Цікавыя факты з жыцця вос і фатаграфіі гэтых насякомых

Ліпеня 2019

Відэа: Environmental Disaster: Natural Disasters That Affect Ecosystems (Ліпеня 2019).

Anonim

Ose - uglavnom kukaca jedinstvena, od svog načina hranjenja i reprodukcije, a završava sa sastavom otrov i sposobni su samoobrane. Svi ose pripadaju redu Hymenoptera, koji se, osim njih, također uključuje brojne pčele, mravi, pčele, biljarice i jahača.

Dugoročna studija predstavnika ove skupine na čelu većinu evolucijske znanstvenike do zaključka da je jedan od insekata (primjerice, vozači i biljarice) - je neovisna skupina, razvija se paralelno, a drugi (pčele i mravi) - to je potomci drevnog OS. Na određenom stupnju evolucije razvili sposobnost da pase i medicinska sestra njihovo potomstvo samo nektar cvijeća (što je tipično za pčele) ili krila su izgubljeni, već način života počeo zemlju ili drvo (to je glavna značajka mravi).

Ovo je zanimljivo

Mnoge primitivne vrste mrava vrlo su slične grabežljivim jazavcima. Na primjer, australski myrmecia nalikuju krila ose, pa čak i imaju ubod i vrlo jak otrov.

Prva slika prikazuje njemačku osa, a ispod - Buldog mrav

ose - insekti, uključujući znatno jednako zastupljena kao jedan živi i kolektivnih tipova. Dakle, biolozi, oni su vrlo prikladne objekte za proučavanje prijelaz životinja iz jednog neovisnog postojanja na prvi jednostavan kolonijalnog života, a zatim javnosti interakciju s kaste strukturi obitelji.

Znanstvenici još uvijek nisu postigli konsenzus o stabilnoj i nedvosmislenoj klasifikaciji grčeva. Dosad su podijeljeni u nekoliko obitelji i skupina, čiji su predstavnici, ovisno o novim istraživanjima, ponekad pomaknuti iz jedne skupine u drugu.

Prvu razinu ove klasifikacije dijele obitelji s osipa samopoštovanja živih insekata i društvenih. Sljedeće obitelji pripadaju samotnom životu:

  • kopači;
  • pijesak;
  • cvjetni;
  • cesta;
  • Njemački grudi;
  • sjajne grčeve;
  • Scoli;
  • Tithia.

Da su socijalni kukci smo obitelj skupina ose (iako to uključuje neke vrste pijeska ose).

Odličan primjer insekata koji žive obitelji, prvenstveno od papira ose - to je s njima, i više vjerojatno da će doživjeti vrtlari u našoj zemlji najviše.

Osim toga, poznati društveni insekti također su hornetovi, također pripadaju obitelji pravih osi.

Na bilješku

Glavna razlika između stršljena i obične zamke je njegova velika veličina. Ako se papir ose imaju duljinu od 2-3 cm, od europskih Hornets, ta brojka doseže 3-3, 5 cm. Osim toga, Hornetsi imaju širi vrat (to je lako vidljivo pod povećalom) i karakteristične tamne crvene točke na glavi, gdje papiri imaju crna područja. Hornet iz zamke drugačiji je i mirniji u karakteru - rjeđe ga ugriza.

U sljedećem foto Hornet i osa se nalazi u blizini, da biste mogli procijeniti razliku u njihovoj veličini:

u nastavku slika pokazuje osa različitih vrsta (burrowing WASP-lustrer i čips, respektivno):

Zabavni anatomija osa

Oruge se odnose na podlogu trbuha Hymenoptera.Jedan pogled na strukturu osa pomaže da shvatimo zašto je podred je tako neobično ime: između prsnog koša i trbuha od kukaca je uska „struka”, podsjeća na neke ose dugo tanke stabljike.

Uz ovu značajku ose može lako gotovo dvostruko fold svoje tijelo i ubosti svoj plijen iz gotovo bilo kojeg kuta - to im omogućuje da pobijedi bitke s drugim, ponekad i velike veličine insekata.

