Про вадзянога блашчыцы гладышаў і гіганцкую белосто

Ліпеня 2019

Відэа: ЗИМНЯЯ РЫБАЛКА 2018 | Ловля рыбы | Рыбалка на реке | Отчёты о рыбалке от 26.01.2018 (Ліпеня 2019).

Anonim

Netko se prikazivao stjenice mirno vrpoljenje pod korijenje stabala (stjenice vojnika), a netko tko ih poznaje kao zlonamjerne štetnika žitnih polja, cvijeće i sadnice (npr bug štetni kukac), Neki također moraju podnijeti svoju prisutnost u vlastitoj kući (bed bugovi). No, činjenica da još uvijek postoje vodene greške (gladys, uključujući divovske), za mnoge bi bilo otvaranje. A ovo nije izolirana vrsta, već čitava skupina insekata - Hydrocores, i zaslužuje posebnu pozornost.

Općenito, bedbugs iz različitih obitelji su prilično različiti jedni od drugih. Svaki kukac je jedinstven na svoj način, ali ima i doista izvanrednih primjeraka. Na primjer, neki bugovi koji nastanjuju vodu također su izvrsni letci. Kako uspijevaju postojati odjednom u dva elementa - vodom i zrakom?

Dakle, upoznajte se - vodeni kukac ili gladik.

Gladysha nije zbunjena s nikim

Pomno pogleda na sliku bug-gladyscha. On je u potpunosti opravdava svoje ime:

Njegovo tijelo je zapravo glatka i moderniji, podsjeća na brod, vješto i nevjerojatno brzo secirao u vodenom stupcu. Postoji voda i dva moćna "vesla" - ovo je stražnji par nogu. Oni su mnogo veći od ostalih udova i nose elastične čekinje. Dovoljno je napraviti vodeni kukac nekoliko poteza "od strane vesla" - i već se preselio na znatnu udaljenost.

Ova vrsta polu-krila preferira ribnjake stajaćom vodom. No, ne mora nužno biti u blizini jezera ili bare kako bi vidjeli ovu vodu bug, jer Gladyshev taloži u bilo lokvu ili u bačvi, stoji u vrtu, a može čak i pronaći sebe na trijem u večernjim satima, privučen svjetlom svjetiljke.

Vodeni kukac može provesti prilično dug put. U zraku, ovaj kukac diže noću, obično s jednim ciljem: pronaći ribu bogatu hranom. Gusta smeđa elitra i meka, membranozna krila prozirne boje služe kao osnova za ovu važnu misiju.

Dvije velike oči (prema standardima insekata) privlače pozornost. Iz prodornog pogleda predator vode, nitko neće pobjeći.

Kao i svi bedbugs, gladysch ima piercing usisni usnik. Preuzelo žrtvu, bug voda uporno drži svoje prednje noge, on probija kožu, ubrizgava u ugriza probavnih enzima i usisava sok iz nje.

Ovo je zanimljivo

Vodene greške se ne mogu nazvati tihim. Gladysh-muški je pravi glazbenik. On skrebot prednji par nogu u svom nos, čineći zvuk kao cvrkut cvrčaka.

Čudne zbivanja „voda pčela”

Bite bug vode osjeća blizu pčelinji ubod. Dakle, Nijemci su izmislili Gladyshev vrlo prikladno nadimak za njega - Wasserbiene, što znači „voda-pčela”.

Postoji čudan bug glaucisa koji ga razlikuje od ostalih insekata koji žive u vodi. Plutajući ovaj vodeni bum uopće nije način na koji većina insekata radi. Veliko stvorenje s raširenim krilima se mijenja bez prepoznavanja kada se nalazi u vodenom stupcu.

Kada je uronjen, prelazi preko abdomen. To je ta značajka koja pomaže predstavnicima roda Notonecta da lovi. Voda za vodu drži površinu ribnjaka pod kontrolom, gdje je lako pronaći male insekte i njihove ličinke.

Ali svaki grabežljivac, zaboravljen, često je i sama žrtva. Zato gladstvo može lako jesti ptica ili riba. Istina, priroda mu je pružila priliku da izbjegne sudbonosni susret s neprijateljem. Stražnja strana vodenog buga je lagana, što ga čini nevidljivim kada se gleda iz dubine spremnika. Trbuh, naprotiv, je tamno. Niti svaka ptica vidi vodenu grešku na pozadini tamnog dna.

