Пра жыццё мадагаскарского шыпячыя прусакоў і іх утрыманні ў хатніх умовах

Ліпеня 2019

Відэа: ЧТО ЕСЛИ ВЫЛИТЬ РАСКАЛЕННУЮ ЛАВУ в 1100 ГРАДУСОВ на МОЮ МАШИНУ ?! (Ліпеня 2019).

Anonim

Zajedno s meksičkim golih pse, mačke, sa sfinge i vijetnamskih svinja puta Madagaskar žohara pouzdano osvojio naslov, pa čak i neobičan, ali mnoge izvorne omiljeni kućni ljubimac. To teško može nazvati slatki ili vrlo simpatičan prijatelj (čak i pojam „četveronožnih” nije pogodan za to!), Ali mnogi od značajki biologije i vrlo izvorni izgled čini ga atraktivnim za sve ljubitelje egzotične kućne ljubimce.

Nadalje, znali smo žohari su vrlo povoljno na sadržaj: ne pokvariti stan i ne ispuštaju miris, bezopasan i jednostavan, te u većini slučajeva to nije vidljivo gostima.

Ipak, određeni zahtjevi za sadržaj Madagaskar siktanje žohar još uvijek čini. Dakle, za uspješan uzgoj tih insekata u kući, čak i prije nego što ih kupite, trebali biti dobro upoznati s osobitostima njihove biologije i uzeti u obzir iskustvo otvrdnu tarakanovodov.

Izgled žohara i njihova slika

Madagaskar siktanje žohara - to nije jedna vrsta, kao neka vrsta žohara koji žive isključivo na Madagaskaru i drugim zemljama širom svijeta naći samo u ljubitelje terarijima ili slučajnih kutije od banana,

Ukupno znanosti poznato 20 vrsta na Madagaskaru siktanje žohara, status nekih od tih sistematika i dalje spor dugo.

Karakteristična značajka madagaskarskih žohara je njihov nedostatak krila u svim fazama razvoja. Velika većina drugih žohara je samo ličinke bez krila, a odrasli (odrasli) imaju krila, a neke vrste čak lete jako dobro. Madagascarovih izvornika ponekad je čak teško razlikovati stariju nimfa od odraslog insekata.

Madagaskar siktanje žohari imaju vrlo karakterističan izgled: vrlo moćan hitina ploču na cefalotoraks, široka i prilično debeo trbuh. No, glavna značajka njih su veličine - imago nekih vrsta može doseći duljinu od 9 cm! Na fotografiji je lako procijeniti veličinu žohara u usporedbi s ljudskom rukom:

Boja abdomena ovih insekata varira od svijetlo crvene do gotovo crne. Nimfama su u pravilu tamnije od odraslih i imaju malo gustu tjelesnu građu. Na gornjim slike prezentirani nimfe rane dobi na terenu - jedan ličinke kasno dob:

pravi ukras za odrasle Madagaskar žohara je vrsta izrasline na gornjem dijelu prsa-školjku. Takve "rogove" uzgajaju samo muškarci, a zahvaljujući im je da su u nekim vrstama mužjaci iz ženki dobro odijeljeni.

Na slici iznad - muško, od dna - ženskog vrsta Gromphadorhina portentosa - najpopularniji Madagaskar žohara:

one vrste na Madagaskaru žohara u kojem muškarci nemaju produžetke na svojim leđima, spolni dimorfizam je manje jasno. Međutim, oni razlikovati mužjaka od ženke mogu biti i na drugim osnovama:

  • kao brkovi - mužjaci su gotovo uvijek slomljena i nepošten, kao insekti aktivno koriste ih u borbi za ženke. U ženki, naprotiv, antene su jednake i cjeline.Razlike među spolovima jasno su vidljive na fotografiji;

  • za zadnja dva segmenta trbuha: kod žena su oba crna, a za muškarca, samo posljednja je crna. I općenito, ženski trbuh je malo širi. Na fotografiji je to jasno vidljivo.

Ninfe ne mogu vizualno razlikovati spolove vizualno. Samih nimfa vrlo su slični odraslih insekata, ali njihova cefalotoraksa nije razvijena kao ona roditelja.

Život i ekologija madagaskarskih žohara

Madagaskarski cvrčasti žohari - insekti su vrlo zastrašujući i bojažljivi. U prirodnim uvjetima, žive u džungli Madagaskara, skrivaju se u šumskom smeću tijekom dana, a noću puze po površini i jedu razne trule biljke i životinjske ostatke. Oni ne grizu i ne mogu uzrokovati nikakvu štetu nekoj osobi.

Kako spasiti od predatora, ovi insekti su izabrali taktiku gerilske: oni pokušavaju što je moguće manje da si u pokretu, a ako im lemur ili ptica pronalazi, su prislonjen na površinu bore.