WASP tijelo se dijeli na tri različita segmenta je dobro - glava, prsa i trbuh, a ima i izdržljiv vanjski hitin kostur. osa glava vrlo mobilni i prekrivenog dvije antene obavljanje više funkcija: da se obuhvati i mirisa u zrak vibracije pomoću ove insekata može procijeniti okus tekuće hrane i za mjerenje duljine stanice u gnijezdo.

U foto glavi zamke s visokim uvećanjem:

Svaka gruda je obdarena prirodom s snažnim čeljustima - mandibule. Oni služe i za hranjenje povrtne hrane - mekog voća, bobica, cvijeća - i za ubijanje plijena. Na primjer, većina Hornets, napadajući čak i velike insekte kao što su žohari i bogomoljki, praktički plutaju ubod, i to je koštalo samo jake čeljusti, koja je uspješno slomiti hitina školjke svoj plijen.

Na fotografiji osa uhvatio muhu:

brzina osa let je prilično velik, ali nije, međutim, što je rekord za insekte općenito. Zato čak i dobro oružani prugasti grabežljivci često postaju žrtve - na primjer, velike mesožderke i vretenice.

Što se tiče bojanja, apsorbi razlikuju se od svih ostalih insekata od pristojne raznolikosti. Tako, na primjer, neke vrste papira i cvjetnih ismijava imaju svijetle kontrastne crne i žute crte i izgledaju tako da ih ne mogu prepoznati.

Druge vrste mogu imati potpuno drugačiju boju: od zasićene crne do tirkiza i ljubičaste boje. U svakom slučaju, u boji karoserije od tih kukaca uvijek su dobro prepoznali (osobito u životinjskom svijetu) i omogućuje im da se izbjegne postane žrtva slučajnih napada, plašenje od mnogih sisavaca i ptica.

U prvoj fotografiji se jasno može vidjeti, izgleda njemačke osa - uobičajeni europski oblik:

I u ovoj fotografiji pokazuje lustrer vatru, obojana u neobično (zbog nedostatka crne i žute boje) Boja:

Zanimljivo

Ove grčeve imaju najveći broj imitatorova kukaca koji kopiraju boju i izgled kako bi se zaštitili od grabežljivaca. Odličan primjer je fly-fly fly, koji izgleda jako nalik kvržici. Ptice i sisavci, znajući da tijelo insekata u crnim i žutim prugama obično ima opasno ubojstvo, zaobići ga pored nje. Isti letjelica je apsolutno bezopasna.

leti hoverflies Fotografija - crno-prugasti farbanje stvarno daje prijeteći izgled:

Bitno je napomenuti da je tijelo većinu OS nema tako velik broj dlaka na tijelu, kao što su pčele i bumbari. To je zbog činjenice da je posljednje dvije skupine kukaca su zajedničke oprašivači, a dlaka im pomoći povećati učinkovitost prikupljanja nektar na cvijeće. U isto OS - Velika većina - potrebu za takav poklopac tijela, ne samo neke parazitske vrste su gusto dlakavi, da ih spasi od napada zaraženih računala gnijezda.

Ovo je zanimljivo

Neke vrste imanja uopće nemaju krila. Takvi, primjerice, njemački oštrike, paraziti u gnijezdima svoga rada "braća". U ovom slučaju, odsutnost krila ne sprečava ih da imaju ubod i vrlo jak otrov.Očekuje se pet očiju: dvije velike površine smještene na stranama glave i pružaju široki kut gledanja, a tri male oči na čelo.

Glavne oči imaju prilično složenu strukturu i sastoje se od velikog broja pojedinačnih elemenata koji tvore mozaičku sliku. Oni se usredotočuju na manje od, na primjer, kod ljudi, ali savršeno popravljaju kretanje objekata u vidnom polju.

Što se tiče dodatnih očiju, svaka od njih je više poput ljudskog oka i čak ima svoj učenik.