Jaja glatko skriva jaja. Skupine svijetlo žute, postavljene u krug jajeta, mogu se naći u svibnju na dnu spremnika ili pričvršćene na dno podvodnih biljaka. Sazrijevaju se dva tjedna, a kada je voda topla - brže.

Larve, slično roditeljima, samo su lakše, tijekom ljeta prolaze četiri mola i dostižu spolnu zrelost. Kititinski pokrov, koji ostaje nakon muljaža, ponavlja obrise insekata tako precizno da je lako zamijeniti živim pojedincem.

Uz ogromne greške, šale su loše

Gladysh je sposoban izazvati ozbiljnu štetu ne samo insekata, već može postati i krivac smrti malih riba. Što, dakle, ima li razgovarati o ogromnim vodenim greškama, bijelo-grlo? Izgledaju prijeteći. Njihovi snažni forelimbs podsjećaju na pandže karcinoma i ne ostavljaju nade da plijen može pobjeći od mrtvog uhvatitelja grabežljivca.

Impresivna veličina ogromne količine vode (više od 10 cm duljine) dopušta mu da napadnu prilično veliko biće: žabe, kornjače, ribe. Za štetu koju vodna greška nanosi stanovnicima rezervoara, zaslužili su slavu "ribljih ubojica".

Srećom, ova vrsta insekata još se ne pojavljuje u Rusiji. Giant water bugs su katastrofa za Sjevernu Ameriku, jugoistočnu Aziju i Južnu Afriku. Slični insekti pronađeni su u jednom od jezera zapadne Europe.

Belostomy dira drugačiji odnos prema svojim potomcima, s udjelom zabrinutost lavovski oko nose djeci jer doslovno na ramenima oca: žensko polaže svoja jaja izravno na elytra. Često, može stati na stotinu budućih bedbugs. U proljeće, muški zaštitnički mlađe generacije, podsjeća na ježa

Zanimljivo je da je poznat po svom posebnom, neobično za europske ukuse, kuhinje

Tajland. Thais nije mogao pomoći, ali obratiti pozornost na takav "ukusan" komad, poput divovske vode. Obožavatelji egzotičnog mogu probati ove insekte u prženom obliku, a takvo jelo uživa u dobroj potražnji. Zbog atraktivnosti divovskih bugova kao prehrambenog proizvoda u nekim regijama, njihovi su brojevi dramatično pali.

Jesu li sastanci opasni vodenim greškama?

Općenito, uobičajene „ruski” Gladyshev - ne previše agresivan kukac, a on je vjerojatno da će doći na pamet luda ideja da napadne osobu. Ali kad ljudi, zanemarujući osnovnu skrb, odlučuju da uhvate kukac, odmah će reagirati s gorućim ubodom koji će se dugo osjetiti. Većina djece koja žvače i bijesna pate od ugriza vodenih grešaka.

Div vode bug, također, nije sklon lov za ljude, ali to se događa da kupači ugrizla belostomoy, iskakanje iz vode s iskrivljenim licem u boli.

No, najčešći bug voda tijekom sastanka s čovjekom je mudar: on se pretvara da je beživotno ili koristi prijem, tipičan za većinu bugova - baciti mirisne tajnu s ciljem zastrašivanja od neprijatelja.Srećom, ugrizi vodenih grešaka nisu opasni za ljudski život, iako vrlo bolni.

U bilješku

Belostomija može naškoditi ljudima na drugačiji način. U rano proljeće ili jesen, kada ih instinkti prisiljavaju da se popnu na krilo, jato divovskih vodenih bugova, krećući se po pristojnoj brzini, mogu naletjeti na ljude koji hodaju vodom. Sve ugodne sudare ne obećavaju.

Bez obzira koliko nam izgledaju čudesne boce vode, nemojte ih se previše bojati pa ih još više masovno uništiti. Ne zaboravimo da neuništivi gladnici uništavaju u danu na stotine ličinki komaraca. Vjerojatnost da su napadnuti od komaraca je neizmjerno veća nego što je ugriza gladysch.

I divovski bugovi su praktički jedini prirodni neprijatelji trobojnih kornjača, što predstavlja pravi prijetnju maloljetnicima komercijalnih riba. Svaka životinja dio je prehrambenog lanca, a svaki sudionik u njoj mora se baviti svojim poslom. Vode u vodi nisu životinje koje se trebaju bojati i uništiti.

Klop gladysh u vodi

Zanimljiv video: divovski vodeni bug bori se s pravom zmijom