sve to može biti oluja za ljudski život.

Najopasnije komplikacije alergije su anafilaktički šok i Quinckeov edem.

angioedem, ili na drugi način, angioedem, je izrazito nastala opsežna oticanje tkiva s dobro razvijenom potkožnog masnog tkiva. To oteklina je zbog snažnog otpuštanja u krv biološki aktivnih tvari koje uzrokuju vazodilataciju i povećavaju propusnost.

To je vrlo opasno jaka oticanje grla i jezika - u ovom slučaju, s visokim rizikom od gušenja, osoba na taj način može umrijeti od gušenja. Također, cerebralni edem je visoki rizik, zbog čega se mogu pojaviti neurološki simptomi: konvulzije i paraliza. Uz ove teške reakcije na ubode insekata za liječenje alergija, pacijent treba hitno hospitalizirati.

Fotografija prikazuje angioedem

Anafilaksija, ponekad nakon tempom ugrize insekata nastaje zbog perifernog i središnjeg krvotoka pod utjecajem biološki aktivne tvari koje se oslobađaju u krvotok u velikoj količini (posebno serotonina),

Žrtva postaje nemirna. Ima kratkoću daha, mokrenje je uznemireno, zbunjuje se. Koža postaje hladna, cyanotic i vlažna. Može doći do mučnine, povraćanja i proljeva.

U slučaju razvoja je anafilaktički šok, iritacija kože, nastao nakon ugriza insekta obično izgovara, praćena jakom boli i povećanje oteklina. Lokalni svrab brzo se širi preko velikog područja tijela. Često, edem laryngea, bronhni i laringozni spazam, pada arterijski tlak.Bez adekvatnog liječenja, osoba može umrijeti za nekoliko minuta ili sati od gušenja i povezanog krvožilnog kolapsa.

antialergijske lijekove od uboda insekata

antialergijskih lijekova koji se koriste nakon uboda insekata, se mogu podijeliti u sljedeće skupine:

 • antihistaminike ili na neki drugi način blokera H1-receptora: I-og generacije - difenhidramin, prometazin, Suprastin, Tavegil, Diazolin, II-II generacije - astemizol, terfenadin, III-RD generacije - loratadin (claritin), azelastin.
 • Stabilizatori mastocita: Nedocromil, Ketotifen, Intal.
 • Glukokortikoidi: prednizolon, hidrokortizon, betametazon.
 • Simptomatska sredstva: adrenalin, Salbutamol, Fenoterol.

Od antihistaminika uboda insekata i danas često imenovao nove generacije lijekova (II i III). Oni nemaju kardiotoksičnim i hepatotoksične ne deprimirati na središnji živčani sustav, trajanje djelovanja duže.

Claritin je primio široku primjenu za alergije, uključujući ubode insekata. Međutim, to je napomenuti da u nekim slučajevima opravdava svrhu i droge I-og generacije, koje su kratkog vijeka, ali je njihov učinak je brži.

. Važno:

Kad dobijete lijekove, uključujući Diazolin, suprastin, difenhidramin, itd, ne smije se zaboraviti da je droga se može u rijetkim slučajevima izazvati alergijske reakcije, do angioedema.

U narodnoj medicini za ublažavanje iritacije nastalih uboda insekata, koristite nevena tinktura, sok, luk, trputac i limuna i sode bikarbone rješenje.Od uboda komaraca koristi se tinktura lakonoze, trave ušiju.

Odbijajući insekti eterična ulja klice, anisa, eukaliptusa i bosiljka.

puštanja krvi uboda insekata lokalna upala doprinijeti hidrokortizon i drugi kortikosteroidi koji se koriste lokalno, npr kao što je pomast.

Prva pomoć u razvoju alergije na ubod kukca

ugrize žeže insekata (ose, stršljeni, pčele) potrebno je odmah pružiti prvu pomoć osobi, nemojte čekati znakove alergije.

Ponekad se čini žrtvama da se ništa strašno nije dogodilo - mislim, grudica (ili pčela) je ugrizla. I češće se ne događa ništa strašno. Ipak, ponekad se alergijska reakcija razvija tako brzo da brojanje može trajati minutu.