Još jedna fotografija zamke ispod mikroskopa jasno otkriva dodatne oči na čelu kukca:

Dimenzije grudnjaka se jako razlikuju. Tako, na primjer, divovski skolioza iz jugoistočne Azije raste do 6 cm duljine; a ne mnogo iza njega i azijskih golubica - oko 5-5,5 cm, ali velika većina predstavnika i dalje ima više standarda za veličine insekata. U ovom slučaju, obično (ali ipak ne uvijek) veličina tijela odgovara stupnju opasnosti od insekata.

Žalac osa otrovom i nju

ugrize Unatoč činjenici da su mnogi ose vrlo uspješno wielded čeljusti, napadaju druge insekte ili braniti od neprijatelja, glavna sredstva obrane imaju ubod.

Za mnogo milijuna godina evolucije obilježje Hymenoptera mjesto u kome stoji jaje kod životinja postaje čvršća, jača i ujedinjena sa otrovnim žlijezdama, postaje jedan od najvažnijih savršenih instrumenata ubojstva u svijetu kukaca.

Za razliku od pčela, osa može ubosti neku osobu nekoliko puta: njegov ubod nema kuka i zbog toga se može lako ukloniti s dovoljno meku kožu. Teoretski, broj ugriza za jedan napad je ograničen samo zalihama otrovnih otrova.Međutim, zapravo, čak i jedan zagriz dovoljno je za vožnju nekoliko puta veći neprijatelj.

Poison osi je opasna mješavina velikom broju različitih tvari, jedan od njih, na primjer, izaziva jak nadražaj živčanih završetaka, a drugi - dovodi do uništenja stanica, treći - odgovoran je za razvoj alergijskih reakcija, itd

At.. To je drugačije u različitim obiteljima komponenti otrova je strogo individualno, pa su posljedice njihovih ugriza različiti. Dakle, ne može se reći da su sve imale šare jednako.

Fotografija prikazuje ceste osu

Prema opisima žrtava, ovaj insekt ubode više od bilo koje vrste bio je još jedan, i gristi se smatra drugi najbolniji među uboda insekata općenito (dlan ovdje pripada južnoameričkih mrava metaka).

I na ovoj fotografiji - japanskom ogromnom stršljenu, koji ima iznimno toksičan i alergijski otrov. Nekoliko desetaka ljudi umire svake godine od napada insekata ove vrste. Njihovi ugrizi često dovode do krvarenja i teških alergija.

I ovo insekt foto - Scola:

Unatoč svojoj impresivnoj veličini, međutim ubosti prilično slaba, i bol na mjestu ugriza se ne osjeća duže vrijeme. Ova neobična značajka objašnjava činjenica da je svrha ugriza skolioze uglavnom imobilizacija žrtve, a ne njezina smrt.

Od davnih vremena, postojalo je mišljenje da je ugriza stršljena nevjerojatno bolna i mnogo osjetljivija od grudva. U stvari, stršljen i osa otrovi su mnogo na isti način, te da je jake bolove i teške posljedice, o kojemu svatko kaže, pozivajući se na Hornets zbog veće količine otrova ubrizganog.Pored toga, otrov trbuha je nešto više alergičan i često dovodi do ozbiljnih ishoda - anafilaktički šok, opsežno oteklina, pa čak i smrt.

U napomenu

Strah od pčela i ispaša zove se apifobija iz latinskog "apisa", što znači "pčela".

Hrabri grabežljivci

Jedinstvena značajka oporuka je priroda njihove prehrane, u velikoj mjeri određena specifičnosti životnog ciklusa. U svom razvoju, ovi insekti proći tzv potpunu metamorfozu: larva je debela wormlike tijelo i ne izgleda kao uredan brzo odraslog kukca u izgledu kao u svojim „prehrambenim navikama”.

larva od osa je predator, jede samo životinjsku hranu, dok su odrasli insekti uglavnom zaobilaze nektar cvijeća, slatke sočne bobice i voće.

