Падрабязнасці жыцця блашчыц водомерок

Ліпеня 2019

Відэа: Чыноўнік падаў суд за абівінавачванні ў крадзяжы | Кто украл, а кто соврал? (Ліпеня 2019).

Anonim

Gotovo uvijek dok se opuštate u blizini vode mora promatrati mali insekata s nesrazmjerno dugih nogu, koji se brzo i spretno klizi po površini vode. To je bedbug vodomjer: upravo to ime govori o glavnim razlikama ove vrste od drugih sličnih insekata.

Bug s neobičnim vještinama kontrolira se svojim šapama i pomiče se na vodu poput klizača na ledu. Nekada je bilo rečeno da je bedbug "mjeri vodu", zbog čega je iza njega poznato ime.

Kako bug ribnjak klizač

Voda striders Postoji toliko mnogo vrsta - 700. Oni se razlikuju jedni od drugih u izgledu, boji i način života.

uski izduženog tijela klizača buba (njegova vrijednost može varirati od 1 mm do 3 cm) je slična štapić, opremljen s tri para krakova različite dužine. Prednje noge su puno kraće od ostalih, koriste se za hvatanje plijena i prilagodbu brzine kretanja na vodi.

srednje i stražnje šape i pol do dva puta veća od duljine tijela bug i koriste se kao pouzdan podršku i rotirajući mehanizam, kao i za obavljanje skokova.

Buba se zadržava na vodi zbog površinske napetosti potonjeg, što stvara neku vrstu filma. Buka na svojim šapama, poput muškarca na skijama, klizi se po površini, a nikad ne pada u vodu.

Osjetljivi vitici nalaze se na glavi mjerača vode, koji pomažu insektu da zahvati zvukovne vibracije površine vode. Antene također djeluju kao orgulje mirisa i dodira.

aparati za usta prikazan segmentirane prodiru-sišu nos koji se koriste za usisavanje stjenica sadržaj tijela žrtve.

Neki klizači imaju krila, tako da je moguće da se presele na velike udaljenosti u potrazi za novim rezervoara za privremeno nasele u lokvama. Međutim, bugovi ne vole let i pokušavaju to učiniti u izuzetnim slučajevima. Wingless bugovi žive cijeli svoj život na istom ribnjaku.

Boja tijela različitih tipova vodomjer može varirati od svijetlo sive i zelenkaste do tamno smeđe boje. Na donjoj površini naslona obično se nalazi mrljasti uzorak. Nisu pronađeni vrlo primjetni ili živopisni crteži. Kako izgleda odrasla osoba s odraslom vodom, vidjet ćete na donjoj slici:

Na lišće i stabljike vodenih biljaka položeni su nedostaci. Ponekad okrugli bjelkaste jaja postavlja odvojeno jedni pored drugih, ali češće su pričvršćeni sluzavu tvar u obliku trake od 40-50 komada.

larva ove vode bug je vrlo sličan odrasle - Imago, ali ima više proširio i kratko tijelo. Naziva se nimfe i hrani se na istoj hrani kao i odrasli kukac. Fotografija jedni pored drugih se može vidjeti ličinke klizači:

Zanimljivo je

duge noge bug klizači prekriven mikroskopskim dlačicama da ostane zrak i pomoći bug da zadrži ravnotežu. Trbuh je također prekriven bjelkastim dlačicama i podmazan je voskom poput tekućine koja doslovno odbija vodu. Ako pokušate utopiti vodomjer, ništa od toga neće raditi. U vodenom stupcu kukac će biti okružen mnoštvom mjehurića zraka i izgledat će srebrnasto.

Najpoznatije vrste vodomjera su:

  • Vodomjer je velik, jedan od najvećih predstavnika ove obitelji u našoj zemlji. Duljina njezinog tijela može doseći 17 mm.
  • Vodomjera je spora i štapića, koja se javlja u Sibiru i ima tako tanko tijelo da stvarno izgleda kao štapić.
  • Mjerač vode za vodu - izvanredan po tome što ima raznovrsno bojanje stopala.

U tropima postoje najveći tipovi vodomjera koji mogu loviti male ribe i ugristi čovjeka sasvim bolno.

