Дзікія і дэкаратыўныя віды пацукоў

Ліпеня 2019

Відэа: The Great Gildersleeve: Eve's Mother Stays On / Election Day / Lonely GIldy (Ліпеня 2019).

Anonim

пацукі, як і ўсе астатнія вядомыя нам жывёлы, маюць уласныя "пароды". У некаторых краінах знатакі такіх звяркоў нават праводзяць выставы сваіх улюбёнцаў. Тэрмін "парода" у дачыненні да пацукоў не ўжываецца як у іншых жывёл, паколькі ў дадзеным выпадку не ідзе гаворка пра пэўны наборы прыкмет. Таму мы раскажам, якія існуюць віды пацукоў, калі браць пад увагу тып целаскладу або поўсці.

Разнавіднасці па тыпу складання

Пацукі бываюць стандартныя, выгляду дамбаў і бясхвостыя.

Эталонам для ўсіх астатніх па праву можна назваць стандартны выгляд. Грызуны такой разнавіднасці з'яўляюцца гарманічна складзенымі. Самкі нашмат энергічней самцоў і менш іх па памеры. Сярэдняя даўжыня цела стандартнай пацукі вагаецца ў межах ад 20 да 25 см. Вага грызуна даходзіць да 500 грамаў. Маюць тоўсты хвост, які бліжэй да кончыка ператвараецца ў вузкі і завостраны. Вушы ў звяркоў маюць круглявую форму, вочы круглай формы і даволі буйныя. Шэрсць у такога звярка заўсёды радуе прыгожым бляскам і размешчана роўна, дастаткова невялікая па памеры. Вибриссы традыцыйна доўгія, размешчаны на паверхні шчок даволі раўнамерна. Над вачыма маюцца караткаватыя ў мінімальнай колькасці.

Гэтую разнавіднасць ўдалося атрымаць у 1991 годзе ў Каліфорніі. Назва ёй дадзена ў гонар слана Дамба з мультыка. Пацукі-Дамба адрозніваюцца ад стандартных больш нізкіх размяшчэннем вушэй на невялікай галоўцы.

Візуальна яны знаходзяцца практычна збоку. Вушы такіх звяркоў з'яўляюцца круглымі па форме і шырокімі. Могуць мець круглыя ​​альбо некалькі востраканцовыя вушы. Але яны не павінны быць занадта выцягнутымі і мець зморшчын. Чым больш вуха адкрыта, тым лепш. Часцей за ўсё сустракаюцца вушы так званага тыпу "сподак" - яны цалкам адкрыты. Яшчэ аматарам грызуноў вядомыя вушы тыпу "цюльпан" - гэта калі верхні край загорнуты трохі ўніз, нібы пялёстак кветкі. Для пацукоў-дамбы, якія аддаюць перавагу выбіраць заводчыкі не толькі самых папулярных клубаў Еўропы, пераважным паводле стандарту з'яўляецца наяўнасць тюльпанообразных вушак. У пацукоў-Дамба больш шырокі чэрап, таму галава здаецца плоскай. Асаблівасцю таксама з'яўляецца які выступае патыліцу.

Такія звяркі валодаюць грушападобнай формай цела. Але пашырэнне павінна быць не занадта вялікім.
бясхвостага пацукі атрымаліся ў 1983 годзе дзякуючы аднаму з аматараў дадзеных звяркоў. Такі выгляд спрэс пазбаўлены хваста, ён стаў вынікам мутацыі. Тулава ў звяркоў мае некалькі незвычайную грушападобную форму.

Разнавіднасці па тыпу воўны

Акрамя стандартных, ёсць таксама цікавыя кучаравыя, бясшэрсных або голыя, даўгашэрсны, хвалістыя і нават полулысые. Разгледзім дадзеныя разнавіднасці пацукоў, іх знешнія асаблівасці і характарыстыкі больш дэталёва.

У грызуна выгляду стандарт, пра які ўжо гаварылася некалькі вышэй, шэрстка прыгожа блішчыць і ляжыць даволі шчыльна. Тонкая шэрсць таксама маецца на паверхні лап, пальцаў і доўгага хваста. Вушы, калі пакратаць рукой, прыемна аксаміцісты.

Вибриссы доўгія і размеркаваны раўнамерна па ўсёй паверхні невялікіх шчок. Над вачыма іх дастаткова няшмат, яны характэрна тонкія і кароткія.

Кучаравыя пацукі валодаюць шчыльнай і незвычайнай кучаравай поўсцю. Асаблівасцю з'яўляецца тое, што на жываце шэрстка не такая хвалістая, як на астатніх участках цела. Остевых валасоў мала або няма зусім. Поўсць не такая бліскучая, калі параўноўваць са стандартным выглядам. Яна больш грубая, але не павінна з'яўляцца занадта жорсткай альбо далікатнай. Вусы закручаныя мацней і карацей па памеры, чым у выгляду стандарт.
Хвалістыя грызуны надзелены ад прыроды густой, часта хвалістай, поўсцю. Калі глядзець здалёк, ствараецца візуальны эфект - быццам у звярка маюцца своеасаблівыя пёры. Мех у вобласці жывата часцяком не такі хвалісты, як на астатніх участках цела.

З-за характэрнай Кучаравая поўсць выглядае узлахмачанай. Дапускаецца невялікае падаўжэнне. Падшэрстак ў звяркоў нармальна развіты. Остевых валасы менш хвалістыя. Колькасць іх можа быць меншым, чым у стандартных. Гэта адно з адрозненняў вельветинов ад разнавіднасці Рэкс. Мяккая поўсць бывае і ў самцоў, і ў самак. Вибриссы доўгія і некалькі хвалістыя, часцяком закручанымі з'яўляюцца толькі іх кончыкі. Над вачыма павінны быць тонкія і кароткія вибриссы.