U nekim slučajevima, omjer hrane čak ide do krajnosti tako, Filante, koji se nazivaju i pčelinji vukovi, larva nije fizički u stanju probaviti ugljikohidrate. Zanimljivo je

Čak i veliki usitnjeno sa u odrasloj dobi zastrašujućeg izgleda i tmurno bojanje, hrane na nektar cvijeća, ali njihovi potomci raste i razvija se polako jede uzet roditeljima ličinke kukca svibnja.

Za svoje ličinke, tehice proizvode najraznovrsniju prehranu bjelančevina, uvijek prema odabiru najukusnijih komada. U društvenim ose odrasli uhvatiti drugih kukaca ili odgristi komade mesa od pada ili kvarenja ribe, onda žvakati hranu miješa se s probavnim enzimima i jedinog potomka hranjene smjesom.

Ovo je zanimljivo

Larve javnih hrabrica ne izlučuju izmet, što jednostavno ne bi trebalo kamo otići od saće.Svi se otpaci vitalne aktivnosti akumuliraju u njihovom tijelu, a nakon leta mlade snage ostaju u češlima. Onda radnici očistiti oslobođeni "kolijevka".

Ako govorimo o pojedinačnim oporavcima, njihov je algoritam prehrane potpuno drugačiji, a ne sličan onom društvenih rođaka. Ženke pojedinačnih imanja, u pravilu, ulovljaju artropode, paraliziraju ih otrovom, sakrivaju se u miniku, a potom leže jajašce u njihove žrtve. Rezultat "žive konzerve" dugo će služiti kao izvor hrane za razvoj ličinki iz jaja.

Zanimljivo je da žrtva s jajašcima položenim u njoj obično živi do zlostavljanja njenog mučitelja. Larva ga jede, počevši od onih organa čiji gubitak neće dovesti do brze smrti, pa iako paralizirani plijen može izgubiti većinu tijela, on će i dalje ostati živ.

Spektar potencijalnih žrtava je vrlo širok. Međutim, neke vrste hvata su visoko specijalizirane i lovi, na primjer, samo na paukovima ili bedbugs (dok oni mogu napasti i vrlo velike tarantule).

Na slici ispod, takav napad na pauka je zarobljen:

Ali hornets, na primjer, jedu doslovno sve što se sastoji od mesa. Znanstvenici su među svojim žrtvama našli razne insekte, puževe, crve, mlinice, čak i guštere i glodavce. Međutim, kao što sugeriraju entomolozi, na istim miševima hornetovi ne napadaju, ali samo hrane u prikladnoj prilici s ostacima tablice divljih mačaka.

Zanimljivo je

nastanjuju prašume smaragdno žohar osa utječe na mozak svojih žrtava (vidi sliku ispod). - žohara - tako precizno da oni onda mogu kretati samo uspio osa. Ispada nekakav žohar-zombi.Nakon ugriza, grabežljivac vodi žrtvu antene do njegove rupice, gdje na njoj postavlja jaje.

Posebni odnosi s prugastim grabežljivcima širom svijeta za pčelare. Na primjer, grčevi protiv pčela su vrlo skupe snage: neke velike vrste mogu uništiti tisuće košnica.

Općenito, tehice imaju važnu ulogu u prirodi, uključujući i sa stajališta ljudske poljoprivredne aktivnosti, jer su sposobne uništiti veliki broj štetnih insekata. Dodatno, hrtovi igraju ulogu neke vrste sanitarija populacija insekata i faktora prirodne selekcije.

Životni stil i umnožavanje Os

Životni stilovi u jednoj i društvenoj oporavku su sasvim različiti. Tako je, na primjer, priprema paraliziranog plijena jedina stvar koju jedna odrasla jednjaka može "ponuditi" svojoj larvi. Ovakva skrb za njenim potomstvu je prekinuta (samo kod nekih vrsta ženka može ponekad posjetiti miniku i donijeti im dodatnu hranu).

Socijalni steptiri su mnogo složenije. Njihov osnivač majke zimi u sigurnom skloništu (u šupljini, ispod kamena ili pod kore), au proljeće počinje graditi gnijezdo i staviti u nju prva jaja.

