Страказа: асаблівасці ладу жыцця казуркі-драпежніка

Чэрвень 2019

Відэа: Страказа (Чэрвень 2019).

Anonim

Страказа - адно з самых старажытных насякомых, якія адносяцца да атрада драпежнікаў. Лічыцца, што яна з'явілася на Зямлі больш за 300 мільёнаў гадоў таму. За гэты перыяд казурка страказа прыкметна змянілася.

Змест

  • 1 Біялагічныя асаблівасці
    • 1. 1 Харчаванне
    • 1. 2 Асаблівасці размнажэння і развіцця
  • 2 Месцы пасялення
  • 3 Нябесныя паляўнічыя. Свет стракоз: Відэа

Біялагічныя асаблівасці

Зыходзячы з будовы цела насякомых, навукоўцамі выдзелены дзве групы: стракозы неравнокрылые, якія адносяцца да Падатрад Anisoptera, і стракозы равнокрылые - прадстаўнікі падатрада Zygoptera. Першыя з іх з'яўляюцца больш хуткімі і маюць некалькі вялікія памеры. Казурка валодае масіўнымі сківіцамі і вялікімі вачыма, якія складаюцца з вялікай колькасці (20-30 тыс. Шт.) Глазков.

Вочы займаюць большую частку галавы ў неравнокрылые выгляду стракоз - уверсе яны сыходзяцца, што дае казурцы магчымасць бачыць амаль усё вакол. Равнокрылые стракозы маюць вочы меншых памераў, і размешчаны яны адзін ад аднаго з пэўнай адлегласці. Таму галава Zygoptera па сваёй форме падобная з малатком. Вастрыня гледжання ў прадстаўнікоў абодвух груп выдатная. У некаторых насякомых галава можа паварочвацца, пры гэтым кут агляду мяняецца.

Страказа нададзеная малапрыкметнымі вусікамі. Яе тулава, у адрозненне ад іншых груп насякомых, скошана.З-за гэтага яго ніжні аддзел некалькі вылучаны наперад, а верхні, дзе размешчаны крылы, адсунуць назад. Адна пара крылаў знаходзіцца на целе вышэй за другую, а дзве пары лапак - непасрэдна за галавой. Падобнае размяшчэнне канечнасцяў не дазваляе казуркам хадзіць, але такое будынак цела дае магчымасць спрытна трымацца на любым падставе і моцна ўтрымліваць здабычу.

Харчаванне

Па тыпу харчавання стракоз можна аднесці да драпежнікаў, якія палююць за сваёй ахвярай на лета. Кожная асобіна валодае сваімі паляўнічымі ўгоддзямі, якія абараняюцца ад чужынцаў. Стракозы звычайна сілкуюцца камарамі, мухамі, моллю і некаторымі іншымі дробнымі казуркамі. Асобіны вялікіх памераў могуць харчавацца павукамі і дробнымі рыбкамі.

Рацыён лічынак стракоз, якіх называюць Наяда, складаецца з рыбных малявак, дробных водных насякомых, лічынак камароў і мух, ракападобных. Падобнае перавагу ў харчаванні абумоўлена іх пражывання побач з вадой. Варта адзначыць, што стракозы выконваюць ачыстку вадаёмаў ад жывёл і раслінных рэшткаў, якія падвергліся раскладанню.

Асаблівасці размнажэння і развіцця

Падчас шлюбнага перыяду самцы ўтвараюць вялікія зграі і кантралююць тэрыторыі, якія знаходзяцца побач з вадаёмамі. Аплодненай самка змяшчае яйкі прама ў ваду, звычайна ў сярэдзіну раслін, якія знаходзяцца пад ці над вадой. Адна страказа можа адкласці прыкладна 600 яек. Развіццё насякомых з'яўляецца няпоўным, бо:

  1. Ператварэнне ў дарослае казурка адбываецца без акуклення.
  2. Працягласць стадыі яйкі складае 2-5 тыдняў, пасля заканчэння якога з'яўляецца Наяда. Яе развіццё працягваецца пад вадой.
  3. Дыханне Наяда забяспечваюць своеасаблівыя жабры, якія знаходзяцца ў задняй кішцы.Каб забяспечыць арганізм дастатковай колькасцю кіслароду, лічынкі з дапамогай анальнага адтуліны засмоктвае ваду ў кішку. "Адпрацаваная" вадкасць выштурхваецца вонкі, тым самым падаючы Наяда магчымасць перамяшчацца.
  4. Стадыя лічынкі суправаджаецца працэсам лінькі, якая можа адбывацца 10-15 раз.
  5. У перыяд развіцця ў Наяда адрастаюць крылы, якія ў маладых асаблівай з'яўляюцца вельмі слабымі.

Працягласць стадыі лічынкі складае прыкладна 2-3 гады.

Месцы пасялення

Прыводзячы апісанне казуркі страказа, нельга не адзначыць арэал яго пражывання. Сустрэць гэтых драпежнікаў можна ў любым месцы зямнога шара з цёплым вільготным кліматам і вялікім запасам ежы.

Найбольшая колькасць відаў стракоз сустракаецца на тэрыторыі Расіі, Францыі, Беларусі, Германіі, Іспаніі і Італіі. Таксама яны распаўсюджаныя ў Азіі - у такіх краінах, як Азербайджан, Пакістан, Індыя, Іран, Кітай, Арменія.

Стракозы з'яўляюцца прыхільнікамі адзіночнага ладу жыцця. Яны вельмі актыўныя днём, асабліва ў яснае сонечнае надвор'е. Дажджлівае і пахмурнае надвор'е казуркі лепш перачакаць ў якім-небудзь сховішчы.

Нягледзячы на ​​тое што стракозы драпежнікі, яны і самі з'яўляюцца лёгкай здабычай для некаторых прадстаўнікоў жывёльнага свету. Іх лічынкі, напрыклад, з задавальненнем ядуць рыбы. Таму выжывальнасць яек складае ўсяго 3%. Працягласць жыцця дарослых асобін - усяго адзін месяц.

Нябесныя паляўнічыя. Свет стракоз: Відэа