Zbog glatke leđa, životinja ne može iskoristiti žohar odozgo, a potiskivanje odozdo je također veliki problem. A onda žohar izbaci svoju graničnu karticu, za koju je zapravo bio pozvan.

Madagaskarski žohari mogu vrlo glasno i cvrčanje. Siktanje podsjeća na strašne zvuk nekih zmija i koristan je za žohare, jer im može pomoći da se riješe dosadnih progonitelja. Takav zvižduk čak može uplašiti iskusne igrače terarijuma, budući da ih insekti proizvode vrlo insekt.

Srušite sve žohare odraslih, koristite u tu svrhu posebne organe - žlijebnice - na površini tijela. Žohar vrlo oštro saviti tijelo i izreže pluća kako bi zviždao, u nekim vrstama nalik zviždaljkom.

Ženski žohari zvižde samo u slučaju opasnosti, zastrašujući od zvuka neprijatelja. Muškarci koriste dodatno siktanje tijekom udvaranja za žene i tijekom borbe s drugim muškarcima.

Bitno je napomenuti da je kolonija Madagaskar siktanje žohara jasna hijerarhija uspostavljena kod muškaraca. Tijekom borbe mužjaci guraju rogove, a slabiji muškarac na kraju okreće leđa pokazujući njegov poraz. Većina muškaraca nosi tijelo ili one druge štetu primljene tijekom borbi.

Mnogi su zainteresirani za koliko živih Madagaskarskih žohara. U pravilu, u prirodi, prosječni životni vijek insekata je 1-1, 5 godina, u zatočeništvu - oko 3 godine. Vrlo rijetko, pojedinci preživljavaju na 5 i čak 6 godina. Na kraju života oni imaju tendenciju da se olakšaju malo.

Još jedno manje zanimljivo pitanje je što madagaskarski žohari jedu. U tom smislu, oni se ne razlikuju od većine drugih vrsta, konzumirajući trule ostatke voća, bobica, zelenih dijelova biljaka.

Zanimljivo je

na Madagaskaru siktanje žohara stalno nastanjuje jedne vrste grinja koje se nalaze na bilo kojem drugom živom biću. U jednom je trenutku pretpostavljeno da ti gajnici parazitiraju insekte, piersirajući njihovu hitinoznu membranu i hraneći se limfnom ili krvlju. No, istraživanje je zatamnjena tekućine koji je dao piti žohara, pokazuju da to nije tako: grinje se hrane istom hranom koja se konzumira i žohari - voće i zeleni dijelovi biljke, a sami žohari se koriste samo kao sredstvo.

Kao i svi žohari, Madagaskar se sjekiru gravitiraju na mjesta s izraženim mirisom drveta ili prisutnošću drvene prašine i piljevine.Dakle, u prirodi, najlakše ih je naći u trulim trulama i pod trupom u šumi.

Širenje madagaskarskih žoharenja

Madagaskarski žohareni žarišni udovi povezani su s živopisnim vrstama. Nakon oplodnje jaja u abdomenu, ženke su zalijepljene i formiraju posebnu komoru - oketu. Većinu vremena ootika je u trbuhu ženke, ali ima sposobnost da ga gura kroz anus za emitiranje jaja.

Zanimljivo je

one vrste žohara koje reproduciraju uživo rođenje, ootheca ima svjetlo - bijeli ili bijelo-žuti - boja čini mekom. U drugim vrstama, ženke koje ispuštaju ootheca mnogo prije nego što jaja ostavljaju ličinke, ootheca je čvrsta i ima patroniziranu boju. Fotografija prikazuje ootheca Madagascans i ootheca pčelica crni žohar:

Razvoj jaja traje oko 50 - 70 dana. Ovoga puta ovisi o temperaturi okoliša - što je zrak hladniji, duže traje neobična trudnoća.

Nimfama izlaze iz jaja u tjelesnoj šupljini žene, nakon čega se odmah guraju zajedno s ostacima okejca. Ličinke novorođenčadi su male - samo nekoliko milimetara duljine - i imaju bijelu meku ljusku. Oni marljivo jedu ooteku i za nekoliko sati potamne, pretvarajući se u malene kopije majke.

Ovo je zanimljivo

Madagaskar - jedan od rijetkih žohara, ženke se brinu o nimfama. Dok se ličinke same ne šire u različitim smjerovima, majka ljutito zavija na sve insekte i životinje koji joj se približavaju i napada na potencijalnog neprijatelja.

U jednoj čoporu žohara obično ima 20-25 ličinki. Nekoliko dana nakon rođenja, oni ostaju s majkom, a potom puze.