Mladi insekti koji dolaze iz tih jaja uzimaju svu dodatnu skrb za izgradnju gnijezda i proizvodnju hrane, a zadatak maternice se svodi samo na širenje obitelji.

Gnijezdo javnih veselja izgrađeno je od komadića mlade kore drveća, temeljito žvakanih i zapečaćenih slinom. Izlaz je vrsta papira, koja služi za ove insekte kao jedini građevinski materijal. Ako govorimo o prilično velikim gnijezdima stršljena, tada u ovom slučaju krilati graditelji mogu potpuno ukloniti kora iz mladih grana pojedinih stabala.

Na fotografiji - stršljenova gnijezda u izgradnji

Zanimljivo je

Ose nikad spavati, ali u mraku svoje aktivnosti znatno smanjen. Noću se nalaze u gnijezdu i obično žvakaju koru prikupljenu tijekom dana. U blizini gnijezda može se čuti čak i nekoliko metara udaljeno zvuk buke.

Svi kukci u gnijezdu su sterilne ženke. Tek na kraju ljeta uterus počinje polagati jaja, iz koje izlaze ženke i mužjaci, sposobni za nastavak roda. Ove mlade osobe rojiti, međusobno se međusobno udaljiti, a onda ostaviti roditelja gnijezdo za dobro.

Gnojive ženke uskoro se nalaze u skloništu za zimu, kao što su im utrobe učinile u svoje vrijeme, a mužjaci umiru. Na kraju sezone, svi radnici umiru sa starom ženskom osnivačicom.

S dolaskom proljeća života os ciklus počinje iznova, i sve se ponavlja u određenom naravi skripte …

neprijatelji i paraziti a

Unatoč naizgled visoke sigurnosti i operacijskih sustava sposobnost da kolektivne obrane gnijezdo, oni imaju puno neprijatelji.

Glavni su paraziti. Brojni grinje, kornjaši, neki jahači, pa čak i određene vrste parazitskih oštarica, nastanjuju gnijezda. Svi se hrane larvi, uspješno se brane protiv insekata koji rade s njihovim ubodom, malom veličinom ili vješto maskiranjem.

Os jede medvjeda, Wolverines, ježevima i mnoge druge divlje životinje, koje se ne boje ubodom insekata branitelje. Neiskusni kućni psi i mačke također ponekad ne zanima da jedu prugaste "muhe", ali vrlo često zbog toga pate.

Neke ptice također jedu hvale. Na primjer, pčela jedu savršeno savladali vještinu lova za ove insekte: ptica zgrabi žrtvu preko tijela, udaranje na grani, a zatim drobi i guta.

I ovdje je Europska osičar - velika ptica grabljivica - hvatanje insekata u letu nogama, ali prije ekstrakcije hraniti svoje piliće, lagano povlači ubod. Zanimljivo je da je vizualna oštrina osoeda je da se može pratiti njegove žrtve u ljetnom šumi s udaljenosti od nekoliko stotina metara.

Fotografija - osičar, okružen ljutiti insekti:

Pa ipak, unatoč relativno velikom broju prirodnih neprijatelja, glavna prijetnja za mnoge ose u prirodi je pogodan za smanjivanje njihovog životnog staništa. Dakle, danas je već sve manje europski stršljen, obično čine gnijezda u šupljim stablima, ali često nisu našli dovoljan broj skloništa zbog goleme krčenje šuma u nekim regijama.

Što se tiče nekih drugih vrsta ose, oni uglavnom ne mogu naći nigdje drugdje u količinama potrebnim za održavanje populacije, tako da, na primjer, oranje čak i mali nagib može dovesti do njihovog nestanka u određenom području.

dao dovoljno tužni svijet statistike, neke vlade sada održava posebne mjere zaštite u cilju zaštite određenih vrsta ose.

Zanimljivi videa: Bitka osa pauka

ne vidim sličnosti i razlike između pčele i ose