Kad je pčelinji ubod potrebno izvaditi stinger s pincetom što je prije moguće, budući da je povezana sac otrova i dalje pada i ubrizgati otrov u kožu. U slučaju ugriza grčeva i stršljena, ne treba tražiti ubode - ovi insekti ne ostavljaju u ranu i mogu se ponavljati.

Najkasnije od 1 minute nakon ugriza može biti učinkovit sisa otrov iz rane (to bi trebala biti kratkog vijeka, a ne više od jedne minute, uvijek pljuju).

Zatim morate usporiti brzinu apsorpcije otrova u krv i također smanjiti lokalni alergijski oticanje uslijed insekta kukca. Da biste to učinili, hladno bi se trebalo primijeniti na mjesto ugriza, na primjer, ledeni paket.

Ako je osoba sklona teškim alergijama do uboda insekata, je svjestan toga, ali to se događa tako da on nema samoubrizgavač s adrenalinom (obično alergija ga nositi uvijek sa sobom), korisno je poduzeti dodatne mjere.Kada je ugriza u nogu ili ruku, primjenjuje se ud podveza - to će kupiti vrijeme, a otrov neće moći širiti po cijelom tijelu kroz krvotok. Hitno nazovite hitnu pomoć.

svrab i osip nakon ugriza kukaca kako bi se smanjila posebne pripreme: To mogu biti sprejevi i masti koje sadrže pantenol, Fenistil gel, mast poput hormona Advantan i hidrokortizon, posebnog balzama protiv uboda insekata za djecu i Gardex Mosquitall serije.

Prilikom pružanja prve pomoći ne mora biti

 • Piti alkohol - kako bi se izbjeglo širenje krvnih žila i ubrzati apsorpciju otrova u krvi.
 • Hlađenje pogođen ugriza mjesto vlažne zemlje ili gline - tako da možete napraviti zaraze, uključujući zaraženo život opasne tetanusa.
 • Pokušaj iscijediti otrov iz rane - ova masaža će samo izazvati brzo širenje otrova u okolno tkivo.
 • Upotreba prometazin te drugi od H1-histamin blokatori su prva generacija u teškim alergijske reakcije. Oni su neučinkoviti protiv histamina, ali to može drastično sniziti krvni tlak, što je dodatno pogoršati situaciju.

Što učiniti s ozbiljnim posljedicama?

Liječenje složenih alergijskih reakcija treba obaviti liječnik.

u prehospitalnom za akutne larinksa stenoza, normalizacija krvnog tlaka koristi inhalacijskih kortikosteroida pomoću naprave za maglicu (0, 25 mg budezonida po fazi kompenziranom stenoze, 0, 5 mg 1 mg na subcompensated grkljana stenoze III stupnja). Maksimalni broj inhalacija je 3 s intervalom od 20 minuta.

Suprastin komplikacije nakon uboda insekata koji se koriste u inhalacijskoj terapiji, ili odsutnost neučinkovitosti raspršivač - intramuskularno ili oralno (na kompenziranom stenoze).Sistemske glukokortikoide (prednizolon) primjenjuju se intravenozno, adrenalin se daje subkutano.

Berodual, Salbutamol - pomoću inhalatora ili nebulizatora može se koristiti za ublažavanje napada uslijed gušenja.

Treba imati na umu da kada kukac ugrize prve znakove ozbiljne alergije, ozlijeđena osoba treba što prije prijeći u bolnicu (također trebate telefonirati kako pomoći osobi). Ako nema iskustva u pružanju prve pomoći drugima, žrtva bi se trebala staviti na leđima, postaviti platnenu odjeću ispod glave, pružiti piće i ne davati lijekove, čije djelovanje nema punu sigurnost. U mnogim slučajevima akutnih alergija, to je neprofesionalno djelovanje dobrovoljnih pomoćnika koji pridonose pogoršanju situacije, pa je stoga najbolja stvar koja se može učiniti je pružiti osobu liječniku što je prije moguće.

Korisni video o alergiju na ubojice insekata: komentari stručnjaka

Kako izbjeći od napada kukaca u ljeto i što učiniti ako se i dalje zagristi