Віды кажаноў: лад жыцця і асяроддзе пражывання

Чэрвень 2019

Відэа: The Great Gildersleeve: The Matchmaker / Leroy Runs Away / Auto Mechanics (Чэрвень 2019).

Anonim

якія лётаюць мышы - сысуны, якія перамяшчаюцца па паветры. Менавіта таму іх часта блытаюць з птушкамі. Жывуць звяркі практычна ў любым клімаце, акрамя арктычных і высакагорных тэрыторый. Віды кажаноў адны з найбольш лікавых: на сённяшні дзень іх вядома больш за 700. Жывёлы прыносяць карысць сельскай гаспадарцы. Ведучы начны лад жыцця, яны знішчаюць шматлікіх шкоднікаў.

Лад жыцця

Прынята лічыць, што скура "прыйшоў" на нашы тэрыторыі з Цэнтральнай Амерыкі. У гэтай частцы зямнога шара насяляюць прадстаўнікі сямейства, якія ўжываюць у ежу кроў і пот. Менавіта таму часта праводзяць паралель паміж звярка і вампірамі.

У Расіі, як і на тэрыторыі Украіны, сустракаецца скура, листонос, начніцы і ушан. Распаўсюджаныя кажаны на Ўрале. Ідэальнае асяроддзе для іх пасялення - месцы, куды практычна не трапляе святло. Да прыкладу, звяркі жывуць у цёмных вільготных пячорах, дуплах, падвалах. Жывуць асобіны групамі, колькасць якіх часцяком перавышае тысячу.

Спяць грызуны па-асабліваму: завісаюць галавой ўніз, заварочваючы ў крылы, як у коўдру. Калі надыходзяць прыцемкі, мыш пачынае паляванне.

Узімку сысуны спяць. Некаторыя з іх, не тыя, хто любіць халодную зіму, і зусім перабіраюцца ў вырай.

Разнавіднасці

Распаўсюджанасць звяркоў залежыць ад разнавіднасці кажаноў. Да прыкладу, самая вялікая кажан - Лятучая лісіца жыве ў трапічным клімаце і сілкуецца садавінай.

Белая

Гэта невялікая кажан, насялялая ў Гандурасе і Цэнтральнай Амерыцы (радзіме ўсіх рукакрылых грызуноў). Даўжыня асобіны выгляду не перавышае 4,5 сантыметра, яе вуха маленькае, а нос мае нязвыклую форму. Дзякуючы вушам, белая кажан ажыццяўляе эхолокацию - знаходзіць і ўзмацняць сігналы.

Жывуць прадстаўнікі віду па 5-6 асобін пад лісцем Гелікон, праробліваючы у іх адтуліны і утвараючы "намёт". Сілкуюцца садавінай. Часам сысуны ўтвараюць клан. У год нараджаецца ўсё адно дзіцяня.

Вечерница

Гэта не самая вялікая кажан, распаўсюджаная ў еўрапейскіх краінах і на поўначы Афрыкі. На гэтых тэрыторыях жывёла з'яўляецца самым буйным. Даўжыня сысуна вар'іруецца ад 0,1 да 0,5 метра.

Жыве Скура звычайна ў лісцяных лясах. Палюе ў полутемноте: змярканні ці на світанні. Ўжывае ў ежу насякомых. Гіганцкія кажаны (падвід вечерниц) могуць харчавацца дробнымі птушкамі.

Менавіта гэтыя звяркі лётаюць хутчэй іншых сабе падобных. Лятучая мыш рудая вечерница не выносіць маразоў, таму з надыходам халадоў пералятае на тысячы кіламетраў.

Самкі звычайна прыносяць аднаго або дваіх дзіцянятаў.

Гладканосыя

Сямейства ўключае ў сябе шмат відаў: больш за 318. Прадстаўнікі сямейства адрозніваюцца ад іншых тым, што іх морда гладкая, якая не мае якіх-небудзь характэрных асаблівасцяў. У гэтую групу ставіцца скура (у тым ліку, і ўральскі), вечерница, ушан і іншыя.

Распаўсюджаныя па ўсім зямным шары на тэрыторыях, дзе ёсць "зараслі" дрэў. Гэта, у тым ліку, і лятучыя мышы Крыма.

Палююць па начах, некаторыя прадстаўнікі нават сілкуюцца рыбай. У халодную пару года ўпадаюць у спячку. За сезон колькасць рукакрылых павялічваецца на пару-тройку асобін.

ушан

Гэта кажан з вялікімі вушамі. Менавіта "чуць" органам жывёле лёгка адрознівацца ад суродзічаў. Вушы дапамагаюць эфектыўна ажыццяўляць эхолокацию. У спячым стане яны незаўважныя, бо "хаваюцца" пад коўдру з крылаў.

Кароткія шырокія крылы дапамагаюць не толькі лётаць, але і завісаць у паветры. Цела жывёлы мае даўжыню каля 6 сантыметраў. Распаўсюджаны выгляд у Азіі, на поўначы Афрыкі. Сілкуюцца казуркамі. Прыплод невялікі: адзін, часам два дзіцяня.

Такім чынам, відаў рукакрылых мноства. Існуе і новазеландская кажан, і чырвоны скура, і Лятучая лісіца, а таксама шэраг іншых. Іх асаблівасці абумоўленыя рэгіёнам пражывання.