Način života krošnje od vodomjera

Za svoj život, vodeni sloj bug odabire miran stajaće vode ili rijeke s vrlo sporo struje. Zahvaljujući prikladnim dugim nogama, vodomjer se lako može kretati ne samo na površini vode nego i na kopnu. To daje bugu priliku da živi u blizini vode i čeka tamo za plijen.

Vodomjer se hrani malim beskralježnjima, insektima (čak i brdima) i ribljom. Velike sferične oči (buka ima izvrsni vid) pomaže da brzo uočava plijen i napadne ga oštrim proboscisom. U tom slučaju vodeni metar drži eksplodirajuću plijen s tvrdokornim prednjim šapama.

Vodeni topovi često postaju plijen ribe, kao i majstori za mali parazit - larva vodene grinje koja pije krv. U krevetu koji je zaražen takvom larvatom, na prsima se vidi crvena točka pod mikroskopom.

Zimi, vodeni topovi nisu aktivni i pada u hibernaciju, smješteni u blizini svojeg rezervoara. S pojavom topline, oni ponovno započinju svoj stari život, aktivno se razmnožavaju.

Proces reprodukcije je vrlo zanimljiv: muškarac se penje na ženku, ali ako ne želi udati, pješice na vodi.Ovi zvučni valovi privlače grabežljivce - neprijatelje vodomjera. Žena je uplašena zbog takve prijetnje i pristaje na kontakt.

su rasplodnih jaja za oko tjedan dana, a zatim položio na vodeno bilje ili u obliku trake (na velikom vrste), ili direktno u šupljinu lišća biljaka (za manje vrste). U velikim mjeračima vode, zidanje je slično kao i jajašica, pričvršćena sluzom. U malim bube taj mucus se ne proizvodi.

Nakon par tjedana iz jaja ličinke koje će se razviti oko mjesec dana, prolazi kroz nekoliko faza molting. Živi vodomjer već oko godinu dana.

Zanimljivo

S početkom hladnog vremena pripremaju se krilni vodeni topovi za zimovanje na kopnu. Tijekom tog razdoblja mišići odgovorni za podizanje krila, atrofija i krila padaju, a odrasla osoba postaje bez krila.

Je li štitasti sloj štetan?

Sušenje vodomjera ne predstavlja opasnost za osobu. U rijetkim slučajevima, kada se prijetnja ugrožava ili ugrožava, može se ugristi. Ovaj ugriz sličan je slaboj injekciji i ne zahtjeva čak ni posebni tretman, ne svrbi i ne ozlijedi.

Jedina šteta koju voda može dati jest konzumacija vrijednih ribljih prerađevina. Bug-gusher vrlo dragovoljno napada pržiti od ranog doba i ubija ih, sisa sadržaj tijela. Ponekad može proždirati kandže ribljeg kavijara.

Čak i za potpuno zasićenje klizači potrebno vrlo malo hrane i žive u vodenom stupcu su za Ribice bug, a dodatak normalnoj prehrani, koji se temelji na pale na površini vode kukaca i ličinki komaraca. To znači da za ribarstvo i egzistencije pojedinih ležišta bug ne snosi nikakvu materijalnu prijetnju.

Ovo je zanimljivo

Nedavno su znanstvenici otkrili zanimljivu i korisnu značajku grešaka u vodi: otkriva se da ti insekti imaju veliku ulogu u smanjenju broja muha. Ženke leže jaja u vodi, a ovdje se razvijaju i njihove ličinke. Vodomjeri s istim plijenom napadaju i odrasle muhe i ličinke. U ovom slučaju, konjska odrasla osoba je prilično velika plijen za vodomjer, a obično ga napada nekoliko buba zajedno. Nekoliko bugova može isisati muhe u nekoliko minuta, dok jedna osoba obično troši 40 minuta do 1 sat.

Vodeni mjerač nije parazit i ne uzrokuje nikakve probleme. Ovaj insekt troši veći dio svog aktivnog života na površinu vode: tamo se umnožava, hrani i odmara.

U ribnjaku u kojem žive ti mali bedobovi, možete plivati ​​bez straha, au slobodno vrijeme gledati beskrajno trčanje bedbugs na vodi, podsjećajući na neuredan ples.

Videografija: vodeni bug