Пухаў пацукі адрозніваюцца ад іншых опушенные. Іх ваўнянай покрыва не толькі прыгожы, але і прыемны навобмацак. Шэрсць больш доўгая і густая ў вобласці галавы і на паверхні ніжняй часткі цела дадзеных грызуноў. Остевых валасоў няма зусім. Вибриссы у пуховых пацукоў традыцыйна закручаныя дадолу.

Грызуны разнавіднасці Сфінкс павінны з'яўляцца максімальна лысымі, мець мяккую і здаровую скуру. Лёгкі пушок дапускаецца толькі на шчоках, запясцях, лодыжках, у вобласці пахвіны і на ўчастку над вачыма. У пацукоў выгляду Сфінкс могуць быць на целе невялікія зморшчыны. Вибриссы над вачыма і на шчоках бываюць карацей, чым у кучаравых звяркоў.

Вядомы яшчэ выгляд псеўда-сфінкс, які не стандартызаваныя. Такія звяркі валодаюць голымі і пакрытымі поўсцю ўчасткамі цела. Яны здольныя мяняцца месцамі на працягу жыцця.

Таксама не стандартызаванае такая разнавіднасць пацукоў, як даўгашэрсты.

Іншыя разнавіднасці

Увесь шматлікі пацучыны род пералічыць немагчыма. Але акрамя вышэйпералічаных відаў, можна назваць яшчэ некаторыя, якія адрозніваюцца па колеры афарбоўкі воўны.

Да прыкладу, чорная пацук. Дадзеная разнавіднасць ўключае некалькі падвідаў, якія па ліку храмасом дзеляцца на дзве групы. Прадстаўнікі першай аддаюць перавагу жыць Паўднёва-Усходняй Азіі, Паўночным Кітаі, сустракаюцца таксама на тэрыторыі Афганістана і Індыі. Якія адносяцца да другой групы звяркі выбралі для пражывання краіны Афрыкі, Азіі, Амерыкі, Аўстралію, Еўропу.

Шэрыя пацукі пражываюць у Еўропе і Паўночнай Амерыцы. Іх можна ўбачыць на берагах вадаёмаў. Хуткая навучальнасць, пладавітасць і усёеднасць дазволілі дадзеным грызуна выдатна адаптавацца да антрапагеннай жыцця. Гэта буйны звярок - даўжыня цела дасягае 40 см (мінімальна 17). З іх толькі на долю хваста прыпадае 20 см. Важыць такі грызун у сярэднім 240 - 260 грамаў. Мае даўгаватую і шырокую мыску, невялікія і пакрытыя поўсцю вушкі.

Блакітныя пацукі не толькі прыгожыя, але і каштуюць досыць дорага. Паколькі аматары грызуноў лічаць іх праўдзівымі арыстакратка, часта параўноўваючы з выдатнымі сабакамі, якія належаць да пароды грэйхаунд, і коткамі высакароднай пароды руская блакітная. Але вернемся да пацукоў. Яны маюць цёмна-блакітны падшэрстак і характэрны агульны афарбоўка воўны. На жываце сустракаюцца цэлых тры колеры - блакітны, шэры і сярэбраны.

Белыя пацукі сталі вядомыя пасля таго, як было выраблена паспяховае скрыжаванне альбиносных звяркоў з дзікімі пацукамі-верхолазов. Падчас досведаў па скрыжаванню белых грызуноў з каляровымі ўдалося атрымаць розных па акрасу лабараторных пацукоў. У сваю чаргу, пасля іх скрыжавання з'явіліся незвычайны і цікавыя для ўсіх прыхільнікаў дадзеных грызуноў пацукі з чорнай спінкай і белым жыватом, сярэбраныя, карычневыя, бэжавыя, белыя з каляровымі плямамі.

А дзе пражывае рудая пацук? Мяркуюць, што радзімай Пасюк з'яўляецца Паўднёвы Кітай. Сёння такога звярка рэальна сустрэць па ўсім зямным шары, акрамя палярных краін і тэрыторый пустыняў. Насяляў некалькі стагоддзяў таму на тэрыторыі Паўднёва-Усходняй Азіі, Пасюк толькі ў пачатку бягучага стагоддзя паўстаў на прасторах ад Уральскага хрыбта да Байкала. У параўнанні з чорнай, у рудай пацукі больш шчыльна складзенае тулава, тупая і шырокая морда. Афарбоўка верху бывае ад светлай рудавата-бурай да цёмнай брудна-вохрыста-бурай. Брушны бок з'яўляецца бялёсай, валасы ў падставы пафарбаваны ад прыроды ў цёмны колер. Чэрап у пацука рудага афарбоўкі некалькі вуглаваты, грабяні даволі развітыя. Для памеру цела звярка характэрныя параметры 150 - 248 мм.

Дзе насяляюць пацукі, якіх мы называем дзікімі або вулічнымі? Яны звычайна селяцца ў норах-гнёздах, якія пры дапамозе кароткага тунэля злучаныя з паверхняй зямлі. Але часцей за ўсё грызуны ствараюць складаную сістэму, якая складаецца з тунэляў, разнастайных праходаў і камер. Памеры стваранай імі нары напрамую залежаць ад таго, колькі асобін там паселяцца і якія памеры цела яны маюць. Часта хвастатыя насельнікі загароджваюць ўваход у сваё жыллё травой альбо зямлёй, размяшчаючы яго ў зацішным месцы. Перасоўваюцца дзікія пацукі па адных і тых жа сцежках. Так яны паспяваюць схавацца куды-небудзь у выпадку небяспекі, якая зыходзіць ад сваіх ворагаў у дзікай прыродзе.