Hitin pokriti ličinke ne mogu rasti u veličini, a budući da je vrlo insekata raste u njemu poput odjeće. Nekoliko puta tijekom djetinjstva nimfe molts - njegova ljuska napukao na leđima, ona polovica sa strane i iz pretražuje svjetlo, odrasli nimfu. Njezin novi ljuska je mekana i sjajna, ali je kukac jede njen prethodni mala ljuska tijelo pokriva otvrdne, a nimfa postaje običan tamno smeđe boje.

Stadij larvanja od izlijeganja do zadnjeg moult traje ovisno o uvjetima okoline i prehrani od 6 do 12 mjeseci. Tijekom tog vremena, nimf ima šest puta.

Kao rezultat, kao kućni ljubimac, Madagaskar će ugoditi njegovom vlasniku oko 4-5 godina. No, za takvu radost kukca još uvijek je potrebno stvoriti prave uvjete …

žohara sadržaj u kući

Samo reci da su Madagaskar siktanje žohari uzgojeni kod kuće, ne samo za zabavu, ali i kao praktičan hrane za terarij životinje - gušteri, vodozemaca, zmija, pauci. Oni kalorija bezopasni za životinje, ne ispuštaju neugodan miris, a time i vrlo atraktivna kao hrana.

Zanimljivo je

To Madagaskaru žohari se koriste kao cross-country insekata žohar vožnji - vrlo popularna razonoda u mnogim zemljama širom svijeta. Osim toga, oni također se koriste u hrani kao što bi bilo strašno kao što zvuči - odrasli insekt je veliki izvor kalorija od proteina, nadmašivši u mnogim aspektima prehrani piletine i teletine. I danas, čak i ekstravagantne dizajner koristi Madagascans žive za izradu ogrlice, ali to zhivoderstvo vjerojatno ikada biti raširena.

Bez obzira na ciljeve, sadržaj, znali žohara kod kuće obično se provodi u velikim plastičnim kavezima u kojima

  • Tu je krevet od piljevine. To je nepoželjno koristiti Pilana piljevinu, ali kokos smeće ili redovni strugotine mačka nosila savršeno uklapaju. Pomiješajte piljevinu s pijeskom. Smeće treba mijenjati jednom mjesečno kako bi se spriječila infekcija s novim grinje.
  • Postoje skloništa. Praksa ljubavnika žohara pokazuje da su idealni skloništa ladice za jaje postavljene jedan iznad drugoga.
  • Zadržava se visoka temperatura od 25-30 ° C. Žohari normalno prenosi sniženje temperature na 18 ° C, a povećava do 35 ° C, a na tim ekstremnim prestaje reproducirati.
  • Mokro - cijeli spremnik treba biti prskanje vodom iz pištolja za prskanje barem jednom tjedno. U idealnom slučaju - topla voda, koja se odmah pretvara u maglu, idealna za žohare. Potrebno je izbjegavati stalno uklanjanje podloge - može se trule ili plijesni.

Kockari stalno trebaju vodu. U prirodi ga dobivaju od sočnih plodova ili rosa. U kavezu morate postaviti posudu za piće, u koju se postavlja vuna i napuni vodom. Insekti ne bi smjeli potopiti, ali moraju imati pristup vodi.

Njega Madagaskar siktanje žohari kavez sastoji ih prskati vodom, redoviti pružajući im hranu i vodu se dodaje u korito. Znajući kako se brinuti o Madagaskarskim žoharima, možete postići da će aktivno uzgajati i živjeti dovoljno dugo.

Nema potrebe za slaganjem o tome što hraniti madagaskarske žohare.Oni savršeno jedu bilo koji voće (osobito rado - banane), kuhane kikosti, povrće, suhu hranu za ribu, kruh. Glavna stvar je da je hrana stalno u svojem kavezu i bila raznovrsna, inače insekti mogu očitovati kanibalizam ili se početi baviti samozadovoljstvom.

Kupnja Madagaskarskog žohara u Moskvi ili nekom drugom velikom gradu Rusije nije teško: danas se prodaju na mnogim avijanskim tržištima i zoološkim vrtovima. Poznavajući gdje kupiti Madagaskarski žohar, mnogi teroristi ne rade krmnu kulturu za svoje gmazove, neprestano kupuju ličinke žohara pravilne veličine.

Danas se žohari mogu kupiti čak i putem Interneta. Važno je samo uzeti u obzir da pakirani parcizni insekti mogu putovati ne više od 3-4 dana, tako da bi se internetska trgovina trebala odabrati od onih koji su u blizini kuće.

Danas nimfama madagaskarskih žohara koštaju oko 100-150 rubalja, ovisno o dobi, cijena odraslih žohara je oko 400-500 rubalja. S obzirom na jednostavnost sadržaja, ti insekti mogu zadovoljiti i one ljubitelje prirode koji ne mogu priuštiti da zadrže mačku ili psa, ali žele imati mali komad divljači u kući.

Nijanse sadržaja madagaskarskih žohara kod kuće